Iličković: Žalosno je da živimo u zemlji u kojoj ambasadorka SAD piše zašto nam treba Ustavni sud

"Ako ćemo i dalje da živimo u zemlji gdje će ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da piše članak nama zašto nam je potreban Ustavni sud nakon šest konkursa, to nije dobro", rekao je Iličković

31295 pregleda 16 komentar(a)
Iličković, Foto: CGO
Iličković, Foto: CGO

Bivši sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković govoreći o iskustvima na sudijskim funkcijama, rekao je da je nakon AB revolucije i šverca cigareta "izvršna vlast počela da savija kičmu pravosuđu".

Ipak, kako je rekao, "dosta se moglo", a sudije su bile "ugledni i skromni ljudi".

"Zamisliti u onom vremenu da može da dođe do ovakvih hapšenja tužilaca, sudija bilo je nezamislivo", rekao je Iličković na centralnom panelu konferencije "Osvrt na 11 godina napretka i izazova, kako oživjeti pregovore sa EU" koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO).

On je kazao da ima lijeka, samo ako se slažemo oko dijagnoze.

"Dijagnoza je da je Vlada u tehničkom mandatu, Skupština bez većine, izabrano je samo troje sudija Ustavnog suda, peti konkurs za vrhovnog državnog tužioca (VDT). Ogorman porast nezavršenih predmeta. Ako ćemo i dalje da živimo u zemlji gdje će ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da piše članak nama zašto nam je potreban Ustavni sud nakon šest konkursa, to je žalosno", rekao je Iličković.

Rekao je da politika treba da odgovori da li želi sudstvo ili vlast nad sudstvom.

Novović: Ljudski resursi i prostorije daleko ispod EU standarda

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović rekao je da je zadovoljan onim što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) uradilo od maja prošle godine do danas.

Novović
Novovićfoto: CGO

"To potvrđuje i ovaj neformalni dokument EU (non-pejper)", kazao je Novović.

Ukazuje da su ljudski resursi i prostorije daleko ispod EU standarda.

Uspjeli su kako je kazao da povećaju broj zaposlenih, ali je sve to trebalo sprovesti u djelo, a sajber napad je usporio proces.

Očekuje da će do septembra imati oko 95 odsto popunjenih kapaciteta.

Problem je kako je kazao nedovoljna popunjenost Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i preširoko postavljene nadležnosti SDT.

"Trenutno je u SDT osam specijalnih tužilaca", kazao je Novović.

Novovic je kazao da dokument Evropske komisije (EK) shvataju kao Andrićeve "Znakove pored puta", te da su reagovali shodno preporukama EK.

Istakao je i da je problem što nema ujedinjene baze podataka državnih organa, niti SDT ima mogućnost da pristupi svim informacijama koje su im neophodne za rad.

“Obratio sam se državnim organima, ali su rekli da nemaju kapaciteta da to urade. Automatske razmjene podataka još nema. Imamo token koji nam je dala Uprava za katastar i državnu imovinu kako bismo pristupili podacima o trenutnim vlasnicima, ali nemamo hronologiju upisa i istoriju nepokretnosti, ko je bio prethodni vlasnik i to nam otežava rad u finansijskim i krivičnim istagama”, objasnio je.

Kazao je da SDT ima pristup bazama podataka Uprave prihoda i carina, ali samo u dijelu koliko je koji građanin prijavio novca na carinskom prelazu i granici.

“A mi nemamo podatke o prijavljenim prihodima, automatska razmjena podataka nije primijenjena u dovoljnoj mjeri i tražimo podatke putem dopisa od organa državne uprave i to nam otežava posao”, upozorava Novović.

Iličković: Naš sistem izgleda kao da stoji uspravno, ali ne znam kako stoji

Iličković je komentarisao i stanje u crnogorskom društvu, u kontekstu non- pejper Evropske komisije.

"Meni to izgleda ovako: Kao da dovedete čovjeka na rendgen... kao ovaj non pejper... i vidite snimak: nema kičmu, nema karlicu, nema ključne kosti, ne znate na što se drži. Meni ovaj naš sistem izgleda isto tako, stoji uspravno, ali ne znam kako stoji", rekao je Iličković.

Franović Kovačević: Skaj aplikacija ne može biti dokaz na sudu; Novović: Može

Advokatica Bojana Franović Kovačević kazala je da Skaj aplikacija ne može biti dokaz na sudu.

Novović s druge strane kaže da može i da su to potvrdili sudovi koji su donijeli odluke o određivanju pritvora.

Advokat iz Srbije Vladimir Marinkov kaže da Skaj aplikacija ima problem servera koji su u Kanadi i da je tu problem hakovanja servera od strane treće države.

Bonus video: