DPA o povratku Đukanovića: Sad može da radi što mu se prohtije

"Njegov brat Aco posjeduje Prvu banku, koju svako malo spasavaju državnim parama. Njegova sestra Ana Kolarević je privilegovani advokat u zemlji..."
67 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2012. 11:42h

Kad je sedmi put izabran za šefa Vlade države koja je kandidat za članstvo u EU, Milo Đukanović će, kao nikad do sada, moći da radi što mu se prohtije. Opozicija je duboko međusobno posvađana, a SAD su mu prije neki dan uručile “blanko ček povjerenja”.

To su ocjene njemačke državne agencije DPA koja je Đukanovića opisala kao “jakog čovjeka” Crne Gore koji vlada više od dvije decenije.

"Uprkos sve većim primjedbama država EU, Đukanović izgleda da je moćniji nego ikada”, navodi se u njemačkoj analizi i dodaje: “Njegov brat Aco posjeduje Prvu banku, koju svako malo spasavaju državnim parama. Njegova sestra Ana Kolarević je privilegovani advokat u zemlji, a njeno ime se uvijek iznova pominje u vezi za korupcijom pri privatizaciji Telekoma.

“I činjenica da je Đukanović dopustio rasprodaju crnogorske obale sumnjivim ruskim oligarsima u Briselu izaziva podozrenje”

“I činjenica da je Đukanović dopustio rasprodaju crnogorske obale sumnjivim ruskim oligarsima u Briselu izaziva podozrenje”.

DPA podsjeća da u proljeće u Italiji počinje novi proces protiv nekadašnjih Đukanovićevih saradnika zbog šverca cigareta na veliko, koji se dešavao u devedesetim godinama, a koji je nanio štetu u milijardama eura.

“Đukanović je sada kao premijer zaštićen imunitetom”, piše u analizi o crnogorskim političkim dešavanjima u kojoj se navodi da je “nekadašnji Đukanovićev intimus” Srećko Kestner prošlog mjeseca izručen Njemačkoj, a u procesu pred zemaljskim sudom u Hofu ni državno tužilaštvo, ni sudija nijesu postavili nijedno pitanje o crnogorskom premijeru, iako ga je Kestner još prije nekoliko godina označio kao organizatora šverca.

Sve ovo je, pišu njemački mediji, razlog što su Đukanovićevi kritičari u nevjerici trljali oči kada su SAD demonstrativnije nego ikada Milu dale svoje neograničeno povjerenje.

"Često sam ga sretao i gledam ga kao prijatelja", kazao je Filip Riker, vrhunski SAD-diplomata, zadužen za Balkan dodajući: "On razumije cio region i mi se radujemo nastavku intenzivne saradnje".

Bonus video: