Dokić ostavila Vodovod u milionskom gubitku

Budvanska opštinska firma, uprkos minusu, ogromnom gubitku na mreži i nenaplaćenim potraživanjima od dužnika, samo za zarade zaposlenima prošle godine izdvojila je 4,2 miliona eura

31399 pregleda 58 reakcija 57 komentar(a)
Dokić, Foto: Screenshot/Youtube/RTV Budva
Dokić, Foto: Screenshot/Youtube/RTV Budva

Jedna od ključnih opštinskih kompanija, Vodovod i kanalizacija završila je minulu godinu sa minusom od milion eura, ogromnim gubitkom na mreži, dok potraživanja za isporučenu vodu samo od pravnih lica iznose više od tri miliona eura, što Vodovod nije spriječilo da im otpiše dugovanja starija od godinu dana.

Osim toga, troškovi za zarade zaposlenima iznosili su 4,2 miliona eura. U Vodovodu je, na dan 31. decembar 2023. broj zaposlenih bio 237, a prosječan broj zaposlenih je tokom 2023. godine bio 240.

To piše u finansijskom iskazu dostavljenom Upravi prihoda Crne Gore, koji potpisuje novoimenovani vršilac dužnosti izvršnog direktora Mladen Lakčević.

On je u fotelju čelnog čovjeka Vodovoda sjeo 22. marta, nakon što je odbor direktora dan prije toga razriješio dužnosti vršiteljku dužnosti direktorice Jasnu Dokić, uoči izvjesnog imenovanja za potpredsjednicu Opštine, a dan kasnije Skupština opštine glasovima odbornika razjedinjenog nekadašnjeg Demokratskog fronta ju je imenovala na tu funkciju.

Zgrada Vodovoda u Budvi
Zgrada Vodovoda u Budvifoto: Vuk Lajović

Dokić je tokom skupštinske sjednice, kada se raspravljalo o predlogu pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića da ona bude njegova zamjenica, odbacila optužbe opozicije iz redova URA i Demokrata da Vodovod loše posluje, te njihove tvrdnje da je napravljen milionski gubitak nazvala netačnim.

Kako se navodi u bilansu polovanja gubitak Vodovoda ove godine iznosi 1.044.003 eura. Imovina, zemljište i građevinski objekti, u vlasništvu firme procijenjena je na 16,9 miliona eura i četiri i po miliona eura je veća nego 2022. Amortizacija za nekretnine, postojenja i opremu utvrđena vrijednosti je 1,255.881 eura, a kratkoročna potraživanja od kupaca su 3,4 miliona eura.

“Na 31. decembar 2023. potraživanja od pravnih lica za isporučenu vodu i usluge iznose 3,1 miliona eura. Vodovod vrši indirektan otpis u skladu sa usvojenim računovodstvenim politikama, za svako potraživanje od pravnih lica koje je starije od jedne godine. Shodno odluci rukovodstva, u 2023. je izvršen indirektan otpis potraživanja za pravna lica u visini od 696 hiljada eura koji se odnosi na nenaplaćena potraživanja iz 2022” piše u napomenama finansijskog iskaza.

Kako se navodi Vodovod je preko javnog izvršitelja tokom minule godine pokrenulo izvršne postupke prema fizičkim i pravnim licima po osnovu duga za utrošenu vodu i nenaplaćene tehničke usluge u vrijednosti od 449 hiljada eura.

“Nakon sagledavanja svih pokazatelja može se zaključiti da Vodovod ima veliki problem sa nenaplaćenim potraživanjima, prvenstveno sa neriješenom situacijom sa osnivačem, Opštinom Budva. Trenutni položaj Vodovoda je i dalje loš, ali je primjetno poboljšanje u poslovanju i očekuje se izlazak iz krize tokom sljedećeg perioda. Neophodno je nastaviti sa unapređenjem poslovanja kako bi se poboljšala i obezbijedila sigurnost u održavanju likvidnosti i solventnosti, kao i mogućnost da se iz finansijskog rezultata poslovanja uveća sopstveni kapital i da se finansira iz sopstvenih sredstava obezbjeđujući mu nezavisnost”, ističe se u izvještaju menadžmenta u koji su Vijesti iamle uvid.

Kako se navodi, obaveze Vodovoda su 1,8 miliona eura, od kojih su prema Opštini Budva 1,5 miliona eura.

Prihodi Vodovoda minule godine ukupno su iznosili 7,5 miliona eura, od kojih su od prodaje vode iznosili su 5,9 miliona eura, a prihod od prodaje usluga (otpadne vode) milion eura.

Troškovi su dostigli osam miliona eura. Troškovi poslovanja, kako se navodi, iznosili su 3,7 miliona eura, od kojih 1,1 milion eura za isporučenu vodu iz regionalnog vodovoda, te amortizacija 1,2 miliona eura, a struja još 358 hiljada eura.

Troškovi za zarade zaposlenima iznosili su čak 4,2 miliona eura, od čega na neto plate 3,1 milion, a 730 hiljada eura za doprinose.

“U 2023. godini za troškove zaposlenih bio je neophodno izdvojiti oko 54 odsto poslovnih prihoda, što je manje nego u prethodnoj godini. Za pokriće troška amortizacije potrebno je izdvojiti 17 odsto prihoda od prodaje koji su za oko 10 odsto veći u odnosu na 2022. Zbog reprocjene vrijednosti imovine trošak amortizacije je uvećan za više od dva i po puta. Analiza crpljene i nabavljene vode kaže da svaki radnik prosječno mjesečno iscrpi i nabavi 3.045 kubika vode, od toga “proda” 1.420 kubika ili oko 47 odsto, što znači da su ukupni gubici (ekonomski i tehnički) oko 53 odsto. Za ovu količinu prodate vode radnik ostvari prihod prosječno mjesečno 2.615 eura”, piše u izvještaju menadžmenta firme.

Najznačajniji rizici, kako se dodaje, koji mogu uticati na poslovanje Vodovoda su učestale promjene u kadrovskoj strukturi, sistemu poslovanja …

“Što se tiče ostalih rizika, važno je napomenuti havarije na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži usljed dotrajalosti infrastrukture, ukupni gubici na mreži, sudski procesi koji se vode protiv Vodovoda i mogućnost blokade tekućih računa, donošenje izmjena i dopuna Metodologije za utvrđivanje cijena regulisanih komunalnih djelatnosti od strane Regulatorne agencije za energetiku koja može smanjiti cijene usluga, neriješena situacija sa Opštinom Budva oko međusobnih potraživanja i obaveza, nova obaveza prema Opštini koja se odnosi na trošak po osnovu WTE Otpadne vode, eventualno novi ugovor o nabavci vode sa Regionalnim vodovodom, zastara i nemogućnost naplate potraživanja”, piše u izvještaju.

Analiza crpljene i nabavljene vode kaže da svaki radnik prosječno mjesečno iscrpi i nabavi 3.045 kubika vode, od toga "proda" 1.420 kubika ili oko 47 odsto, što znači da su ukupni gubici (ekonomski i tehnički) oko 53 odsto. Za ovu količinu prodate vode radnik ostvari prihod prosječno mjesečno 2.615 eura", piše u izvještaju menadžmenta firme.

Bonus video: