Ašanin: Stan u Sutomoru renovirali novcem građana Mojkovca

Ašanin je kazao da nema potrebe da predsjednik opštine medijski poziva institucije da provjere zakonitost, jer će ih on pozvati sam, jer je ranije "najavio podnošenje prijave za ovakav slučaj bahatosti i brutalne zloupotrebe službenog položaja"
236 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ivan Ašanin, Foto: URA
Ažurirano: 10.08.2017. 06:41h

Nakon što je predsjednik mojkovačkog odbora Građanskog pokreta URA Ivan Ašanin saopštio da je predsjednik opštine Mojkovac Dejan Medojević dodijelio sredstva Turističke organizacije (TO) Mojkovca za renoviranje stana u Sutomoru, koji je u vlasništvu direktorice Turističke organizacije Magdalene Mrdović, predsjednik Opštine je kazao da je riječ o "apsolutnoj neistini", te da Opština Mojkovac nije utrošila čak 5.000 eura za rješavanje stambenih pitanja svojih zaposlenih.

Kako je saopšteno iz URA, odluka predsjednika Turističke organizacije (TO), a ujedno i Medojevića iz marta 2017. godine, kao i ovjerena uplatnica kod Prve Banke iz maja, što je dio dokumentacije koju je Ašanin dostavio medijima, oštro demantuju navode predsjednika Opštine.

"Paradoks je taj da je Dejan Medojević (kao predsjednik Opštine Mojkovac) prenio budžetska sredstva Dejanu Medojeviću (predsjedniku Turističke organizacije), tako da je isti, od novca građana Mojkovca, častio direktoricu TO Magdalenu Mrdović sa čak 5.000 eura, za 8. mart kada je podnijela zahtjev. Ekspresno - već 10. marta je, vjerovatno elektronskom sjednicom IO TO, odlučeno da se navedena sredstva uplate, dok je predsjednik Opštine i Turističke organizacije Medojević ista dodijelio Odlukom o finansijskoj pomoći za rješavanje stambenih problema broj 66, od 24. 03. 2017. godine, čiji član 4. definiše da se “dodjelom ovih sredstava prevazilaze stambeni problemi, ali se ne rješava pitanje podnosioca zahtjeva“. Dakle, istu predsjednik Opštine je tu odluku potpisao kao predsjednik TO Mojkovac. A još ima hrabrosti da sve to demantuje i negira, zbog čega smo medijima proslijedili cjelokupnu dokumentaciju, sa uplatnicom, o prvoj rati koju je primila direktorica TO“, ukazao je Ašanin.

On je upitao da li to znači da su čelnici Opštine planirali da i naredne godine “daju direktorici novih 5.000 eura“.

"A sve i da jeste – neće moći. Prvo, uhvatili smo Vas u nedjelu. A drugo, već od novembra nećete biti u poziciji da sprovodite ovakva i slična nedjela, jer više nećete biti predsjednik Opštine. Vjerujem da Vam nije preostalo ništa drugo sem da, zajedno sa direktoricom TO Mrdović, odmah podnesete neopozivu ostavku. A da dalje ne bi zamajavali javnost, uplatnice i dostavljeni dokazi govore snažnije od bilo kojeg saopštenja ili reagovanja“, ukazao je Ašanin.

Ašanin je kazao da nema potrebe da predsjednik opštine medijski poziva institucije da provjere zakonitost, jer će ih on pozvati sam, jer je ranije "najavio podnošenje prijave za ovakav slučaj bahatosti i brutalne zloupotrebe službenog položaja".

"Dok se pokrivate kolektivnom odgovornošću Izvršnog odbora TO, čiji ste predsjednik, pitam Vas: da li je Planom i budžetom TO, Skupština opštine Mojkovac odobrila navedenih 5.000 eura Magdaleni Mrdović za renoviranje njenog stana u Sutomoru? Ili je u pitanju samo Vaša želja da u Sutomoru budete komšije, sa obzirom na to da u istom gradu pravite kuću na ime najbliže svojte koja zarađuje svega 400 eura“, upitao je Ašanin.

Na navode predsjednika Opštine Mojkovac, Ašanin odgovara da njegova kuća u Rogamima već trinaest godina nije ni upola dovršena i prekrivena, dok "gospodin Medojević odlično zna koliko ja zarađujem, a shodno platnoj listi – i da su mjesečne zarade meni i mojoj supruzi, opterećene gotovo 80 odsto kreditima".

"Nema potrebe da skrećete priču o pravilnicima, jer nemate ni moralno niti profesionalno pravo da nekome kažete da je neprofesionalan ili nestručan. Znate dobro da sam ostvaren, kako profesionalno tako i politički i porodično, dok je Vama tadašnji predsjednik partije završavao ispite na istoriji i geografiji, zajedno sa ujakom i višegodišnjim poslanikom, koji je kupio svoju diplomu i kojeg sam javno pitao – koliko puta je išao za Prištinu, da bi diplomirao. Moje diplome su sticane širom lijepe SFRJ, od Podgorice i Sarajeva, do Sveučilišta u Zagrebu, pa se debelo razlikuju od Vaših i ujakovih", ukazao je Ašanin.

On je potvrdio da nikada nije bio u Pozitivnoj Crnoj Gori, šta je i samo rukovodstvo te partije juče kazalo, ali i podsjetio da je sa grupom hrabrih i neustrašivih ljudi, sa listom na čijem je bio čelu, uzeo skoro tri mandata u mojkovačkoj skupštini na izborima 2013. godine.

"Izađite Vi na crtu, sa imenom i prezimenom, pa da vidimo koliko desetina glasova ćete dobiti. A o “malverzacijama“ koje pokušavate plasirati, dovoljno govori činjenica da mi ni sa UDBA-om, čiji ste saradnik, nakon češljanja svih papira – niste mogli pronaži nijedan prekršaj. Da nisam čist, od Vas i partijske UDBE ne bih mogao ni zamisliti da formiram Nezavisnu listu, šta znaju svi građani Mojkovca i Crne Gore. I podsjetiću Vas da sam, tokom 2007. godine, vjerujući da je na pomolu nova, demokratska i prosperitetnija Crna Gora pobijedio i Vas i Vašeg ujaka na unutarpartijskim izborima, dok je Vaš domet bio oličen u lijepljenu propagandnih plakata, zbog čega su tragikomični Vaši pokušaji da, od mene, branite Crnu Goru. Vi ste oduvijek za nju bili interesom, a ne srcem kao svi mi – koji smo to itekako pokazali. Nismo poklekli na sve danajske darove i nuđene funkcije u Podgorici, šta dobro znaju građani Mojkovca. Ovo je mali grad, u kome se znaju mnoge stvari, pa građani dobro pamte i da ste pobijedili uz pomoć partijske UDBA-e i da su Vas oni doveli na današnju funkciju. A ja sam srećan što ponosno koračam svojim gradom, jer nisam poklekao, zbog toga što mi to ne bi oprostili ni preci ni potomci“, istakao je Ašanin.

On ukazuje da Medojević to “niti može niti smije biti, posebno kad je njegovo djelovanje raskrinkano po više osnova“, dok najavljuje da će mnoge druge potencijalne zloupotrebe biti ispitane u narednom periodu.

"Poput mnogih drugih partijskih vojnika Vaše vrste, ostajete kao “bombon na lastiku“, jer ne možete iskočiti iz kola – sve i kada biste to htjeli. Zbog toga, putujte u zasluženu prošlost, i Vi i Vaši mentori, jer vrlo brzo dolazi vrijeme nove Crne Gore – zasnovane na vladavini prava", zaključio je Ašanin.

Bonus video: