Kako je Kusovac izbjegao zatvor: Spasila ga pisarnica, propust suda u Kotoru

Iako je na novčanu kaznu bio osuđen još 31. jula, a ona postala pravosnažna 13. avgusta, Kusovac u međuvremenu nije završio u zatvoru, uprkos tome što ja kaznu izmirio tek više od mjesec nakon isteka ostavljenog mu roka za njeno plaćanje

51645 pregleda 113 reakcija 22 komentar(a)
Bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković
Bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac, Foto: Siniša Luković

Bivši gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac (DPS) tek je u drugoj polovini oktobra platio novčanu kaznu na koju je osuđen zbog toga što je početkom jula bježao iz obavezne samoizolacije koja mu je bila određena zbog toga što je bio u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđena infekcija koronavirusom.

Iako je na novčanu kaznu bio osuđen još 31. jula, a ona postala pravosnažna 13. avgusta, Kusovac u međuvremenu nije završio u zatvoru, uprkos tome što ja kaznu izmirio tek više od mjesec nakon isteka ostavljenog mu roka za njeno plaćanje.

On je „Vijestima“ minulog vikenda dostavio fotografiju uplatnice koja potvrđuje da je kaznu na koju je osuđen platio 19. oktobra.

Kusovac je tri dana ranije razriješen dužnosti predsjednika opštine Tivat od nove skupštinske većine koju nakon lokalnih izbora održanih 30. avgusta u Tivtu čini koalicija građanskih lista Narod pobjeđuje, Bokeški forum i „Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat“, uz parlamentarnu podršku SDP-a.

Kusovac je 4. jula u Donjem Grblju u zaleđu plaže Žukovica, uhvaćen u kršenju ranije mu izrečene mjere obavezne samoizolacije.

On je tog dana, kako se kasnije pokazalo iz stavova NKT-a, obmanuo javnost iznoseći neistinite navode oko lokacije na kojoj je riješenjem zdravstveno-sanitarnog inspektora, određena obavezna mjera samoizolacije, kao i okolnosti pod kojima je prekršio izdatu naredbu i samoinicijativno napustio samoizolaciju, vozeći se opštinskim službenim automobilom prvog dana vikenda, do zabačene plaže u Donjem Grblju.

Zbog toga je Kusovca istog dana u večernjim satima policija prinudno privela u karantin u Igalu.

Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru protiv tadašnjeg tivatskog gradonačelnika policija je podnijela krivičnu prijavu zbog kršenja naredbi za sprečavanje opasne zarazne bolesti.

Kusovac je u karantinu u Igalu proveo nekoliko dana i na kraju bio negativan na testu na koronu.

„Vijestima“ je iz ODT u Kotoru potvrđeno da je to Tužilaštvo, na osnovu prijave koju mu je podnijela tivatska policija, protiv Kusovca podnijelo optužni predlog „zbog izvršenja krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“.

„U postupku pred sudom okrivljeni je oglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.500 eura, koju je okrivljeni dužan platiti u korist budžeta Crne Gore“, kazala je „Vijestima“ portparolka ODT Kotor, državna tužiteljka Ana Marinović.

Iz ODT međutim, nisu odgovorili na pitanje o tome imaju li saznanje da li je i kada Kusovac platio kaznu.

Portparol Osnovnog suda u Kotoru, sudija Špiro Pavićević, „Vijestima“ je potvrdio da je postupak protiv bivšeg tivatskog gradonačelnika pravosnažno okončan još sredinom avgusta.

Crnogorska Vlada, NKT, Tušilaštvo i policija su inače, prethodnih mjeseci redovno obavještavali javnost o brojnim prijavama i kaznama koje su izricali građanima zbog kršenja mjera NKT-a za suzbijanje širenja koronavirusa, ali je informacija o sankcionisanju javnog funkcionera - bivšeg predsjednika Opštine Tivat koja je desilo neposredno pred lokalne izbore u tom gradu, ostala sakrivena od javnosti.

„Obavještavamo Vas da je okrivljeni K. S., zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakonika, presudom ovog suda posl. br. K. 220/20 od 31.07.2020. godine, koja je postala pravosnažna dana, 13.08.2020. godine, osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.500 eura, uz obavezu da isti iznos uplati u roku od mjesec dana od pravosnažnosti presude, a u slučaju nenaplativosti, izvršit će se zamjena na način što će se za svakih 25 eura novčane kazne odrediti jedan dan zatvora. Navedenu novčanu kaznu osuđeni K. S. je platio dana, 19.10.2020. godine“, navodi se u odgovoru „Vijestima“ portparola Osnovnog suda u Kotoru, sudije Špira Pavićevića.

Po tome, Kusovac je već 14. septembra, dan nakon isteka roka za plaćanje kazne na koju je osuđen i koju on do tada nije bio izmirio, trebalo da završi u zatvoru i da tako, po vrijednosti zatvorskog dana pretvorenog u novac, u Spužu provede dva mjeseca.

To se međutim nije dogodilo, a Kusovac koji u međuvremenu ni zbog pravosnažno utvrđenog svog statusa zakonskog prestupnika, ni zbog izgubljenih izbora, nije podnosio ostavku na mjesto gradonačenika, morao je da od nove skupštinske većine, bude smijenjen na sjednici SO Tivat 16. oktobra.

Pravnici koje su „Vijesti“ konsultovale slažu se u ocjeni da je Kusovčevim neslanjem u zatvor dan nakon isteka roka za plaćanje novčane kazne na koju je osuđen, Osnovni sud u Kotoru prekršio zakon.

Po proceduri Krivična pisarnica tog suda je morala da dan nakon što je rok za plaćanje kazne istekao, konstatuje činjenicu da je Kusovac nije izmirio i o tome obavijesti postupajućeg sudiju koji je morao da istog dana donese riješenje o hapšenju tadašnjeg tivatskog gradonačenika i njegovom slanju na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 60 dana.

Inače, na čelu Osnovnog suda u Kotoru još od 1986. godine je sudija Branko Vučković kojem je Sudski savjet prije nekoliko dana, u ponovljenom postupku poslije presude Upravnog suda, potvrdio osmi po redu predsjednički mandat.

Upravni sud je nedavno, postupajući po tužbi sudije Predraga Krstonijevića, koji je bio Vučkovićev protivkandidat na konkursu za izbor predsjednika suda u Kotoru 2019, poništio odluku Sudskog savjeta o izboru Vučkovića zbog nedostatka obrazloženja, naglasivši pritom zakonsku zabranu izbora iste osobe više od dva puta na funkciju predsjednika istog suda.

Sudski savjet je, međutim, prije par dana saopštio da je ponovo izabrao Vučkovića “otklonivši nedostatke u obrazloženju prethodne odluke” na koju je ukazao Upravni sud.

Bonus video: