Rus prvi do crnogorskog „zlatnog pasoša”

Crna Gora dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva, zvanično potvrdili u kompaniji “Henley & Partners”, koja je agent za posredovanje u Vladinom projektu. “Vijesti” čekaju odgovor od MUP-a - ko je novi crnogorski državljanin

37104 pregleda 34 reakcija 17 komentar(a)
Ukupno će biti dodijeljeno 2.000 pasoša:Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ukupno će biti dodijeljeno 2.000 pasoša:Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Crna Gora dodijelila je prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i do njega je došao državljanin Ruske federacije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Informaciju da je dodijeljen prvi pasoš zvanično su potvrdili u kompaniji “Henley & Partners”, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu, ali zbog povjerljivosti nijesu mogli da saopšte ime svog klijenta i njegovu matičnu državu.

“Sa zadovoljstvom potvrđujemo da je klijent naše firme ‘Henley & Partners’ bio prvi aplikant koji je i dobio državljanstvo i uspješno okončao postupak dobijanja pasoša po osnovu posebnog programa ulaganja. Baza klijenata naše firme je zaista svjetska, kao i sama kompanija ‘Henley & Partners’. Sa 30 kancelarija širom svijeta, dobili smo upite za crnogorski program sticanja državljanstva putem ulaganja sa svih kontinenata. Zbog protokola o povjerljivosti koji su ugovoreni sa klijentima, ne možemo saopštavati nikakve lične podatke u vezi sa ovom konkretnom ili bilo kojom drugom budućom transakcijom”, kazali su zvanično “Vijestima” u londonskoj centrali firme.

“Vijesti” od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje izdaje pasoše, čekaju odgovor na pitanje - ko je od stranaca dobio prvi pasoš u okviru projekata ekonomskog državljanstva, iz koje države dolazi novi investitor i datum kada je prvi pasoš dodijeljen. Pitanja za resor kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić su i koliko je do danas ukupno dodijeljeno pasoša u okviru ovog projekta sa imenima stranih državljana i njihovim matičnim državama.

Iz “Henley & Partners” su uvjereni da će uslijediti i drugi uspješni postupci i da će se time ostvariti injekcija likvidnosti za crnogorsku ekonomiju bez zaduživanja, ali i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja i pokrenuti šire dinamične društveno-ekonomske šanse od koristi za sve građane Crne Gore.

“Migracije investicija omogućavaju suverenim državama poput Crne Gore da pristupe novom izvoru održivog prihoda bez ulaska u prezaduženost i prepoznate su kao oblik generisanja potražnje za direktnim stranim ulaganjima”, naglasili su u “Henley & Partners”.

Vladin trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i kroz njegovu realizaciju biće dodijeljeno 2.000 pasoša. Iz izvršne vlasti su obećali da će imena svih koji dobiju pasoš Crne Gore kroz ovaj program biti dostupna javnosti.

Direktor Agencije za investicije (Montenegro investment agency MIA) Dejan Medojević, “Vijestima” je krajem maja kazao da je pandemija koronavirusa usporila realizaciju projekta ekonomskog državljanstva, ali on nije prekinut i od 28 aplikacija za šest je donijeto rješenje o ispunjenosti uslova za sticanje crnogorskog pasoša.

“Pristigli zahtjevi se odnose na šest projekata koji se nalaze na Listi razvojnih projekata za oblast turizma, koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma”, objasnio je Medojević.

Ovogodišnjim budžetom je bilo planirano da se 15 miliona eura slije u državnu kasu po osnovu realizacije ovog projekta, ali u rebalansu budžeta ti prihodi nijesu projektovani zbog aktuelne krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Uslovi za sticanje pasoša

Aplikant može steći državljanstvo ako je na ESCROW račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz člana 18 Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na ESCROW račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice. Aplikant mora da položi 15.000 eura za sebe, po 10.000 za najviše četiri člana porodice i po 50.000 za svakog narednog člana porodice.

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu sa Vladinom odlukom. Ako se naknadno utvrdi da je osoba koje je stekla crnogorsko državljanstvo prijemom u skladu sa odlukom dala lažne podatke ili namjerno prikrivala činjenice i okolnosti, kao i u slučaju da je agent za ocjenu međunarodne podobnosti za tu osobu u svom izvještaju dao netačne podatke, donijeće se rješenje o gubitku državljanstva.

Aplikant može da ulaže novac u razvojne projekte u oblasti turizama, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Bonus video: