Potpisan Plan bilateralne saradnje sa Turskom


„Susret načelnice Špadijer i pukovnika Somera bio je prilika za osvrt na dosadašnju odbrambenu saradnju Crne Gore i Turske, o čemu svjedoči uspješna realizacija brojnih bilateralnih aktivnosti“, kaže se u saopštenju

2315 pregleda 0 komentar(a)
Potpisivanje ugovora, Foto: Gov.me
Potpisivanje ugovora, Foto: Gov.me

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Turske potpisali su Plan bilateralne saradnje u toj oblasti između dvije države za ovu godinu.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, dokument su potpisali načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju Žana Špadijer i izaslanik odbrane Turske, pukovnik Sakir Cumhur Somer.

„Susret načelnice Špadijer i pukovnika Somera bio je prilika za osvrt na dosadašnju odbrambenu saradnju Crne Gore i Turske, o čemu svjedoči uspješna realizacija brojnih bilateralnih aktivnosti“, kaže se u saopštenju.

Špadijer je, kako se navodi, iskazala zadovoljstvo susretom i zahvalila se na sveobuhvatnoj podršci koju je Turska pružila Crnoj Gori u domenu odbrane, uz uvjerenje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti u narednom periodu.

Ona je ukazala i na značajnu ulogu koju je Vojska Crne Gore (VCG) imala u borbi sa pandemijom novog koronavurisa i zahvalila na donaciji Turske Crnoj Gori u aprilu, naglasivši da ona predstavlja iskaz solidarnosti i podrške.

Somer je kazao da je zadovoljan saradnjom dvije zemlje u domenu odbrane, i naglasio da će nastaviti da se zalaže za njeno dodatno unapređenje u budućem periodu, kroz uspješnu realizaciju aktivnosti od obostranog interesa.

„Sagovornici su saglasni da je potpisivanje Plana od velikog značaja za dodatno razvijanje odbrambenih odnosa, i istakli spremnost za definisanje novih bilateralnih i multilateralnih projekata, sa fokusom na usavršavanje i vojno obrazovanje, kao i na dodatne projekte u okviru modernizacije VCG“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: