DPS bi skupo koštao zaokret udesno

Takvo skretanje stranke dovelo bi do pada podrške birača i udaljavanja od Zapada, kaže Jovana Marović DPS svojim djelovanjem ne može otežati evropski put Crne Gore, ukoliko konstituenti nove vlasti ostanu istrajni da ne mijenjaju spoljno-politički kurs države, ocijenio profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović

54475 pregleda 233 reakcija 88 komentar(a)
Zaokretom udesno šanse da se partija konsoliduje bi se još više smanjile: Milo Đukanović i Duško Marković, Foto: Filip Roganović
Zaokretom udesno šanse da se partija konsoliduje bi se još više smanjile: Milo Đukanović i Duško Marković, Foto: Filip Roganović

Okretanje Demokratske partije socijalista (DPS) udesno, uticalo bi na pad podrške birača toj stranci, ali i još veće udaljavanje u odnosu na Zapad, čime bi se još više smanjile šanse za konsolidaciju partije.

To je za “Vijesti” ocijenila izvršna direktorica “Politikon mreže” Jovana Marović, navodeći da je za očekivati da će se nepromišljene kritike na račun Zapada pojavljivati s vremena na vrijeme, ali da će DPS primarno pokušati sa taktikom čekanja na greške nove Vlade.

Očigledno je da se DPS slabo snalazi u ulozi opozicije: Jovana Marović
Očigledno je da se DPS slabo snalazi u ulozi opozicije: Jovana Marovićfoto: Privatna arhiva

Opoziciona DPS je nakon izbora kritikovala Evropsku uniju da nije, kako su naveli, adekvatno reagovala na miješanje Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u crnogorske izbore.

Nedavno je i novinarka Tamara Nikčević, koja važi za blisku krugovima u DPS-u oko predsjednika Mila Đukanovića, u autorskoj emisiji na Javnom servisu, saopštila da je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri projektovala “da će crnogorski predsjednik Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta”.

Iz Ambasade SAD su demantovali optužbe Nikčevićeve...

Rajzing Rajnke i Ambasada SAD među prvima su čestitali izbor nove Vlade Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Marović je ocijenila da je očigledno da je početna faza prividne ravnodušnosti na situaciju u zemlji završena za DPS i da sada već pokazuje pravo lice tražeći krivce u svima:

“Pa i u međunarodnoj zajednici, čija je pažnja sada u potpunosti usmjerena na novu Vladu u kojoj vidi potencijal i nastoji joj pružiti podršku u demokratizaciji zemlje”.

Ona je istakla da bi DPS-u najviše odgovaralo da Zapad promjene u zemlji posmatra sa manje optimizma, ali “pošto to nije slučaj sada ova partija pribjegava otvorenoj kritici i, često, neprimjerenim reagovanjima poput spočitavanja da je međunarodna zajednica ćutala tokom predizborne kampanje ‘na miješanje druge države’, ali i direktnim i indirektnim prozivanjima zvaničnika EU i SAD”.

“Očigledno je da se DPS slabo snalazi u ulozi opozicije, što je i razumljivo budući da se prvi put i nalazi u opozicionim klupama, pa sve češće pokazuje znakove nervoze”, kazala je Marović.

Ona je ocijenila da je moguće pomjeranje politike partije udesno, ali i da zaokret u odnosu na politiku Zapada nije scenario koji bi odgovarao DPS-u.

Marović je istakla da je i tokom predziborne kampanje i u periodu formiranja nove vlasti, ali i više godina unazad, DPS “uvijek igrao na kartu predstavljanja sebe kao jedine partije koja može da uvede Crnu Goru u EU, označavajući svoje protivnike kao proruske i zagovornike velikosrpskog nacionalizma”.

“U upornom iščekivanju da EU integriše zemlju bez obzira na sveprisutnu korupciju i odsustvo vladavine prava, predsjednik je često znao da ‘zaprijeti’ da EU nije jedini igrač u gradu i da su opcije brojne. Takav zaokret bi, međutim, uticao na pad podrške birača ovoj partiji, ali i još veće udaljavanje u odnosu na Zapad, čime bi šanse da se ova partija konsoliduje još više smanjile”.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i predsjednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocijenio je za “Vijesti” da ukoliko su članice vladajuće koalicije istrajne u opredjeljenju da se ne mijenja spoljno-politički kurs zemlje, ne postoji mogućnost da bilo ko na to utiče.

Đukanović
Đukanovićfoto: BETAPHOTO

Evropska unija, kako je istakao, na neki način podržava nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore i s tim u vezi očekuje konkretna djela, odnosno, ubrzanje unutrašnjih reformi, prije svega u poglavljima 23 i 24.

Odgovarajući na pitanje da li bivša vlast kritikama nastoji da oteža posao novoj Vladi i poremeti odnose sa Zapadom ili uspori put ka EU, Đukanović je ocijenio da je najvažnije da je opredjeljenje koalicionih partnera koji su sada na vlasti dovoljno jako i istrajno kada su u pitanju evroatlantske integracije.

“Ukoliko je to opredjeljenje stvarno, ne postoji mogućnost da bilo ko pokoleba spoljno-politički kurs zemlje”.

On je kazao da objektivno ima različitih viđenja među konstituentima vladajuće koalicije, ali da je najbitnija ta istrajnost i da će se u tom smislu “očekivati i predvidljivost ponašanja Crne Gore u međunarodnim odnosima i spoljnoj politici”.

Bonus video: