DF može ostati bez većine u budvanskom parlamentu

Dio odbornika poručuje da se mora krenuti naprijed i što prije riješiti situacija sa blokadom administracije

58294 pregleda 194 reakcija 86 komentar(a)
Spremaju li nasljednika: Božović nakon pobjede na lokalnim izborima, Foto: Vuk Lajović
Spremaju li nasljednika: Božović nakon pobjede na lokalnim izborima, Foto: Vuk Lajović

Previranja u odborničkom klubu Demokratskog fronta u Budvi sve su očiglednija, a nezadovoljstvo dijela odbornika tog vladajuće političkog saveza praktično su kulminirala najnovijim dešavanjima nakon hapšenja predsjednika Opštine Mila Božovića.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Dio odbornika je još ranije bio nezadovoljan načinom na koji gradska administracija, formirana nakon apsolutne pobjede DF-a na oktobarskim izborima, upravlja, odnosno ispunjava obećanja koje je dala glasačima.

Međutim, hapšenje prvog čovjeka grada, te strategija koju je zauzeo DF - protesti, blokade grada, blokada administracije, nemaju podršku svih odbornika. Iako su na minuloj sjednici lokalnog parlamenta odbornici DF bili jedinstveni, te svi izglasali odluku kojom se traži deblokada gradske administracije time što bi Božoviću bilo omogućeno da se brani sa slobode, dio njih je to jasno stavio do znanja time što se nijesu ni pojavili na protestu i mišljenja su da takva strategija nije dobra ni za Božovića ni za grad.

Mnogi od njih još javno ne žele da se suprotstavljaju, ali unutar DF-a je uveliko poznato ko od odbornika nije zadovoljan i to su i jasno mnogi od njih stavili do znanja.

Ukoliko bi se previranja produbila, DF, koji broji 18 od ukupno 33 odbornika, mogao bi da ostane bez apsolutne većine u skupštinskim klupama, jer dio odbornika smatra da se mora krenuti naprijed, odnosno što prije riješiti situacija sa blokadom administracije.

Budva (ilustracija)
Budva (ilustracija)foto: Opština Budva

Objava da radnicima neće biti isplaćene martovska zarada i pored milionski pune kase grada, zbog čega će njih hiljadu zaposlenih kako u opštinskoj administraciji, tako i u ustanovama kulture, opštinskim preduzećima i lokalnom mediju, ostati bez očekivane plate uoči majskih praznika, dovelo je do rasta nezadovoljstva među zaposlenima, koji su navikli na redovnu platu, ali i pada podrške Demokratskom frontu.

Prije svega, mnogi se pitaju da li je morao da se na taj način izvrši pritisak na tužilaštvo i državne institucije, sumnjajući da će ovakvi postupci gradske uprave dovesti do oslobađanja Božovića, a posljedica je revolt zaposlenih i birača.

Zasada, kako su “Vijestima” kazali sagovornici iz tog političkog bloka, do rascjepa neće doći, ali će u narednih desetak dana, kada će se odlučivati da li će Božović nakon 30 dana biti pušten na slobodu iz spuške ćelije ili će mu biti produžen pritvor, razriješiti kompletna situacija, odnosno riješiti se problem blokade administracije i promijeniti dosadašnja strategija.

Da su se već ohladile glave, svjedoči i to da se od prvobitno osmišljene kompletne blokade institucija, od toga da bi došlo do stopiranja odvoza smeća iz grada, do toga da se otkažu brojne manifestacije, po svoj prilici odustaje, a pitanje je i da li će išta biti od ponovnog protesta i blokade grada.

Ono što je realnost, jeste da Budva na pragu ljetnje sezone, koja praktično počinje današnjim velikim karnevalom, koji je u grada doveo na hiljade posjetilaca, mora pod hitno konsolidovati izvršnu vlast koja mora zasukati rukave.

Ambicizoni izborni program Božovića na osnovu koga je svaki drugi građanin koji je izašao na lokalne izbore dao glas Demokratskom frontu, doveden je u pitanje blokadom administracije. Realizaciju brojnih investicionih projekata, izgradnja bolnice, šetališta, pa do toga da Budva 2028. bude Evropska prijestonica kulture, zahtijeva da se kompletiranje gradske vlasti, osim imenovanja potpredsjednika Opštine, te uključivanja u vlast ostalih partije, na čemu je insistirao i sam Božović, tako i promjene u brojnim preduzećima i službama koje su bile najavljivane, nijesu sprovedene.

Božovićevi nasljednici - Kuljača, Mikijelj ili Jovanović?

U Demokratskom frontu se već uveliko, i pored javnih istupa da će istrajati u zacrtanoj političkoj strategiji, razmišlja i ko bi mogao da zamijeni Božovića u slučaju da mu se pritvor produži.

Nezvanično se pominje da bi u slučaju da Božović podnese ostavku, što je jedna od solucija izlaska iz krize, odbornici Demokratskog fronta na hitno zakazanoj sjednici lokalnog parlamenta izabrali novog predsjednika Opštine.

Pojedina imena su već u igri - aktuelni predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović jedan je od onih koji su u početku pominjani, međutim, sve više njih kao novog gradonačelnika Budve vidi Nemanju Kuljaču, koji trenutno upravlja Turističkom organizacijom Budve.

Nemanja Kuljača
Nemanja Kuljačafoto: Vuk Lajović

Kuljača, inače mještanin iz Paštrovića, jedan je od Božovićevih najodanijih kadrova. Takođe, u igri je i Mladen Mikijelj, aktuleni direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koji je takođe mještanin iz Grblja.

Mladen Mikijelj
Mladen Mikijeljfoto: Vuk Lajović

Jovanović: Za davanje izjava konsultacije sa mnom

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović kazao je za “Boje jutra” da zaposleni u Opštini i lokalnim preduzećima, oko hiljadu njih, neće na vrijeme primiti aprilsku platu.

Jovanović je apelovao na nadležne da se odredi druga privremena mjera za Božovića koji je, ističe, jedini ovlašćen za potpisivanje dokumenata potrebnih za isplatu zarada. Kazao je i da nije poznato koliko će trajati blokada.

Naglasio je da Božović neće podnijeti ostavku, rekavši da su pojedine izjave proteklih dana “pokušaj da se ostvari poneki politički poen”.

Na pitanje kakva se poruka šalje turistima u susret sezoni, kazao je “da nas ljetnja sezona ovoga puta zahvata sve nespremne”.

Jovanović
Jovanovićfoto: Vuk Lajović

Jovanović je na pitanje o tome da li je upozorio sve opštinske funkcionere, sekretare sekretarijata i načelnike službi da ubuduće ne mogu pojedinačno istupati u javnost, te da samo on u odsustvu predsjednika Opštine Mila Božovića može davati medijima izjave, kazao da je u kriznim situacijama standard da lokalna uprava komunicira sa medijima na zvaničan način.

”Tačno je da sam uputio dopis starješinama organa, s obzirom na to da su se pojavilia oprečna i politička, a ne stručna mišljenja o obavljanju javne funkcije, da ta mišljenja ne iznose. Ako bi da iznose politička mišljenja, to se radi na drugi način, ali ne kao zaposleni u lokalnoj upravi. Nije tačno da je bilo ko spriječen da komunicira sa medijima, već je naglašeno da za tako nešto treba da se konsultuje sa predsjednikom Skupštine opštine, i ne vidim ništa problematično u tome”, zaključio je.

Bonus video: