Marković predvodi listu s Đukanovićevim imenom

Boris Marić predviđa da se bliži neki vid postđukanovićevskog perioda i kaže da DPS doživljava određene promjene posebno na polju odnosa snaga unutar partije i među frakcijama

54826 pregleda 747 reakcija 140 komentar(a)
Nosilac liste DPS-a biće Marković, a ne Đukanović, Foto: Boris Pejović
Nosilac liste DPS-a biće Marković, a ne Đukanović, Foto: Boris Pejović

Izborna lista Demokratske partije socijalista (DPS), može da nosi naziv njenog lidera Mila Đukanovića, iako je nosilac aktuelni premijer Duško Marković, što bi bila loša poruka demokratskim izazovima, tvrdi izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić.

Komentarišući za “Vijesti” to što je aktuelni premijer nosilac liste, a ne Đukanović, kazao je da se moglo očekivati da će Marković nositi listu.

“Đukanović je predsjednik države, normalno je da nije na poslaničkoj listi, ali će zasigurno aktivno učestvovati u kampanji, pa se može desiti da se lista DPS-a zove upravo po njemu, što će biti loša poruka demokratskim izazovima”, rekao je Marić.

Đukanović je, nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2018, postao predsjednik svih građana Crne Gore, ali nikad nije napustio poziciju lidera vladajuće partije.

Marić navodi da su na listi DPS-a neki od Đukanovićevih najodanijih saradnika, međutim, jasno je da i DPS doživljava određene promjene “posebno na polju odnosa snaga unutar partije i među frakcijama”.

“Sve ima svoje granice, pa i način funkcionisanja DPS-a s Đukanovićem kao personifikacija te partije”, kazao je Marić.

Tvrdi da se bliži neki vid postđukanovićevskog perioda.

“Biće to pravi izazov za DPS, posebno kod činjenice da nijesu imali alternativu Đukanoviću na predsjedničkim izborima prije par godina. Mislim da je nedostatak alternative, generalno u crnogorskoj politici, jedan od ključnih uzročnika duboke političke krize. To se mora mijenjati ako mislimo mijenjati stvari na bolje u Crnoj Gori”, poručio je Marić.

Nedostatak alternative jedan od ključnih uzročnika duboke političke krize: Marić
Nedostatak alternative jedan od ključnih uzročnika duboke političke krize: Marićfoto: Savo Prelević

Vijest da je Marković nosilac liste, a ne Đukanović, prenijeli su i vodeći mediji u regionu.

Prema saznanjima “Vijesti”, na izbornoj listi DPS-a će se naći i predstavnici Liberalne partije, i to dva, i 79 kandidata za poslanika iz DPS-a. Konačna lista biće utvrđena narednih dana, a prema saznanjima “Vijesti”, za listu su predloženi gotovo svi ministri.

Đukanović je ranije najavio da će njegova partija predati listu vjerovatno 4. avgusta nakon predaje na lokalnom nivou.

“Pripremili smo liste za lokalne izbore. Napravili smo preciznu dinamiku da se jedan po jedan dan predaju liste da bismo obezbjeđivali potrebnu medijsku pažnju za svaku od aktivnosti naše partije u svakoj od pet opština gdje se održavaju izbori. Moja pretpostavka je da će u finalu toga, 4. avgusta, kada je i posljednji dan predaje lista, biti predata DIK-u i naša lista”, kazao je Đukanović prošle sedmice u intervjuu Prvoj televiziji.

DPS je juče u koaliciji sa SD-om predala odborničku listu za lokalne izbore u Andrijevici. Nosilac liste čiji je slogan “Za Andrijevicu! Za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” je aktuelni predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, a na listi je ukupno 30 kandidata za odbornike.

Prethodno je odborničke liste DPS predao u Kotoru i Budvi.

Nosilac liste je aktuelni predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, a na listi je još 32 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Kotor.

Koalicija DPS, SD, Crnogorska i LP predala je prošle sedmice izbornu listu i za Budvu, u pratnji privatnog obezbjeđenja, predvođeni nosiocem liste Nikolom Divanovićem, aktuelnim predsjednikom Opštine koji je na vlast došao par mjeseci prije izbora, nakon što je uz pomoć nezavisnog odbornika Stevana Džakovića obezbijedio novu većinu u SO.

Na listi nakon Divanovića slijede Predrag Jelušić (DPS), Anđela Ivanović (Crnogorska), Suzana Pribilović (DPS), Petar Ivković (Socijaldemokrate), Snežana Kuč (DPS), Dragana Pima (DPS)...

Nikolić: Iza istraživanja stoji opozicija i pojedini mediji

Portparol DPS-a Miloš Nikolić reagovao je juče na istraživanje javnog mnjenja čiji je zaključak da bi vlast u Crnoj Gori mogla da se promijeni, kazavši da je riječ o “lažnom istraživanju”.

On tvrdi da iza istraživanja stoji opozicija i pojedini mediji.

Istraživanje je od Nove srpske misli naručio biznismen Duško Knežević. Istraživački tim pod rukovodstvom Đorđa Vukadinovića ocijenio je da bi u Crnoj Gori na izborima 30. avgusta moglo doći do promjene vlasti, ako opozicija ne napravi neki krupan gaf i ako predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u posljednji čas iz rukava ne izvadi neku čudesnu kartu.

Prema rezultatima ankete, ako bi se izbori održali naredne nedjelje, za DPS bi glasalo 35,9 odsto birača, slijede Demokrate sa 17,5 odsto, Demokratski front sa 17,2 odsto, Građanski pokret URA sa 6,1 odsto, Socijalistička narodna partija bi imala 4,5 odsto, Prava Crna Gora 3,8 odsto, Demos 3,5 odsto, Socijaldemokratska partija 3,4 odsto, Bošnjačka stranka 3,2 odsto, a Socijaldemokrate ne bi prešle cenzus s 1,8 odsto. Demokrate i Demos će zajedno nastupiti na izborima, kao i Demokratski front, SNP i Prava Crna Gora, iako su u istraživanju odvojene.

Bonus video: