Svako od nas je u nekoj fascikli DPS-a

Vladajuća partija ćuti, tužilaštvo nije odgovorilo da li je po službenoj dužnosti formiran predmet zbog nezakonitog korišćenja podataka iz Centralnog registra građana Spiskovi su do javnosti mogli doći samo od razočaranih funkcionera DPS-a, smatra Dragica Perović

19703 pregleda 139 reakcija 12 komentar(a)
Perović sa kolegama iz bivše kotorske vlasti, Foto: Vijesti
Perović sa kolegama iz bivše kotorske vlasti, Foto: Vijesti

Opozicija je i juče kritikovala to što DPS ima pristup podacima o građanima koji nisu dostupni ostalim partijama, dok se nadležni državni organi nijesu oglašavali povodom afere “Spisak”.

“Vijesti” su ponovile pitanja DPS-u u vezi sa spiskovima i podacima koje ostale partije nemaju preko biračkog spiska, ali odgovori nijesu stigli. Ni tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje “Vijesti” da li je po službenoj dužnosti formiran predmet zbog nezakonitog korišćenja podataka iz Centralnog registra građana, kao ni MUP odakle DPS-u pristup podacima iz Centralnog registra. Agencija za zaštitu ličnih podataka nije odgovorila šta će preduzeti tim povodom.

Izvod iz baze za dva biračka mjesta u Kotoru, u naselju Škaljari, otkriva da DPS ima pristup podacima iz biračkog spiska. Pored imena i matičnog broja, mjesta rođenja, u evidenciji su i ime oca, rođeno prezime, što birački spisak ne sadrži. Ti podaci se mogu naći u Centralnom registru stanovništva koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Doskorašnja predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović (DSS) ocijenila da su spiskovi krucijalni dokaz sigurnih glasova, baš kao što se iz objavljenih spiskova vidi da su u svoj procjeni omašili, ni manje ni više nego za 30 odsto.

“Dakle, ne napuštaju ih samo funkcioneri nego i građani oslobođeni straha. Svakako ne treba zanemariti činjenicu da smo ih i pored ovakvih spiskova, straha i zloupotreba u Kotoru i na ostalim biračkim mjestima pobijedili”, kazala je Perović koja je smijenjena kada je odbornica SDP-a Bruna Lončarević podržala inicijativu DPS-a i koalicionih partnera.

Perović kaže da ovakav dokaz iz spiskova DPS-a predstavlja upravo rezultat rada opozicije u Kotoru.

“Ovakvi spiskovi su do javnosti mogli doći samo od razočaranih funkcionera DPS-a, koji napuštaju tu partiju - nezadovoljni kotorskom pajser upravom, uspostavljenom političkom korupcijom, kao i sveukupnom situacijom i Crnoj Gori”, kaže Perović.

Demokrate su ranije najavile krivične prijave zbog zloupotrebe Centralnog registra.

Baza u koju “Vijesti“ imaju uvid sadrži i procjene koje obično rade različite osobe, a postoji i kategorija napomena - od toga u kojoj je građanin partiji, do podataka da li je u inostranstvu, da li je na neki način povezan sa nekom institucijom (npr. dom starih) i slično. Demokratski front je još 2012. godine optužio DPS da vodi bazu „siguran glas“ i tada su optužili šeficu administracije Filozofskog fakulteta u Nikšiću Nadu Martinović da je zadužena za taj posao, što je ona negirala.

Poslanica Marina Jočić (DF) rekla je juče u Skupštini da spiskovi pokazuju kako funkcioniše DPS.

“Vijesti su objavile ono što smo mi iz DF-a govorili nekoliko godina ranije da DPS i njegova policija zloupotrebljavajući resurse koje ima, od nas pravi podanike koji su podložni svakoj ocjeni. Svako od nas je u nekoj fascikli tamo, označen ko za koga glasa i kako”, kazala je Jočić.

GP URA: Izborne pobjede u koketiranju sa korupcijom

Iz Građanskog pokreta URA ocijenili su da je DPS “na takav kriminalan način” svih 30 godina gradio svoje izborne „pobjede“, koketirajući sa korupcijom, nepotizmom i zloupotrebama. Smatraju da bi glavni sudionici ove afere, visoki funkcioneri DPS-a danas bili u policiji i tužilaštvu da je ovo normalna država.Dodaju da je afera pokazala i da stare metode nijesu iščezle jer kako su 2016. svi ministri Đukanovićeve vlade bili na raspolaganju u predizbornim aktivnostima, tako su i danas ministri vlade Duška Markovića posljednjih dana uzeli lopate i obilaze Crne Goru.

U SNP-u su ocijenili da ako dosadašnje skandalozne afere „Snimak“, „Koverta“ i brojne druge nisu bile dovoljne da ubijede domaću i međunarodnu javnost u to kako DPS dobija izbore u Crnoj Gori, afera „Spisak“ pokazuje čime je sve aktuelna vlast spremna da se služi kako bi zadržala svoj status.

“Osim državnih resursa, ministara i funkcionera koji zloupotrebljavaju svoje funkcije u cilju vođenja predizborne kampanje, stotina tajkuna i preduzetnika koji sipaju novac vladajućoj partiji, kupovine odbornika i poslanika, te crnih fondova, DPS na svojoj strani ima i podatke na osnovu kojih planira i obezbjeđuje svoje izborne „pobjede“, kazali su iz SNP-a.

Bonus video: