Davidović: Neksan nije tražio koncesije na rudna nalazišta

„Od Odbora povjerilaca i stečajne uprave nijesmo tražili koncesije, jer oni i nijesu nadležni za njihovu dodjelu. U ponuđenu kupoprodajnu cijenu ne ulazi iznos od 600 hiljada eura, već je Neksan ta sredstva namijenio radnicima koji odlaze u penziju bez ikakve otpremnine“, kazao je Davidović
77 pregleda 0 komentar(a)
NEKSAN_1, Foto: S.MANDIĆ
NEKSAN_1, Foto: S.MANDIĆ
Ažurirano: 02.06.2015. 13:53h

Koncesije na rudna nalazišta nijesu uslov da kompanija Neksan kupi imovinu nikšićkih Rudnika boksita, kazao je vlasnik te kompanije Miodrag Davidović. O njegovoj ponudi za kupovinu imovine Boksita neposrednom pogodbom Odbor povjerilaca je razmatrao prošle sedmice, ali nije donio odluku već je zatražio pojašnjenje određenih djelova.

„Od Odbora povjerilaca i stečajne uprave nijesmo tražili koncesije, jer oni i nijesu nadležni za njihovu dodjelu. U ponuđenu kupoprodajnu cijenu ne ulazi iznos od 600 hiljada eura, već je Neksan ta sredstva namijenio radnicima koji odlaze u penziju bez ikakve otpremnine“, kazao je Davidović.

On je za kupovinu imovine Boksita ponudio cijenu od 4,4 miliona eura, a obje sindikalne organizacije i radnici zahtijevaju od Odbora povjerilaca da odmah prihvati Neksanovu ponudu kako bi proizvodnja mogla opet da se organizuje a radnici imaju zarade veće od minimalnih, koliko trenutno primaju.

„Svi smo jednoglasni da nema odlaganja, da Odbor pod hitno mora zasijedati i prihvatiti Neksanovu ponudu, pogotovo sada kada više nema nejasnoća jer je kompanija poslala pojašnjenje. 600 hiljada i dalje ostaje u ponudi jer je to stvar dogovora sindikata i Neksana“, kazao je Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

Ukoliko Neksanova ponuda bude prihvaćena Davidović je spreman da odmah potpiše kupoprodajni ugovor, a novac za isplatu biće obezbijeđen u roku od 30 dana.

Radnici Boksita, njih 310, od 21.aprila, kada je prestao ugovor o poslovno– tehničkoj saradnji sa Neksanom, nalaze se na prinudnom odmoru uz platu od 193 eura.

„Radnici su takođe jednoglasni da do odluke Odbora povjerilaca neće dozvoliti stečajnoj upravi, kao ni Privrednom sudu, da organizuje poslovno-tehničku saradnju sa bilo kim jer bi nam to u ovakvim okolnostima samo štetilo, pošto se stečajni troškovi samo povećavaju“, kazao je Bojanović.

Radnici i sindikati Boksita očekuju da će Vlada na sjednici u četvrtak donijeti konačnu odluku o realizaciji socijalnog programa za one koji hoće da napuste radna mjesta, kao i odluku o raspisivanju tendera za koncesije.

„Važno nam je da sve te odluke budu donesene što prije, posebno zbog radnika koji treba da iskoriste izmjene i dopune Zakona o PIO, a koje važe do 1.jula. Da bi to pravo iskoristili oni moraju da se prijave Fondu PIO najkasnije do 30.juna“, kazao je Bojanović uz napomenu da su uslov za penziju stekla 132 radnika.

U Rudnicima boksita je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura, u novembru 2013. godine uveden stečaj, da bi u februaru 2014. bio proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: