Upitan rad žičare Kotor-Lovćen: Vlada ne poštuje ugovor potpisan sa konzorcijumom "Novi Volvox & Leitner"

Investitor preuzeo obavezu države i izgradio trafostanicu i dalekovod, što je koštalo skoro 3,8 miliona, država do danas tu infrastrukturu nije otkupila. Do 15. aprila rok da se otkupi infrastruktura i omogući priključak na mrežu firmi “Žičara Kotor-Lovćen”

60622 pregleda 87 reakcija 47 komentar(a)
Žičara otvorena prošle godine, Foto: BORIS PEJOVIC
Žičara otvorena prošle godine, Foto: BORIS PEJOVIC

Puštanje žičare Kotor-Lovćen u komercijalnu upotrebu u novoj sezoni, narednog mjeseca, dovedeno je u pitanje zato što Vlada nije ispunila obaveze definisane ugovorom o izgradnji, potpisanim u decembru 2021. sa koncesionarom koji čini konzorcijum Novi Volvox & Leitner Italija.

Prema tom ugovoru, Vlada je imala obavezu da izgradi javnu infrastrukturu, uključujući i elektro-energentsku infrastrukturu, i da koncesionaru obezbijedi priključak na mrežu najkasnije do 15. aprila 2023. godine. Kako to nije bilo moguće, koncesionar je prihvatio zahtjev Vlade da izgradi najveći dio infrastrukture, na osnovu čega je 26. aprila 2023. godine potpisan ugovor o izgradnji infrastrukture, uz obavezu da se ona otkupi nakon puštanja u rad.

Koncesionar je, kako su kazali za “Vijesti” iz firme “Žičara Kotor - Lovćen”, izgradio trafostanicu TS 35/10 kV Kuk i pripadajući dalekovod 35/10 kV, obezbijedio upotrebne dozvole i u potpunosti izvršio ugovornu obavezu. Ovi radovi su koštali oko 3,8 miliona eura, a država do danas nije otkupila infrastrukturu.

Ovo pitanje razmatrano je nedavno na sjednici Vlade kada je izvršna vlast kroz zaključke Upravi za kapitalne projekte dala rok od mjesec dana da, između ostalog, pripremi izvještaj o nadzoru izgradnje pristupnog puta na lokalitetu Kuk i parkinga sa infrastrukturom na lokalitetu Dub, da omogući upis trafostanice TS 10/04 kV i da instalira nove ćelije na trafostanici u Grblju, te da zajedno sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) hitno izmjesti stub dalekovoda Lastva -Tivat 35/10KV. Zaduženo je i Ministarstvo energetike da Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) ukaže na hitnost omogućavanja priključka na elektromrežu firmi “Žičara Kotor-Lovćen”, izdavanje računa za struju i otkup izgrađene infrastrukture do 15. aprila ove godine

Rezerva po pitanju ispunjenja obaveza države

“Shodno ugovoru o koncesiji za realizaciju projekta žičare Kotor - Lovćen Vlada (koncedent) je imala obavezu da izgradi javnu infrastrukturu, od čega su najbitnije stavke bile elektroenergetska infrastruktura na početnoj i krajnjoj stanici, pristupni put do stanice Kuk i parking na stanici Dub. S obzirom da realizacija preuzetih obaveza koncedenta nije išla dogovorenom dinamikom, dio obaveza, prvenstveno izgradnje elektroenergetske infrastrukture, preuzeo je koncesionar (Žičara Kotor - Lovćen doo), uz prihvaćenu obavezu koncedenta da će izgrađenu infrastrukturu otkupiti nakon izgradnje. Radilo se o izgradnji dvostrukog dalekovoda 2x35 kV dužine oko 2,5 kilometara i trafostanice 35/10kV Kuk”, kazao je “Vijestima” izvršni direktor firme “Žičara Kotor - Lovćen” Predrag Poček.

Žičara otvorena prošle godine
Žičara otvorena prošle godinefoto: Boris Pejović

Poček je pojasnio da su izgradili infrastrukturu za koju su investirali skoro 3,8 miliona eura, dobili upotrebne dozvole i već duži vremenski period pokušavaju je predati koncedentu i zaokružiti dogovoreni otkup infrastrukture.

“Vijesti” su pitale koji je bio datum kada je planirano da se pusti u komercijalnu upotrebu žičara i koje su posljedice ako se on prolongira, kao i hoće li biti dostupna žičara u predstojećoj sezoni?

“I dalje nam je plan da najkasnije do kraja četvrtog mjeseca (aprila) otvorimo žičaru za komercijalnu upotrebu u ovoj sezoni. Spremni smo ispoštovati ovu dinamiku, na koncedentu je da zaokruži svoje preuzete obaveze u ovim rokovima. Moramo priznati da se komunikacija sa državnim organima intenzivirala u posljednjih par nedjelja, ali zadržavamo rezervu da li će država uspjeti ispoštovati dogovoreno u ovim vremenskim okvirima kako bismo mogli projekat staviti u funkciji u navedenom roku”, pojasnio je Poček.

Prema njegovim riječima, CEDIS-ova obaveza je da zaokruži otkup izgrađenih objekata, dok je obaveza Uprave za kapitalne projekte da završi pristupni put na stanici Kuk, parking na stanici Dub, uknjži trafostanice na Dubu i Kuku sa pripadajućim kablovima i iste preda CEDIS-u na upravljanje, završi adaptaciju 10kV ćelije u TS 35/10kV Grbalj. Obaveza CGES-a je da do 15. aprila 2024. godine izvrši usklađivanje DV 110 Lastva -Tivat na stanici Dub.

Uprava tvrdi da su sve obaveze sproveli

Iz Uprave za kapitalne projekte navode da su, nakon što im je nekadašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja dostavilo projektni zadatak, sproveli postupke javnih nabavki i ugovorili poslove izrade idejnog rješenja, glavnog projekta i izvođenja radova po principu “projektuj i izgradi” za parking na lokalitetu ˝Dub˝ u Kotoru i za prilaznu saobraćajnicu na lokalitetu ˝Kuk˝ na Lovćenu, sa pratećom infrastrukturom.

“Ugovori su zaključeni krajem 2022. godine, a rok za završetak osnovnih ugovorenih radova je bio decembar 2023. godine, što je od strane izvođača radova ‘Briv construction’ iz Kotor ispoštovano. Na lokaciji Kuk preostali su radovi raščišćavanja i otklanjanja sitnih nedostataka za potrebe konačne primopredaje, dok su na lokaciji Dub ključne pozicije radova koje se odnose na parking, uz dodatan napor Uprave za kapitalne projekte i izvođača radova, završene u julu 2023. godine, kada je žičara puštena u rad”, naveli su iz Uprave.

Na lokaciji Dub preostalo je izvođenje radova na podizanju elektroprenosnog stuba 110kV, a predmetni radovi na podizanju novog stuba su zaboravljeni u projektnom zadatku koji je, kako su rekli u Upravi, pripremilo tadašnje Ministarstvo ekonomskog razvoja i dostavilo im kako bi raspisali javne nabavke.

“Izvođenje navedenih naknadnih radova na podizanju 110kV stuba je iziskivalo naknadno ugovaranje istih i uslovilo izradu dopunskih elaborata i izmjene projektne dokumentacije, kao i usklađivanje 110 kV i 35 kV dalekovoda. Napominjemo, da je izvođač radova obezbijedio svu opremu i materijal za podizanje stuba i po tom pitanju se obraćao nadležnim institucijama početkom jula 2023. godine, kada nije dobio dozvolu usljed objektivnih razloga, preopterećenosti elektroprenosne mreže u toku turističke sezone. Ovi zahtjevi su ponavljani i narednom periodu, ali se uslovi za isključenje ovog dalekovoda nijesu bili stekli”, istakli su u Upravi za kapitalne projekte.

žičara Kotor-Lovćen
foto: Boris Pejović

Podizanje tog stuba biće izvršeno kada, kako su dodali, nadležne institucije u saradnji sa izvođačem radova i nadležnim inspekcijama usaglase termin, a koji će obezbijediti sigurno alternativno napajanje potrošača tri primorska grada, koji moraju biti privremeno isključeni sa primarne mreže u periodu izvođenja radova na podizanju stuba.

“Očekuje se da će se administrativni i tehnički uslovi za navedene radove stvoriti u prvoj polovini aprila ove godine. Druga preuzeta obaveza vezana za projekat parkinga polazne stanice Dub, a koja takođe nije bila dio Projektnog zadatka dostavljenog od strane nadležnog Ministarstva, je ugradnja mjerne ćelije u TS 35/10kV ‘Grbalj’, za koju je Uprava naknadno sprovela javne nabavke za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova. Ugradnja opreme i prateći radovi će biti završeni do kraja aprila 2024. godine. Ugradnja mjerne ćelije ne utiče na funkcionalnost žičare i pratećih sadržaja, ali predstavlja uslov CEDIS-a koji je ustupio svoju postojeću opremu i mjernu ćeliju u postojećoj TS”, istakli su u Upravi za kapitalne projekte.

Kako dodaju, iz svega što se naveli se zaključuje da je Uprava, na osnovu dostavljene dokumentacije, sprovela sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, blagovremeno i ažurno i pratila da se ugovorene obaveze realizuju u ugovorenim rokovima.

“Napominjemo da su preostale obaveze sprovođenja postupaka potpune i nepotpune eksproprijacije, upisa u list nepokretnosti obaveza Ministarstva ekologije, turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera, a za šta je sva dokumentacija koju obezbjeđuje izvođač, odnosno Uprava za kapitalne projekte, ministarstvu dostavljena blagovremeno, krajem 2023. godine”, istakli su u Upravi za kapitalne projekte.

Prvo koncesionar i Vlada da ispune obaveze, pa će CEDIS svoje

Iz CEDIS-a su kazali “Vijestima” da su obaveze tog preduzeća definisane tripartitnim ugovorom o izgradnji infrastrukture za priključenje i priključenju zaključenim između firme “Žičara Kotor-Lovćen”, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma (tadašnje ministarstvo) i CEDIS-a, i da je tim ugovorom od koncesionara predviđen otkup 35 kV infrastrukture za priključenje koju je izgradio, a sve u skladu sa regulativom.

“Vijesti” su pitale kada će CEDIS ispuniti te obaveze i koliko novca treba za tu namjenu.

“Obaveze će biti definisane ugovorom o otkupu, a iznos novca će biti određen od strane nezavisnog procjenitelja u skladu sa regulativom. Preduslov za ispunjenje obaveza CEDIS-a je ispunjavanje svih obaveza koncesionara i Ministarstva, predviđenih tripartitnim ugovorom, kao i potpisivanje ugovora o otkupu”, kazali su iz državne energetske kompanije.

Bonus video: