Štajnaker: Slobodni izbori sljedeći ključni događaj

Ona je rekla da se ne smije zaboraviti da je ovo uspjeh cijelog društva
3 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Gudrun Štajnaker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2015. 14:27h

Crna Gora, nakon dobijanja poziva za članstvo, treba da nastavi sa reformama, a ključni događaj u narednoj godini biće slobodni i fer izbori, poručila je njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker.

Ona je, na koktelu koji je premijer Milo Đukanović priredio povodom dobijanja poziva u NATO, čestitala Crnoj Gori na dobijanju pozivnice.

„Crna Gora se dosta trudila da postigne ovaj uspjeh, a i Njemačka se trudila da podrži tu želju Crne Gore“, kazala je Štajnaker.

Ona je rekla da se ne smije zaboraviti da je ovo uspjeh cijelog društva.

„Crna Gora treba da nastavi sa reformama, a najvažniji će biti slobodni i fer izbori kao ključni događaj u narednoj godini. Onda će se i ovaj proces, čiji je ovo samo početak, sigurno uspješno završiti“, poručila je Štajnaker.

Ambasador Slovačke František Lipka rekao je da je Crna Gora ispunila sve uslove za dobijanje poziva, što su članice Alijanse prepoznale.

„Crna Gora je stvarno posljednjih godina napravila veliki napredak u svim oblastima, i to je vidljivo“, kazao je Lipka.

Prema njegovim riječima, NATO gleda na proširenje i preko geostrateških i političkih parametara.

„Ulazak Crne Gore u NATO imaće veoma pozitivan uticaj i povećaće njenu stabilnost, ali i čitavog regiona zapadnog Balkana“, smatra Lipka.

To su, kako je naveo, dva glavna razloga zbog kojih se NATO odlučio za upućivanje poziva Crnoj Gori.

„Ovo je stvarno veliki dan, drugi nakon referenduma o nezavisnosti koji će ući u istoriju novije Crne Gore kao značajan“, ocijenio je Lipka.

On je rekao da očekuje da će Crna Gora vrlo brzo preći i drugu etapu do punopravnog članstva u NATO.

„Znači, da se učlani fizički, da preuzme standarde i da se dobro i brzo završi ratifikacija u parlamentima 28 država članica“, dodao je Lipka.

Bonus video: