Osim putnih troškova, Dautović nagrađen i funkcijom

Dautović je član Izvršnog odbora i Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS)

14514 pregleda 9 komentar(a)
DIK se ne odriče privilegija, Foto: Boris Pejović
DIK se ne odriče privilegija, Foto: Boris Pejović

Malo više od mjesec dana pred parlamentarne izbore, Državna izborna komisija (DIK) odlučila je da imenuje portparola, a našla ga je među svojim članovima.

“Portparola u skladu sa poslovnikom bira Komisija, te je na sjednici održanoj 22. jula za portparola izabran Mersudin Dautović”, kazao je za “Vijesti” predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović.

Dautoviću je 2018. isplaćeno više od 10.000 eura za troškove goriva, od čega u decembru 1.475 eura, iako su tog mjeseca održane samo dvije sjednice. Prema računici, njemu je trebalo da bude isplaćeno gotovo 4.000 eura manje i to pod uslovom da je bio na svakoj sjednici i na njih stizao iz rodnih Rožaja.

Dautović je član Izvršnog odbora i Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslovnikom je propisano da ta institucija može imati portparola, kojeg na predlog predsjednika određuje Komisija iz stalnog sastava.

Ivanović je nakon preuzimanja funkcije najavio da će raditi na transparentnosti institucje: “U DIK-u ne postoji portparol, a smatram da je to neophodno, jer je to osoba koja bi mogla na najbolji način da približi rad ove institucije. Za početak mislim da je to dobar iskorak da se poveća povjerenje u DIK”, kazao je on.

Predsjednik DIK-a sada “Vijestima”nije odgovorio da li smatra daje Dautović pravi izbor s obzirom na troškova goriva.

“Vijesti” su početkom februara objavile da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo podatke o zaradama i naknadama, putnim troškovima, dnevnicama i isplatama po drugim osnovama članova DIK.

Tužilaštvo je dokumentaciju zatražilo nakon prijave Centra za građansko obrazovanje (CGO) protiv NN lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

„Vijesti“ su ranije objavile da su pojedini članovi DIK, pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

CGO je nedavno inicirao da se da se stavi van snage Odluka o utvrđivanju naknada za rad u toj instituciji, poručujući da njene pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Predsjednik DIK-a kazao je da su članovi bili protiv toga. “Na sjednici j 20. jula predstavljena Inicijativa za stavljanje van snage Odluke o utvrđivanju naknada za rad u DIK podnesena od strane CGO, o kojoj su se svi prisutni članovi izjasnili i uz punu saglasnost ostali pri Odluci,” pojasnio je Ivanović “Vijestima”. Iz CGO je ranije najavljeno da će ukoliko DIK ne poništi odluku tražiti inspekcijski nadzor.

Bonus video: