Šta očekivati od DPS: Veterani i dalje kontrolišu i reformišu

Podsjećajući da DPS prolazi kroz proces unutrašnjih reformi, direktor Instituta alternativa Stevo Muk upozorio je da će uzak krug iskusnih kadrova nastaviti da vuče konce u partiji
7167 pregleda 27 komentar(a)
Kozmetičke promjene i reforme na papiru: Đukanović i Marković, Foto: Filip Roganović
Kozmetičke promjene i reforme na papiru: Đukanović i Marković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.11.2019. 00:08h

Demokratska partija socijalista (DPS) će nastaviti deklarativno da se zalaže za reforme i evropske integracije, dok će u praksi jačati politički pritisak na državne insitucije i širiti klijentelističku mrežu.

Iako je unutar DPS-a počela smjena generacija, partijski veterani nastaviće da drže poluge u stranci i kontrolišu unutrašnje reforme.

Zbog toga na današnjem kongresu treba očekivati kozmetičke promjene na pojedinim funkcijama i kontinuitet u stranačkoj politici.

Podsjećajući da DPS prolazi kroz proces unutrašnjih reformi, direktor Instituta alternativa Stevo Muk upozorio je da će uzak krug iskusnih kadrova nastaviti da vuče konce u partiji.

Stevo Muk
Muk(Foto: Savo Prelević)

“Smjena generacija po dubini ne garantuje da će mlade snage donijeti i novu vrijednost. Partija zasnovana na vojničkoj disciplini i koja raspolaže tako velikim resursima ima mogućnost da bez lomova istrpi jedan takav proces. Sve upućuje da će DPS svoje kapacitete i dalje dominantno usmjeriti na zarobljavanje institucija, šminkanje reformi i održavanje klijentelističke mreže koja održava jedinstvo partije”, tvrdi Muk.

Predsjednik DPS-a i njegov zamjenik, Milo Đukanović i Duško Marković, trebalo bi da budu reizabrani na osmom stranačkom kongresu koji će se održati danas u Podgorici.

Istovremeno sa kandidovanjem Đukanovića i Markovića, izmijenjen je sastav Glavnog odbora (GO) i opštinskih centrala DPS-a u kojima su čelne funkcije preuzeli mlađi kadrovi.

Promjene u stranci počele su uoči parlamentarnih izbora 2016. godine, kada su mlađi poslanici zamijenili većinu skupštinskih veterana. Sa podmlađivanjem je nastavljeno i na lokalnim izborima 2018. kada su nosioci izbornih lista u Podgorici, Baru, Bijelom Polju i Tuzima bili do tad malo eksponirani stranački funkcioneri.

Istovremeno, partija je prekinula Đukanovićev odmor od izvršne vlasti i kandidovala ga za šefa države, dok su stariji funkcioneri dobili ministarska mjesta i u Markovićevoj vladi.

Izvršni direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da će i nakon kongresa vladajuća partija nastaviti da bude iznad svih institucija, dok će Đukanović i dalje biti ličnost koja je iznad partije.

Dragiša Janjušević
Janjušević(Foto: Arhiva Vijesti)

“Ne može biti nikakvih promjena, osim kozmetičkih, i to kroz podmlađivanje GO, nosilaca funkcija na lokalnom nivou i u izvršnoj vlasti. Ostaje nepromjenjiva centralna figura koja nosi kapacitet da amortizuje sve afere, unutarpartijska gibanja i nezadovoljstva”, tvrdi Janjušević.

DPS i u novom stranačkom programu insistira na članstvu EU, reformama, demokratizaciji društva i unapređenju ekonomske i socijalne politike.

Za razliku od kongresa 2001. kada je u stranačkom programu prvi put pomenuta obnova državnosti Crne Gore, ili članstvo u NATO-u na kongresu 2011. godine, u novom programu DPS-a nema velikih zaokreta.

Iako izvještaji EU i međunarodnih organizacija ukazuju na zastoj reformi u Crnoj Gori, DPS u partijskom programu ne najavljuje pojačanje tempa u integracijama.

Muk očekuje da će ekonomska pitanja i članstvo u EU ostati prioritet stranke, ali da neće biti konkretnih ideja.

“Imajući u vidu očigledan zastoj pregovora i političku odgovornost DPS-a i vlade, može se očekivati da stranka ponudi i programski nešto više od deklarativnog zaklinjanja u EU. Ukoliko Kongres ne ponudi nove političke poruke, drugačiji stav i jasne prioritete kojima će se naročito posvetiti kako bi se ubrzao proces pregovora, onda će poruka biti da sve ostaje isto”, kazao je Muk i istakao da bi demokratski korak unazad moglo biti programsko insistiranje stranke na crkvenim pitanjima.

“Ne sluti na dobro ako je jedina novost koju DPS može da ponudi ‘rješenje’ crkvenog pitanja. Najavljeni koncept podržavljenja pravoslavne crkve, DPS će udaljiti od proklamovanog građanskog, viševjerskog i višenacionalnog profila. Ukoliko budu tvrdoglavo insistirali na pitanju crkve, to će dodatno podriti mogućnost dijaloga u društvu i mogućnost integracije jednog značajnog dijela građana”, tvrdi Muk.

Milo ne razmišlja o “zamrzavanju” kao Vujanović

Muk upozorava da Đukanović nije odustao od vođenja partije, iako je u međuvremenu izabran za predsjednika države.

“Nasuprot odluci bivšeg predsjednika Filipa Vujanovića da zamrzne partijski mandat, Đukanović je odlučio da zadrži prvo mjesto u partijskoj hijerarhiji. To govori da je partija suviše važna da bi je prepustio nekom drugom ili dopustio da se unutar stranke procesi odvijaju mimo njegove kontrole. Politički naivna su bila očekivanja dijela opozicije, koji su priželjkujući smjenu ili raskol u vrhu DPS-a, u suštini tražili da Đukanovića umjesto opozicije, smijeni sam DPS”, tvrdi Muk.

Tražiće partnere i u opoziciji

Janjušević očekuje da će vladajuća partija pokušati da proširi koalicione kapacitete uoči parlamentarnih izbora naredne godine. On smatra će DPS tražiti partnere u opoziciji.

“DPS će možda pokušati da iskoristi opoziciono nejedinstvo kako bi poslao poruke na određene adrese, ne zbog koalicionih kapaciteta prije izbora, nego za postizborni dio. To bi im možda poslužilo i za disciplinovanje aktuelnih koalicionih partnera koji su dobili veliki dio kolača izvršne vlasti kojeg im je DPS nevoljno dao poslije izbora 2016. godine”, smatra on.

Bonus video: