AZK i dalje ispituje pomoć Skijalištima

Državna revizorska institucija (DRI) je dokumentovala da su SCG i 2019. godine dobila državnu pomoć od 650 hiljada eura, bez mišljenja AZK, koja je najavila da će uraditi naknadnu kontrolu ove pomoći, a pomoć za ovo preduzeće iz državnog budžeta je planirana i u 2020. godini u iznosu od 1,18 miliona eura

3680 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) i dalje isputuje ocjenu usklađenosti državne pomoći dodijeljene preduzeću Skijališta Crne Gore (SCG), rečeno je “Vijestima” iz te institucije.

”Postupak je u ispitnoj fazi. AZK preuzima sve procesne radnje u pravcu utvrđivanja relevantnih činjenica za ocjenu u vezi sa tim da li dodjela novca Skijalištima predstavlja državnu pomoć, te ako da, radi li se o usklađenoj ili neusklađenoj državnoj pomoći”, saopšteno je iz AZK.

AZK je postupak u vezi sa novčanom pomoći od 250,8 hiljada eura, koje je nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2018. godine dalo ovoj državnoj firmi za pripremu zimske turističke sezone, pokrenuo u decembra 2020. godine. Iz te institucije su početkom prošle godine naložili Ministarstvu ekonomskog razvoja (MER) da ne daje pomoć SCG dok se ne okonča ispitni postupak.

”S obzirom na činjenicu da je ispitni postupak u toku, Agencija nije u mogućnosti davati dodatna pojašnjenja niti se na bilo koji način izjašnjavati”, naveli su iz AZK.

Državna revizorska institucija (DRI) je dokumentovala da su SCG i 2019. godine dobila državnu pomoć od 650 hiljada eura, bez mišljenja AZK, koja je najavila da će uraditi naknadnu kontrolu ove pomoći, a pomoć za ovo preduzeće iz državnog budžeta je planirana i u 2020. godini u iznosu od 1,18 miliona eura.

Državna pomoć data 2018. godine (ilustracija)
Državna pomoć data 2018. godine (ilustracija)foto: Luka Zekovic

Iz AZK nisu odgovorili da li su protiv “Skijališta” pokrenili postupke koji se odnose i na ova dva slučaja.

Ranije su poručili da ako tokom ispitnog postupka saznaju da su Skijalištima dodijeljene i druge neprijavljene (nezakonite) državne pomoći, pokrenutim ispitnim postupkom će i te pomoći biti obuhvaćene, tako što će biti ocijenjene sve državne pomoći dodijeljene Skijalištima.

Iz Skijališta je ranije “Vijestima” rečeno da je Vlada planirala da za prošlu godinu izdvoji 1,5 miliona eura za izgradnju, održavanje i valorizaciju višenamjenske sportske infrastrukture, koja bi se, prema njihovim riječima, koristila za izgradnju dodatnih sportskih kapaciteta, kao i za održavanje veoma skupe sportske infrastrukture. Oni su ocijenili da je to izdvajanje, u skladu sa uredbom komisije Evropske unije, te ne predstavlja državno davanje.

Skijališta su prošlu godinu završila u plusu od 15.825 eura, a u izvještaju menadžmenta kompanije je navedeno da rezultat predstavlja sumu vrijednosti izrazito nedomaćinskog poslovanja u prva tri mjeseca 2021. godine, za šta optužuju prethodni menadžment.

Bonus video: