FDA odobrila prvi PrEP lijek u obliku injekcije za smanjenje rizika od HIV-a

Apretude je odobren za odrasle i tinejdžere koji su u opasnosti da dobiju HIV putem seksualnog odnosa i košta manje od 90 eura

2353 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka administracija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je prvi lijek u obliku injekcije za profilaksu prije izlaganja (PrEP) za smanjenje rizika od dobijanja HIV-a putem seksualnog kontakta.

Apretude je odobren za odrasle i tinejdžere koji su u opasnosti da dobiju HIV putem seksualnog odnosa i košta manje od 90 eura. Prvo se daje kao dvije injekcije u razmaku od mjesec dana, a zatim svaka dva mjeseca, piše CNN.

PrEP je ranije bio dostupan samo u obliku tableta - truvada.

„Odobrenje dodaje važan alat u nastojanju da se okonča epidemija HIV-a pružanjem prve opcije za prevenciju HIV-a koja ne uključuje uzimanje tablete“, rekla je dr Debra Birnkrant, direktorica Odjeljenja za antivirusne ljekove u Centru FDA za procjenu i istraživanje ljekova, prenosi N1.

Odobrenje novog lijeka „biće od ključnog značaja za rješavanje epidemije HIV-a u SAD, uključujući pomoć osobama sa visokim rizikom i određenim grupama gdje je svakodnevna upotreba ljekova bila veliki izazov ili nije bila realna opcija“, dodao je Birnkrant.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je 2020. PrEP preporučen za oko 1,2 miliona ljudi, ali samo četvrtina je dobila recept za njega.

Dvije dvostruko slijepe kliničke studije koje su upoređivale apretude sa truvadom otkrile su značajno manji rizik od HIV-a kod ljudi koji su dobili injekciju, primijetila je FDA.

Rizik je bio 69 odsto manji u prvom ispitivanju, kod HIV negativnih cisrodnih muškaraca i transrodnih žena koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, a 90 odsto manji u drugom ispitivanju, koje je uključivalo cisrodne žene.

Istraživanje je takođe otkrilo da je veća vjerovatnoća da će apretude nego truvada izazvati neželjene efekte kao što su reakcije na mjestu injekcije, glavobolja, umor, bol u leđima, mijalgija i osip.

Zbog rizika od varijanti HIV-a otpornih na ljekove, apretude je namijenjen samo ljudima koji su negativni na HIV neposredno prije početka uzimanja lijeka i prije svake injekcije. Na etiketi se nalaze i upozorenja o reakcijama preosjetljivosti, oštećenju jetre i depresivnim poremećajima.

Bonus video: