Stanari zgrade u Pljevljima predali Vranešu peticiju: Dosta je bilo trovanja iz kotlarnice

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima predali peticiju kojom traže izmještanje gradske kotlarnice, koja ima trajnu zabranu rada od 2019. godine koju je donio republički termoenergetski inspektor

58495 pregleda 42 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Zgrada kotlarnice u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja predali su predsjedniku opštine Dariju Vranešu peticiju kojom traže da se izmjesti gradska kotlarnica, smještena u prizemlju njihove zgrade.

Osim Vranešu, peticiju ću, kako su najavili stanari, poslati i predsjednicima države i vlade, Ministarstvu energetike i rudarstva i kancelariji EU u Crnoj Gori.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici jedan je od najvećih zagađivača vazduha u gradu, a stanari okolnih zgrada više puta su najavljivali podnošenje tužbe protiv Opštine i preduzeća “Grijanje”, ukoliko ne riješe problem enormnog zagađenja. Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Petnaest stanara zgrade, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u centru grada, traže izmještanje kotlarnice na drugu lokaciju, najkasnije do 1. septembra.

U obrazloženju su naveli da su izloženi prekomjernom zagađenju iz niskog dimnjaka kotlarnice, koji je prizidan uz zgradu, te da je ugroženo zdravlje stanara, posebno djece.

“Napominjemo da kotlarnica ima trajnu zabranu rada od 2019. godine koju je donio republički termoenergetski inspektor. Dosta stanara je oboljelo od plućnih bolesti za koje postoji medicinska dokumentacija… Sa ovim potpisima stekli su se svi zakonski uslovi i obaveza za njeno gašenje”, naveli su stanari.

Ističu i da kotlarnica ne ugrožava samo njih, već i cio centar grada, s obzirom na to da se u njoj godišnje, tokom grejne sezone, izloži oko dvije hiljade tona uglja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI) u svojim ranijim ispitivanjima.

U jednom od izvještaja navodi se da je kotlarnica emitovala praškaste materije i ugljen-monoksid iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250 odsto.

Piše i da su srednje polusatne vrijednosti praškastih materija iznosile 502 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedamnaest puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti od 30 mikrograma po metro kubnom.

Sumpor-dioksid je izmjeren u koncentraciji od oko 2.938 mikrograma po metru kubnom, što je skoro tri puta više od propisane granične vrijednosti od 1000 mikrograma. I srednje polusatne koncentracije ugljen-monoksida iznosile su 990 mikrograma po metru kubnom, ili više od šest i po puta iznad propisane granične vrijednosti od 150 mikrograma.

Registrovano je i prekoračenje azot-dioksida kao i srednja polusatna vrijednost arsena...

Termoenergetski inspektor Slavko Burić je 2011. rajno zabranio korišćenje kotlarnice zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi, ali je to rješenje ukinuo Upravni sud iz proceduralnih razloga.

Konstatovao je da je pregledom prostora oko balkonskih i prozorskih otvora zgrade u kojoj je kotlarnica utvrđeno veliko prisustvo ugljene prašine, letećeg pepela i čađi na solbankama i prozorskim simsovima, i pored toga što su dodatno bili zaptiveni ljepljivim trakama, najlonima.

Stanari su više puta tražili od odgovornih u Opštini i preduzeću “Grijanje”, koje gazduje gradskom kotlarnicom, da postave filtere, ili da se za zagrijavanje stanova koristi neki čistiji energent, a ne ugalj.

Nijesu imali mnogo koristi ni od obraćanja Ekološkoj inspekciji, od koje su tražili da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Bonus video: