Bečić: Vjerujem da niko neće prekrajati izbornu volju građana

"Jučerašnji dan je jedan od najsrećnijih dana u mom životu, kada smo završili maratonsku sjednicu koja je donijela mnogo toga dobrog građanima i vratila im osmjeh na lice", rekao je Bečić na konferenciji za novinare

37373 pregleda 72 reakcija 62 komentar(a)
Bečić, Foto: Screenshot/Facebook
Bečić, Foto: Screenshot/Facebook

Jučerašnja sjednica Skupštine je mnogo dobra donijela građanima Crne Gore i pokazala da poslanici mogu biti ujedinjeni oko važnih tema, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

"Jučerašnji dan je jedan od najsrećnijih dana u mom životu, kada smo završili maratonsku sjednicu koja je donijela mnogo toga dobrog građanima i vratila im osmjeh na lice", rekao je Bečić na konferenciji za novinare.

Sjednica je pokazala da možemo da se ujedinimo oko važnih tema, istakao je on.

Kazao je da je zadovoljan dostignućima aktuelnog saziva Skupštine, posebno u islovima visoke polarizacije, tenzija i bojkota opozicije.

"Miran kraj 2021. godine, što nije bio slučaj sa 2019. i 2020. ohrabruje da ćemo sljedeće godine nastaviti tim putem i da ćemo imati konstruktivan dijalog sa opozicijom da dođemo do konsenzusa oko pitanja za koje je potrebna dvotrećinska i tropetinska većina", naveo je predsjednik Skupštine.

Odgovarajući na pitanje o održivosti budžeta, s obzirom na to da poslanici nijesu usvojili sve akte koje diprinose prihodnoj strani, kazao je da je značajan dio predloga usvojen.

"Poslanici Demokrata su glasali i za predlog o akcizama tako da smatram da je to trebalo podržati", istakao je Bečić.

Dodao je i da su prošle godine takođe imali budžet sa planiranim sredstvima od akciza i zapljene nelegalno stečene imovine, "što se nije desilo, pa nije bilo problema".

"Sada se neko iščuđava hoće li biti sredstava i neko se premišlja. A gdje su oni usmjeravali sredstva? Hoće li neko podnijeti krivičnu ili snositi političku odgovornost? Pokazali smo da je moguće i vjerujem da će se sve realizovati. Nijedan euro iz budžeta neće otići u džep Alekse Bečića ili bilo kog političara, osim plata koje su zaslužili, već samo u džep građana", poručio je Bečić.

Ministarstvo će, kako navodi, pratiti realizaciju, a parlament ima ovlašćenje i mogućnost da donese i odluku o zaduživanju i rebalansu...

Bečić je kazao da nema informacija o novim inicijativama za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Kazao je da nije realizovano mnogo toga što je tvrdila opozicija.

"Ne bih posebno analizirao taj segmet, ona može da djeluje i podnosi inicijative, ali više puta se potvrdilo da ono što su najavljivali nije bilo tako", kazao je Bečić.

Govoreći o dijalogu sa opozicijom, rekao je da raduje što su uspješno zavrsili ovu godinu i da dijalog treba nastaviti odmah početkom naredne godine.

Na pitanje kakav je odnos Demokrata prema Memorandumu o saradnji dijela vlasti i manjinskih partija, kazao je da Memorandum ne daje odgovor na vrlo jednostavno pitanje - da li se iskljucuje bilo kakva mogućnost saradnje sa DPS-om.

Bečić je kazao da su odgovori na to pitanje "dosta nejasni, što stvara zebnju kada je u pitanju izborna volja građana.

"Na ovo su se nadovezali i intervju funkcionera, predsjednika države...Drugi dio nejasnoća je što onaj Sporazum iz septembra prošle godine na 20 puta jači način štiti evropski i euroatlantski put Crne Gore", kazao je predsjednik Skupštine.

Dodao je i da što se tiče Vlade, Demokrate su glasali protiv interpelacija za sva tri ministra.

Bečić je istakao i da su poslanici Demokrata među onima koji ni u jednoj varijanti nijesu glasali sa DPS-om.

"Naš odnos je jasan. Nadam se da niko neće ni pomisliti da ide u prekrajanje izborne volje građana, da niko ovo neće rješavati prekrajanjem izborne volje građana, to bi bio uvod u destabilizaciju društveno-političkih prilika. Vjerujem da niko tim putem neće ići, a mi ćemo ostati na principima na kojima jesmo", kazao je Bečić.

Dodao je da je rješenje da drže palicu koju su im dali građani i da ona formalno treba da bude u njihovim rukama.

On je, predstavljajući rezultate Skupštine, kazao da je prezadovoljan dostignućima 27. saziva crnogorskog parlamenta i svime što su uradil na polju zakonodavne funkcije na planu rješavanja pitanja građana i ispravljanja brojnih nepravdi u crnogorskom društvu.

Bonus video: