Program DPS: Prioritet zaštita integriteta i dostojanstva Crne Gore

U DPS-u navode da se Crna Gora tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire sa građanskim i evropskim karakterom države

23776 pregleda 898 reakcija 185 komentar(a)
Sa ranijeg kongresa DPS-a, Foto: Vijesti/Boris Pejović
Sa ranijeg kongresa DPS-a, Foto: Vijesti/Boris Pejović

Demokratska partija socijalista stvoriće politički savez koji će se suprostaviti negatorima crnogorskog identiteta i pokušajima ugrožavanja tekovina referenduma o nezavisnosti iz 2006.

"Vijestima" je potvrđeno da to stoji u novom Programu koji će biti finalizovan najvjerovatnije u petak na posljednjoj sjednici Predsjedništva DPS, nakon čega će biti spreman za glasanje na Glavnom odboru ove partije na elektronskoj sjednici na vanrednom kongresu 24. januara u subotu.

Iako je jedan bitan dio posvećen afirmisanju prava na slobodu vjeroispovjesti, iz fokusa DPS je sklonjena crkva na način da je isključen dio oko osnivanja crkve. DPS u programu posvećuje pažnju i ateistima, kao i pravima koje oni treba da uživaju u svakoj demokratskoj zajednici, kazao je izvor iz DPS "Vijestima".

U Programu su se našli i principi održivog razvoja i očuvanja životne sredine, cirkularne ekonomije i svega ostalog što će Crnoj Gori pomoći da se približi članstvu Evropske unije. To se prije svega odnosi na političku stabilnost i jasne reforme.

Oni su u Programu naglasili da je prioritet zaštita integriteta i dostojanstva Crne Gore.

"Kao vodeća politička snaga u Crnoj Gori prepoznajemo spremnost za odbranu ovih vrijednosti i među drugim političkim subjektima, društveno-političkim organizacijama i slobodnim pojedincima. Stoga ćemo se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza, koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta”, navodi se u Programu.

Dalje se navodi da se Crna Gora tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire sa građanskim i evropskim karakterom države.

Navodi se da je manipulacija religijskim osjećanjima jednog broja naših građana u režiji Srpske pravoslavne crkve poslužila kao izgovor za napad na fundamentalne vrijednosti moderne Crne Gore.

U Programu se navodi i da DPS ostaje posvećen borbi protiv svakog vida diskriminacije i ukazuje se da je jednom broju građana Crne Gore, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu vjeroispovijesti. Dodaju i da će nastaviti da afirmišu crnogorski jezik i kulturu i, na taj način, jačaju temelj građanske Crne Gore. Posebnu pažnju, dodaju, posvetiće mladim ljudima.

U Programu piše i da će, kroz inovativne forme građanske participacije, otvoriti prostor za javnu debatu o važnim društveno-političkim pitanjima i omogućiti građanima da direktno utiču na proces kreiranja politika partije.

Bonus video: