Green Prepaid Telekom Tourist kampanja – Nacionalnim parkovima doniramo 0.15 eura od svakog prodatog paketa

Koristimo na nivou od 100% električnu energiju iz obnovljivih izvora

Donesite stare uređaje i ostvarite popuste, a nama prepustite ekološko zbrinjavanje

10999 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

„U Crnogorskom Telekomu je održivo poslovanje, usmjereno na zaštitu životne sredine konstanta, kao i aktivnosti koje podržavaju i motivišu zajednicu na odgovoran odnos prema okolini. Saradnja sa Nacionalnim parkovima, projekti koje u susret Danu planete Zemlje organizujemo tokom aprila, ali i rezultati višegodišnjih investicija Kompanije u ESG koncept održivog poslovanja, dodatno potvrđuju našu zelenu orijentaciju – ovim riječima je Stjepan Udovičić izvršni direktor Telekoma, prisutnima predstavio ključne teme danas održane konferencije za medije.

Telekom
foto: Telekom

Ovogodišnja ljetnja kampanja Telekoma – Green Prepaid Telekom Tourist, usmjerena je na zaštitu neprocjenjivog prirodnog blaga u zonama Nacionalnih parkova Crne Gore. Kampanja obuhvata period od aprila do kraja oktobra, tokom kojeg će Telekom donirati Nacionalnim parkovima iznos od 0,15 eura, od svakog prodatog Tourist prepaid paketa.

Telekom
foto: Telekom

„Osnovna motivacija Telekoma jeste očuvanje biodiverziteta zaštićenih područja, sa vidljivom porukom da kupovinom Green Prepaid - Telekom Tourist, odvajate 15 centi za Nacionalne parkove. Telekom tokom par prethodnih godina bilježi izuzetan rast prodaje prepaid paketa u ljetnjim mjesecima, zato sam uvjeren da će Green Prepaid kampanja Nacionalnim parkovima donijeti značajan budžet – istakao je Dušan Banović direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu.

Uz zadovoljstvo zbog uspostavljenog partnerstva, Vladimir Martinović direkor Javnog preduzeća za Nacionalne parkove je naglasio, da će zahvaljujući saradnji sa Telekomom u narednom periodu osnažiti aktivnosti na očuvanju biološke raznolikosti i zaštiti prirodnih vrijednosti kojima NP upravljaju.

Telekom
foto: Telekom

„Planiramo da sredstva opredijeljena kroz kampanju Green Prepaid - Telekom Tourist usmjerimo na zaštitu šuma u našem najmlađem nacionalnom parku – Prokletijama, gdje smo procijenili da je potrebno prioritetno djelovati kako bi pluća naše zemlje zaštitili. Pored zaštite radićemo i na edukaciji, istraživanju i projektima koji imaju za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zaštite šumskih ekosistema“, kazao je Martinović.

U Telekomu će tokom aprila u fokusu biti i odgovorno odlaganje elektronskog otpada. Korisnicima, koji se odluče da u nekoj od poslovnica odlože stare i oštećene mobilne uređaje dostupni su atraktivni popusti i do 100 eura na četiri modela mobilnih telefona, ili 5% na sve uređaje u ponudi. Kutije za odlaganje dostupne su u svim poslovnicama Telekoma u Crnoj Gori.

Telekom
foto: Telekom

„Važno je da naši korisnici znaju, da odlaganje starih mobilnih telefona u našim poslovnicama, podrazumijeva da će uređaji biti povjereni licenciranim agencijama, koje na ekološki prihvatljiv način tretiraju elektronski otpad. Električni i elektronski otpad su najbrže rastuća kategorija otpada u EU, najčešće završavaju na deponijama i bez daljeg tretmana imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu. Zato vas pozivamo da stare i oštećene telefone, tablete, pametne satove, donesete u Telekom poslovnice, odložite u kutije, a mi ćemo se pobrinuti za njihovo ekološko zbrinjavanje, odnosno recikliranje – naglasio je Banović.

Telekom godinama unazad investira u ESG koncept održivog poslovanja, koji podrazumijeva praćenje niza faktora koji se tiču zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

„Telekom je kompanija koja koristi na nivou od 100% električnu energiju iz obnovljivih izvora. Kupovinom sertifikata na međunarodnom tržištu i plaćanjem električne energije po zelenoj tarifi, od 2020. smanjili smo emisiju C02 za 7.000t, odnosno za 90%, što je ekvivalent sadnji nekoliko desetina hiljada stabala! Implementacijom modernih sistema i tehnologija u Data centru kroz projekte cloudifikacije, modernizacije rashladnih uređaja, te optimizaciju prostora, zatim uvođenjem free cooling principa hlađenja na udaljenim lokacijama, kao i gašenjem legacy tehnologija kao sto je 3G, dodatno je smanjena potrošnja energije za 20% - kazao je Udovičić.

Redukcija CO2, sprovodi se i kroz niz ostalih kompanijskih aktivnosti, kaže Udovičić i dodaje, da je tokom prethodne tri godine odloženo preko 110t na propisan način, kao i da se uz optimizacije, koje su rezultat visokog nivoa digitalizacije internih i eksternih procesa, ostvaruju i značajne uštede papira.

Telekom
foto: Telekom

Uz potvrdu pozitivnih praksi Telekoma u kontekstu zaštite životne sredine i odlaganja otpada, Ružica Brnović samostalna savjetnica iz Direkcije za upravljanje otpadom i komunalne usluge pri Ministartsvu turizma, ekologije, održivog razvoja, je naglasila, da je nephodno odlučno djelovanje jer je granica izdržljivosti planete već iza nas. Brnović je dodala i da je nedavno usvojen novi Zakon o upravljanju otpadom, a najbolja praksa EU, koja je prenijeta u predlogu zakona je Program proširene odgovornosti proizvođača, odnosno uvoznika u procesu tretmana otpada, što znači da će uvoznici posebnih vrsta otpada biti u obavezi da se pobrinu za proizvod koji stave na tržište onog momenta kada taj proizvod postane otpad.

„Važno je da zajedno djelujemo, da teme ekološki prihvatljivog odlaganja otpada i generalno zaštita životne sredine, budu više zastupljene u javnosti, kao i da mimo benefita i popusta, kao društvo dostignemo nivo, na kojem nije potrebna dodatna motivacija da bi odlagali otpad odgovorno – zaključila je Brnović.

Telekom
foto: Telekom