U Savjet ASK-a bi savjetnici, sekretari, ali i advokati

Komisija za sprovođenje izbora uskoro će utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uslove, nakon čega će biti sproveden intervjui

20779 pregleda 50 reakcija 27 komentar(a)
Tomović godinama radio u oblasti antikorupcije, Foto: tomoviclawoffice.com
Tomović godinama radio u oblasti antikorupcije, Foto: tomoviclawoffice.com

Na konkurs za člana Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) javilo se devet kandidata i to Dragana Šuković, Veselin Vujanović, Miodrag Martinović, Ljubiša Konatar, Mehmedin Tahirović, Slavica Mirković, Mladen Tomović, Kalina Adrović Vulić i Milica Milutinović.

Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta uskoro će utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uslove, nakon čega će biti sproveden intervju.

Tomović je advokat, a nekada je bio načelnik u Agenciji, pomoćnik direktora, koordinator Sektora za prevenciju korupcije, integriteti lobiranje. U njegovoj javno dostupnoj biografiji stoji i da je bio koordinator Uprave za antikorupcijsku inicijativu, član Radne grupe za pripremu pregovora za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju za poglavlje 23, rukovodilac Sekretarijata Nacionalne komisije za monitoring sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala…

Konatar je, prema dostupnim podacima, dugo radio u Upravi policije (od 1996. do 2010. godine). Od 2021. godine bio je na čelu Direktora direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu urbanizma, a za državnog sekretara imenovala ga je Vlada Milojka Spajića u novembru prošle godine. Razriješen je na lični zahtjev u januaru ove godine.

Dragana Šuković bila je načelnica Odsjeka za provjeru prihoda i imovinu u Agenciji za sprečavanje korupcije, a prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", zaposlena je u Komisiji za antidoping.

Slavica Mirković sekretarka Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Sekretarijatu Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Veselin Vujanović dugogodišnji je sindikalni aktivista i nekadašnji generalni sekretar Saveza sidnikata Crne Gore. Zaposlen je u Fondu rada.

Miodrag Martinović nekadašnji je direktor Poreske policije, a prema podacima redakcije, trenutno je zaposlen u kotorskoj filijali Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Crne Gore (Fond PIO).

Kalina Adrović Vulić dugo godina je bila zaposlena u Željezničkom prevozu Crne Gore, dok se kao posljednje radno mjesto Milice Milutinović pominje kabinet ministra bez portfelja Zorana Miljanića u 43. Vladi.

Tahirović je pukovnik u penziji, koji je obnašao više funkcija u Ministarstvu odbrane. Predavač je na Univerzitetu Donja Gorica, a slovi za dugogodišnjeg aktivistu Demokratske partije socijalista.

"Komisija…sačinjava listu od pet kandidata za izbor članova Savjeta, sa obrazloženjem. Komisija sačinjava listu iz stava 4 ovog člana, većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 60 dana od dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs. Komisija dostavlja listu kandidata iz stava 4 ovog člana nadležnom odboru, radi predlaganja Skupštini", precizirano je u Zakonu o sprečavanju korupcije. Ukoliko nadležni odbor - Odbor za antikorupciju ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja.

Bonus video: