Đukanovića će pitati o aferi "Listing", radu bezbjedonosnog sektora, izbornom zakonodavstvu

Tom aferom teško je optužen tadašnji premijer Igor Lukšić koga ste, ubrzo nakon toga, na mjestu predsjednika Vlade zamijenili upravo Vi, ističe se u Kaluđerovićevom pitanju
26 komentar(a)
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2015. 13:39h

Premijer Milo Đukanović u srijedu će u parlamentu odgovarati na pitanja. Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović pitaće premijera šta je preduzeo da bi se rasvijetlila afera „Listing”.

"Šta ste kao predsjednik Vlade konkretno preduzeli da se rasvijetli afera „Listing”, odnosno „Pahuljica”. Od nastanka te afere protekle su četiri godine. Akteri, odnosno proizvođači afere, vezuju se za bezbjednosni sektor Crne Gore. Tom aferom teško je optužen tadašnji premijer Igor Lukšić koga ste, ubrzo nakon toga, na mjestu predsjednika Vlade zamijenili upravo Vi, ističe se u Kaluđerovićevom pitanju.

On u obrazloženju ukazuje na nedostatke u radu bezbjednosnog sektora, jačanje organizovanog kriminala, veliki broj nerasvijetljenih ubistava i socijalno raslojavanje u društvu. Pitaće Đukanovića i da li se uključivao u problematiku ozbiljnog kašnjenja izvršenja Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu propisane obaveze formiranja posebnog policijskog odjeljenja i iostavljanja njegovog rukovodioca. Kada prethodno navedenom dodamo da se u Crnoj Gori gotovo dvije prethodne godine nijesu mogli održati legalni izbori zbog izbjegavanja Vlade da izvrši obaveze propisane izbornim zakonodavstvom, smatrate li da su izuzetno ozbiljni problemi u svakom demokratskom društvu dovoljan razlog da predsjednik Vlade podnese ostavku i hoćete li i Vi tako postupiti, dajući konkretan lični doprinos ukupnim naporima da Crna Gora napravi demokratski iskorak koji je toliko nužan na putu ka članstvu u EU" navodi se u Kaluđerovićevom pitanju.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović pitaće Đukanovića koje je sve privatizacione i koncesione aranžmane Vlada sklopila u prethodnoj deceniji, koji od njih su realizovani, u kojoj mjeri i koji su postignuti efekti.

"Koji od tih privatizacionih i koncesionih ugovora nijesu djelimično ili u cjelosti realizovani, šta je Vlada u svakom od tih slučajeva, i u kom roku, preduzela zbog nepoštovanja ugovornih obaveza navodi se u njenom pitanju" navodi se se u pitanju poslanice SDP-a.

Proslanik Pozitivne Goran Tuponja pitaće koje mjere i radnje Vlada preduzima i namjerava preduzeti kako bi bili suzbijeni nepotizam, protekcionizam, zloupotrebe službenog položaja, korupcija i druge srodne negativne pojave.

Poslanik Bošnjačke stranke Almer Kalač premijeru će postaviti pitanje koji su efekti mjera ekonomske politike Vlade u oblasti zapošljavanja i koliko je povećan broj zaposlenih na sjeveru i u Crnoj Gori u poslednje tri godine, a predstavnik Force Genci Nimanbegu pitaće koje mjere Vlada planira da preduzme u slučajevima konstantnih gradnji objekata na ostrvima Skadarskog jezera u području Krajine.

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić pitaće premijera koliko novca iz budžeta je isplaćeno građanima, privrednim i drugim organizacijama na ime obeštećenja prema sudskim odlukama, iskazano u završnim računima budžeta za 2012, 2013, 2014, i prva dva kvartala 2015. godine

Bonus video: