Jokić: Na koju i čiju crkvu misli Marković kada kaže da "poštuje crkvu i vjernike"

On je pitao i "da li je privođenje uglednih sveštenika po Crnoj Gori, poštovanje i Crkve i njenih vjernika?"

8208 pregleda 38 reakcija 33 komentar(a)
Jokić, Foto: UCG
Jokić, Foto: UCG

Premijer Duško Marković, kada kaže da "poštuje Crkvu i vjernike", mora da objasni na koga tačno misli, kazao je Danilo Jokić, ispred Ujedinjene Crne Gore.

"Da li je poštovanje moje SPC (do nedavno i vaše) rušenje manastirskog konaka, na Briskoj gori? U svitanje, mučki, ljutim mašinama, uz obruč policije. Uz suze i drhtanje zatečenih monahinja! Niko od okupatora, a pamti ih ovaj prostor, nije dirao svetinje. To znate i vi i ja. Da li je prebijanje Vladike Metodija na mostu na Ðurđevića Tari poštovanje vjernika, Markoviću? Ili je lomljenje kostiju uglednog episkopa, novi način prevaspitavanja i vođenje dijaloga? Da li je hapšenje i zadržavanje 72 sata u nikšićkom kazamatu, Vladike Joanikija i sedam sveštenika, čin poštovanja? Samo su stali na čelo naroda koji ište pravdu, kako i dolikuje jednom vladiki. I vi i ja znamo da tu „grijeh" ne postoji!", navodi se u saopštenju Jokića.

On je pitao i "da li je privođenje uglednih sveštenika po Crnoj Gori, poštovanje i Crkve i njenih vjernika?"

"Ili je puko pokazivanje sile i lojalnosti vašem šefu, koji u izbornoj kampanji ne smije ni da pomene Crkvu, ni moju, ni onu njegovu i vašu „ateističnu". Da li je namjerno zadržavanje na granici, sveštenika SPC sa maloljetnom djecom, danima, čin poštovanja? Vjera ne poznaje granice, ako već ne znate! Da li je legitimisanje i privođenje naše mladosti ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, sijanje straha i pokazivanje moći ili čin poštovanja? Oni su samo htjeli, da se pomole Bogu, za zdravlje bližnjih, za posao, i sve ono što ste im uskratili, Markoviću", kazao je Jokić.

Kako je dalje navedeno, Jokić pita i "da li se usvajanjem na onakav način, ovog sramnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Božića, iskazuje poštovanje Crkvi i vjernicima?"

Kako on ističe, "nikad niko nije, ni Crkvi, ni vjernicima, na takav način čestitao Božić. I neće, nikada više, dok je ljudi i vremena."

"Pamti ovaj narod premijeru! Ista ta mladost, te divne djevojke i mladići, olovkom, kao božijom rukom, će vam 30. avgusta, pokazati kako se poštuju i Crkva i vjera, Markoviću! Od njih ćete naučiti kako se pišu nove stranice istorije! Za budućnost Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: