Kapetan iz Kotora sa Neptunom krstio četvoricu mladića na njihovom prvom prelasku ekvatora

Bokeljski pomorci drže do drevnih tradicija

14795 pregleda 464 reakcija 21 komentar(a)
Neptun krsti mladiće na bulkeru "Piavia", Foto: Privatna arhiva
Neptun krsti mladiće na bulkeru "Piavia", Foto: Privatna arhiva

Da bokeljski pomorci čuvaju drevne tradicije, pokazuje i najnoviji primjer sa pučine istočnog Atlanitika gdje je u subotu poslijepodne bulk carrier „Piavia“ kojim zapovijeda kapetan duge plovidbe Pjer Dragutinović iz Kotora, u blizini obala Zapadne Afrike presjekao ekvator na svojoj plovidbi iz španske luke Las Palmas prema Indiji.

Među posadom ovog broda deplasmana 92.500 tona koji pripada kompaniji Asiatic Lloyd Maritime iz Singapura, bila su i četiri mladića kojima je ovo bilo prvi put da na brodu prelaze polutar. Prelazak ekvatora u plovidbi, inače, smatra se momentom kada mladi pomorac i formalno biva iniciran u svijet pravih, iskusnih moreplovaca, te je stoga i na 228 metara dugom balkeru kotorskog kapetana priređena tradicionalna svečanost za četvoricu mladih kolega.

Kapetan Dragutinović i prvi oficir palube „Piavie“, Tivćanin Igor Pean, priredili su inicijaciju četvorici mladih kolega u kojima ih je, neposredno nakon što je ekvator ostao iza krme broda, krstio lično drevni rimski bog mora Neptun - odnosno grčki Posejdon (prigodno prerušeni stariji pomorac iz posade „Piavie“) sa trozubcem u ruci. Neptunu/Posejdonu je asistirala rimske boginja mora Salacia, odnosno Amfitrite u grčkoj mitologiji (takođe prigodno prerušeni filipinski mornar).

Prvi oficir Pean sa komšijama iz Tivta
Prvi oficir Pean sa komšijama iz Tivtafoto: Privatna arhiva

Nakon što su položili zakletvu da će u svakoj prilici biti hrabri i odvažni na moru i da će uvijek misliti o ličnoj i sigurnosti i dobrobiti svih brodskih drugova iz posade te samog broda, mladići od kojih su dvojica komšije prvog oficira Peana iz Tivta – kadeti Slavko Perić i Igor Nikolić, su po drevnom običaju, poškropljeni morskom vodom i potom zaronjeni u bačve napunjene morem, a u kojima su stajali dok ih je bog mora krstio. Potom su im stavljene simbolične krune na glavu, nakon čega su od kapetana Dragutinovića dobili i priogodne pisane sertifikate sa upisanim datumom, geografskom pozicijom i imenom broda na kome su prvi put u životu, „presjeki“ polutar i time i simbolično postali „pravi“ pomorci.

Iako je moderno pomorstvo danas vrlo užurbana djelatnost lišena gotovo svake sentimentalnosti i romantike koja je nekada karakterisala moreplovstvo, bokeški kapetani i oficiri i dalje drže do drevnih tradicija i nastoje da kada god se to može, ispoštuju neke od starih običaja i uzansi. Stoga sa brodova poput „Piavie“ i ostalih na raznim morima svijeta kojima zapovijedaju Kotorani, Tivćani, Novljani i ostali Bokelji, nerijetko stižu i ovakve lijepe slike koje posebno puno znače porodicama mladih pomoraca jer potvrđuju da o njima neko tamo na debelom moru, adekvatno brine i nastoji da ih na pravi način uvede u profesionalni i vrlo teški pomorački poziv.

Bonus video: