DPS neće referendum za sticanje statusa punopravne opštine Golubovci

Predsjednik GO Dušan Radonjić je, nakon odgađanja sjednice, kazao novinarima da predlog DF-a nije podnešen u skladu sa Poslovnikom i da je neutemeljen sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji. On je kazao da je njegov i politički stav DPS-a, da, kao sredina sa puno potencijala, "moramo biti mudri“
149 pregleda 5 komentar(a)
Golubovci, Foto: Luka Zeković
Golubovci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2017. 13:26h

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) odbili su predlog kolega iz Demokratskog fronta (DF) da se na sjednici Skupštine gradske opštine Golubovci raspravlja i o donošenju odluke o raspisivanju konsultativnog referenduma za GO, za sticanje statusa punopravne opštine.

Nakon toga sjednicu su napustili odbornici DF-a i SNP-a, te vladajući DPS nije imao kvorum za nastavak sjednice. Kvorum nije obezbijeđen ni nakon satvremena pauze koju je dao predsjednik Skupštine Milenko Maraš, jer je odbornica DPS-a, kako je saopštio, na liječenju u Beogradu.

Maraš je sjednicu odgodio za 10. april.

Odbornik SNP-a Srđan Raičević je prije napuštanja sjednice, kazao da DPS uporno nema kvorum, ali nikada ne pokušava da ispoštuje ništa što ponudi opozicija.

Da se u dnevni red sjednice uvrsti odluka o referendumu tražili su odbornici DF-a Miroslav Brajović, Predrag Raičević, Mihailo Asanović, Sandra Đurušić, Snežana Kaluđerović i Aleksandar Kojičić.

Kojičić je kazao da poslednje kozmetičke izmjene pravnog statusa Golubovaca, koje su izvršene izmjenama seta zakona iz domena lokalne samouprave, predstavljaju još jedan u nizu pokušaja da se stanovnicima Zete onemogući pravo na uspostavljanje punopravne opštine sa svim nadležnostima.

"Stanovnici Golubovaca su i ovog puta stavljeni u inferiorni položaj u odnosu na Glavni grad, jer nam se sprečava ostvarivanje prava kao i drugim građanima...", istakao je Kojičić.

On je kazao da GO Golubovci u odnosu na druge opštine koje su uspostavljene isključivo iz političkih razloga i koje nijesu ekonomski održive, ima ekonomsku i svaku dugu perspektivu i ispunjava sve preduslove za sticanje statusa punopravne opštine.

Predsjednik GO Dušan Radonjić je, nakon odgađanja sjednice, kazao novinarima da predlog DF-a nije podnešen u skladu sa Poslovnikom i da je neutemeljen sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji. On je kazao da je njegov i politički stav DPS-a, da, kao sredina sa puno potencijala, "moramo biti mudri“.

"Mi smo od početka 2016. godine dobili status opštine u okviru Glavnog grada, koji podrazumijeva jasno definisanu teritoriju, budžet i da Glavni grad obezbjeđuje zagarantovane plate službenicima, za koje treba obezbijediti oko 450.000 eura godišnje", istakao je Radonjić.

On je kazao da je odluka o samostalnoj opštini Tuzi bazirana na političkom kompromisu, navodeći da u Zeti nijesu spremni na slične kompromise, jer imaju apsolutnu vlast i ne osjećaju se zapostavljeno, nego privilegovano. Ako Tuzanima "budu cvjetale ruže", DPS će, kako je rekao, pokrenuti inicijativu da se zakon transformiše i Zeti donese ekonomski boljitak.

"Znam da svi građani Tuzi ne misle jednako o tom pitanju... Neke spekulacije govore da će se prije vratiti u Glavni grad nego što su otišli, jer je jako teško obezbijediti fiskalnu konsolidaciju...“, ocijenio je Radonjić.

Radonjić je kazao da bi sa samostalnošću opštine za plate službenika, čiji bi se broj povećao, na godišnjem nivou tebalo obezbijediti između 700 i 900 hiljada eura.

"Sa ovim rješenjima zakona mi zarade imamo zagarantovane i imamo mogućnost da u narednom periodu testiramo našu fiskalnu održivost...“ kazao je Radonjić.

Bonus video: