Viši sud donio drugostepenu odluku u predmetu protiv Lakićević Đuranović, ali još nije objavljena

"CGO je, zbog opasnosti od nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja u predmetu protiv Bojane Lakićević Đuranović, prvostepeno osuđenoj za plagijarizam, uputio urgenciju Višem sudu u Podgorici za hitno postupanje i donošenje drugostepene odluke"

19581 pregleda 7 komentar(a)
Lakićević Đuranović, Foto: Boris Pejović
Lakićević Đuranović, Foto: Boris Pejović

Viši sud u Podgorici donio je drugostepenu odluku u predmetu protiv Bojane Lakićević Đuranović, prvostepeno osuđene za plagijarizam.

Kako je saopšteno iz Centra za građansko obrazovinje (CGO), nije navedena donijeta odluka, te da će izrada donešene odluke biti završena do kraja ove sedmice.

"CGO je, zbog opasnosti od nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja u predmetu protiv Bojane Lakićević Đuranović, prvostepeno osuđenoj za plagijarizam, uputio urgenciju Višem sudu u Podgorici za hitno postupanje i donošenje drugostepene odluke. Danas je CGO obaviješten od strane predsjednika Višeg suda u Podgorici, Borisa Savića, da je donešena drugostepena odluka u ovom predmetu, bez navođenja karaktera odluke, te da će izrada donešene odluke biti završena do kraja ove sedmice. Imajući u vidu javni značaj predmetne odluke CGO očekuje od Osnovnog suda u Podgorici da istu obznani javnosti čim bude u posjedu iste", piše na nalogu CGO-a na mreži X.

Osnovni sud u Podgorici odbio je sredinom maja prošle godine optužni predlog protiv suspendovane vanredne profesorice Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) Bojane Lakićević Đuranović, za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora za koje je propisana kazna zatvora do četiri godine.

“Vijestima" je tada iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici i pojasnili da je tužilac izjavio žalbu protiv rješenja Višem sudu u Podgorici, tražeći da se ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

ODT je u septembru 2021. podnio optužni predlog protiv Lakićević Đuranović, po krivičnoj prijavi CGO. Ta nevladina organizacija u prijavi je osumnjičila da je pod svojim imenom djelimično objavila tuđe autorsko djelo, na osnovu čega je birana u nastavno-naučno zvanje, jer je, na naučnom skupu, na Pravnom fakultetu Univerziteta u istočnom Sarajevu, 25. oktobra 2014. godine, javno izložila kao svoj rad studenta Danila Spahića, pod naslovom “Jedinstveni institucionalni okvir Evropske unije”.

Bonus video: