Skiperu 1.150 eura za brzu vožnju

Nakon što je pristao da odmah gotovinom plati kaznu, Lukasu je odobren popust od 30 odsto
86 pregleda 0 komentar(a)
Jadran Lukas, Foto: Facebook
Jadran Lukas, Foto: Facebook
Ažurirano: 01.08.2017. 14:42h

Inspekcija sugurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor kaznila je hrvatskog skipera Jadrana Lukasa sa 1.600 eura zbog nesvakidašnjeg prekršaja - prebrze plovidbe zalivom Boke u jedrilici.

Nakon što je pristao da odmah gotovinom plati kaznu, Lukasu je odobren popust od 30 odsto, pa mu je iz džepa otišlo „samo“ 1.150 eura.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar Lukasa je kaznio zbog toga što je 26. jula, jedreći motornom jedrilicm „Feng“ kojom je sa Korčule plovio prema Tivtu, kumborskim tjesnacem plovio brzinom od 7,6 čvorova (oko 14 kilometara na sat).

Maksimalna brzina plovidbe u tom i tjesnacu Verige, ograničena je na 6 čvorova sa tolerancijom do još 1 čvora više.

„Za vrijeme uplovljavanja u Boku duvao je jak vjetar od 32 čvora iz smjera sjeverozapada. Jedrili smo s olujnim glavnim jedrom i radnim flokom. Jedrili smo sve do Tivta gdje smo spustili jedra i uplovili u marinu Porto Montenegro. Danas prilikom izlaska iz zemlje Kapetanija nas je blokirala zbog prekoračenja brzine u kumborskom tjesnacu. Naša brzina iznosila je 7,6 čvorova, jedreći sa olujnim jedrima po vjetru brzine više od 30 čvorova. Kazna za takvo prekoračenje od samo 0,6 čvorova, je na kraju ispala 1.150,00 eura. Za keš,” objavio je Lukas na Fejsbuku.

“Gusarenje je u tradiciji ovih krajeva, samo se sada zove: institucije rade svoj posao. Kako su po takvom vremenu izmjerili brzinu?Imam slično iskustvo iz Austrije, sa skretanjem iz smjera za Graz na autoban za Beč, koji je u rekonstrukciji”, jedan je od komentara.

Uz komentare da je to nevjerovatno, post su šerovali gotovo svi crnogorski skiperi i jedriličari.

“Nema više regata, ili da ih ograničimo da jedrilice mogu ići maksimalno 6 milja na sat”, ironično je ovu epizodu prekomentarisao najtrofejniji crnogorski regatni skiper Aleksandar Saša Keković koji upravlja regatnim jedrilicama koje pod povoljnim vjetrom, postižu i brzine od preko 20 čvorova.

Jedrilice inače, spadaju među ekološki najprihvatljivija plovila, što se ne može reći za brojne motorne jahte, glisere i skutere koji ovih dana plove Bokom Kotorskom.

Većina tih plovila svakodnevno krši maksimalnu brzinu plovidbe zalivom ograničenu na 10 čvorova (6 u kumborskom i tjesnacu Verige), ali nema javno dostupnih podataka da je neko od njihovih skipera novčano kažnjen.

Bonus video: