Front pita nove ministre kako će spriječiti zloupotrebu državnih resursa

Samostalni poslanik Mladen Bojanić traži od ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića podatak o tome da li je pokrenuo disciplinski postupak protiv svog vozača Edina Hamzića koji je pravosnažno osuđen na četvoromjesečni zatvor, a zatim i pomilovan, jer je nezakonito mijenjao registarske tablice na službenom autu
8 komentar(a)
Milorad Vujović, Milenko Popović, Foto: Filip Roganović
Milorad Vujović, Milenko Popović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.05.2016. 16:19h

Kako će novi ministri u Vladi spriječiti zloupotrebu državnih resursa i šta se zaista desilo na protestima Demokratskog fronta - uglavnom su poslanička pitanja na koje odgovore predstavnici tog saveza očekuju 31. maja na sjednici Skupštine Crne Gore.

Poslanik DF-a Vladislav Bojović tražio je od novog vicepremijera Milorada Vujovića spisak onih koji su ušli u državnu upravu sa opozicione liste, koje su škole završili i u kojoj su partiji.

Šta će uraditi da spriječi zloupotrebu državnih resursa, pitanje je za potpredsjednika Vlade, ali i za ministra poljoprivrede Milenka Popovića. Od njega Bojović traži i odgovor da li je ovih nekoliko dana, od kad je na funkciji, podnio krivičnu prijavu protiv prethodnika Petra Ivanovića.

Od Popovića Branka Bošnak (DF) traži kopiju ugovora o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija.

Bošnjak (DF) pita ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića da odgovori da li je naložio provjeru prebivališta lica kako bi se iz njega izbrisali oni koji duže od devet godina ovdje ne žive.

Milutina Đukanovića (DF) interesuje šta je njegov bivši partijski kolega preduzeo da se iz biračkog spiska izbrišu birači koji nemaju rezidencijalni uslov a šta da se primijeni elektronska identifikacija birača. Njega zanima da li je vicepremijer Duško Marković imao informacije o kriminalnim aktivnostima u Budvi i da li zna da se nešto slično dešavalo u drugim djelovima Crne Gore.

Više poslanika DF-a pitalo je Markovića da li će podnijeti ostavku jer je “širio lažne informacije o ciljevima i nasilnom karakteru protesta”.

Milana Kneževića (DF) zanima da li potpredsjednik iz redova DPS zna za snimak na kome se vidi kako ga brutalno prebija 17. oktobra Nikolaj Dragović, profesionalni borac brutalnog sporta -ultimejt fajta(MMA) i šta je preduzeo tim povodom.

"Koje su to nacionalističke strukture iz Srbije i zvaničnici iz Moskve koji su učestvovali u organizaciji protesta, imenom i prezimenom i koju su logistiku dali”, pitao je Knežević.

Za premijera su do sinoć stigla tri poslanička pitanja. Aleksandra Damjanovića (SNP) zanima da li smatra da nedavni verbalni sukobi sa predstavnicima SPC “doprinose pomirenju” i da li namjerava da preduzme nešto na rješavanju evidentno neravnopravnog tretmana srpskog jezika i ćiriličnog pisma”.

Andrija Popović (LP) pita za bezbjednosnu situacija uoči turističke sezone, posebno u Kotoru gdje je ona narušena u posljednje vrijeme.

Bojanić pita Numanovića za tablice

Samostalni poslanik Mladen Bojanić traži od ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića podatak o tome da li je pokrenuo disciplinski postupak protiv svog vozača Edina Hamzića koji je pravosnažno osuđen na četvoromjesečni zatvor, a zatim i pomilovan, jer je nezakonito mijenjao registarske tablice na službenom autu.

On je tokom suđenja negirao krivicu i rekao da je mijenjanjem tablica samo htio da zaštiti državnu imovinu jer je automobil, navodno, više puta bio na meti vandala zbog učešća ministra na gej paradi u Podgorici.

Numanović je potvrdio da je znao da je automobil “izložen raznim vidovima nasilja, te da su on i njegova porodica imali neprijatnosti zbog njegovog učestvovanja na paradi”. Ministar, kako je rekao, to nije prijavio policiji. Tablice su mijenjane uglavnom vikendom.

Da li radovi na autoputu kasne zbog podizvođača?

“Koja su to neriješena pitanja, a tiču se potraživanja države, izvođača radova i otvorenih sporova, koja po riječima direktora kompanije CRBC za Cmu Goru, uzrokuju kašnjenje u radovima na autoputu, odnosno da Ii su ti problemi, između ostalog, vezani i za izbor kompanija podizvođača, od kojih su najmanje 62 iz Crne Gore, te koje su to kompanije i kolika je vrijednost poslova na izgradnji autoputa koju je dobila svaka od tih kompanija pojedinačno?”, pita Damjanović ministra saobraćaja Ivana Brajovića.

Od ministra finansija Raška Konjevića poslanik Mladen Bojanić traži odgovor na pitanje “koji su poreski obveznici i za koje iznose, robe ili usluge, oslobođeni plaćanja PDV-a za izgradnju dionice auto puta Bar-Boljare”. On je, navodi, od bivšeg ministra dobio podatak da se radi o 42,7 miliona eura ali ne i imena kompanija.

Poslanik URA Dritan Abazović od premijera očekuje objašnjenje gdje je interes države u dugoročnom zakupu zemljišta u Buljarici, zašto su zaobiđene Skupština Crne Gore, ali i Budve na čijoj je teritoriji veći dio tog zemljišta.

Bonus video: