Bojanić: Izvjesno da će 30. novembar biti rok za završetka građevinskih radova na autoputu

"Ostaje dilema da li će moći da se tog datuma pusti u neku probnu fazu", kazao je Bojanić

20911 pregleda 16 komentar(a)
Bojanić, Foto: Printscreen
Bojanić, Foto: Printscreen

Ministar kapitalnih invesrticija Mladen Bojanić kazao je da je 30. novembar izvjesno biti rok za završetka građevinskih radova na autoputu Bar-Boljare.

Bojanić je dodao i da to ne znači da će put od tog datuma biti u funkciji.

"Treba vrijeme da se sve uveže, treba se to pratiti, uvezati sve naplatne rampe, tetra sistem..Ostalo zavisi od tehničkog prijema, sada je dinamika dostavljanja dokumentacije bolja, ostaje dilema da li će moći da se pusti u neku probnu fazu, to ne mogu da garantujem da će biti 30. novembar", kazao je Bojanić.

Na pitanje o istrazi o auto-putu i finansisranju Eksim banke, koju je MKI inicirao, Bojanić kaže da su sve pokušavali da riješe, a da ne stane projekat.

"Sve što je traženo, dato je Nacionalnom birou za borbu protiv korupcije. Problem je što, u ovom momentu, MKI nema novca, ni kapaciteta, da angažuje ekipu eksternih konsultanata koji treba da provjere kompletnu izgradnju auto-puta".

Bojanić je rekao da će se ispitati i PDV i tehničke karakteristike i radovi.

"Razumite da mi, uz svu dobru volju, nemamo kapaciteta da to sada uradimo", rekao je Bojanić.

"Ne pada nikome na pamet da gasi Termoelektranu"

Bojanić je kazao i da u resoru kojim upravlja čine sve da nađu najoptimalnije rješenje kako bi se riješilo pitanje Termoelektrane Pljevlja.

"Crni scenario se sigurno neće desiti, mi smo ušli u pregovore, novi menadžement je ušao u razgovore sa dobitnikom tendera. Ekološka rekonstrukcija nije takva kako se predstavljalo, nije to samo 54 miliona, trebalo bi uložiti dodatna sredstva i dosta je nepoznanica ostalo", kazao je Bojanić, prenosi portal RTCG.

Ekološkom rekonstrukcijom i uz ulaganje, kako je dodao, neće biti, uz sigurnost, urađeno ono kako je planirano.

"Nemamo garanciju od izvođača, vode se razgovori da vidimo šta ćemo dobiti sa ulaganjem dodatnih para. Nemojmo da se udvaramo biračima iz Pljevalja i uvlačimo u TE u dnevno-političke svrhe. Ministarstvo radi jedan vrlo odgovoran i ozbiljan posao".

Bojanić je kazao da TE Pljevlja sa 40 odsto učestvuje u proizvodnji energije u Crnoj Gori i da je jedini stabilan izvor energije.

"Nismo mi toliko neznaveni ili ne znam kakvi, ne pada nikome na pamet da gasi Termoelektranu", naveo je Bojanić.

Dodao je da se mora naći privremeno rješenje, dok se ne razviju obnovljivi izvori energije, koji bi dali stabilnost "kakvu sada nemamo".

"Mi imamo jednu TE, ona radi ili ne radi, ne možemo da je gasimo pomalo", kazao je Bojanić

Dodao je da MKI pravi komisiju sa stručnjacima, kako bi se došlo do rješenja.

Komentarišući izjavu direktora EPCG, Nikole Rovčanina, da će, ukoliko bi se ugasila TE Pljevlja, Crna Gora za uvoz električne energije morati da plaća preko 100 miliona godišnje, Bojanić je kazao:

"Kako Rovčanin to zna, a ne zna Odbor direktora. Kako zna da će trebati samo 54 miliona i da ćemo u narednih deset godina da platimo milijadu za struju. Nijesam siguran da on to baš zna, mislim da je to više dodvoravanje biračima i ubiranje nekih političkih poena. Ko treba da da informaciju je struka. Nije baš od te struke Nikola Rovčanin. Otvoreno kažem da je izbor izvršnog direktora EPCG nije bio izvršen na osnovu konkursa, iako je to bio stav ministarstva", rekao je Bojanić

Bonus video: