Ovo je 11 loših navika prije spavanja

Ako odete rano na spavanje, rano ćete i ustati
94 pregleda 1 komentar(a)
Mobilni telefon, spavanje
Mobilni telefon, spavanje
Ažurirano: 12.11.2017. 15:24h

Puno ljudi ima problem sa spavanjem zbog loših navika prije odlaska u krevet.

Vještačko svjetlo

Ako ste izloženi svještačkom svjetlu dok ste u krevetu, san teže dolazi jer ta svjetlost ometa prozivodnju melanina u tijelu. Melanin je hormon koji je zaslužan za osjećaj pospanosti i dremljivosti. Zato, ugasite svjetlo, navucite zavjese, ili jednostavno nosite masku za spavanje.

Alkohol

Iako ima uspavljujuće dejstvo, alkohol ne pomaže pri spavanju. Čak i ako zaspete, probudićete se par puta tokom noći, tako da ne pijte alkohol neko vrijeme ako vas nesanica sprečava u normalnom funkcionisanju.

Kofein

Ovisnici o kofeinu bi generalno trebalo da imaju problema sa spavanjem, pogotovo ako svoj najdraži topli napitak konzumiraju prije spavanja. Šoljica kafe se zadržava u organizmu najmanje 6 sati, što takođe doprinosi sprečavanju proizvodnje melanina.

Spavanje tokom dana

Iako ovo nije loše samo po sebi, dnevno drijemanje može rezultirati nemirnim spavanjem tokom noći. Probajte da odspavate najviše pola sata dnevno, ako imate više vremena.

Vježbanje

Znamo da se nakon treninga osjećate kao da bi mogli lijepo zaspati, no čak i 30 minuta tjelovježbe blizu odlaska na spavanje može da poremeti san. Vježba podiže nivo energije i sprema na nove pobjede, ali ne ove spavalačke. Bolje vježbajte ujutro ili popodne.

Toplina sobe

Ako se ne osjećate prijatno u svojoj spavaćoj sobi , to će svakako uticati na vaš san. Visoke tjelesne temperature uzrokuju poremećaje u ciklusu spavanja, a čak i ako uspijete zaspati, često ćete se buditi. Ako je hladno za stopala, spavajte s čarapama, a grijanje svakako smanji tei pokrij se laganijom dekom.

Kasni odlazak na počinak

Ako odete rano na spavanje, rano ćete i ustati. U suprotnom je vrlo teško otići na spavanje, pogotovo nakon svih nadražaja od različitih tehnologija kojima smo oruženi. Ukratko, bacite mobilni negdje van spavaće sopbe, ujutro ćete odgovoriti na sve važne poruke i mejlove

Buka

Probjate da smanjite buku oko sebe, a ako je neizbježna, poput prometa, probajte sa čepićima za uši koji su mekani i neće smetati tokom noći.

Bez mobilnog

Opet se vraćamo na mobilni koji ne možete ispustiti prije spavanja - nekad i po par sati. No, zaista želite da pomognete sebi, isključi sve zvuke (osim alarma), notifikacije, svjetla i slično na pametnom telefonu jer utiče na cirkadijski sat, koji je posebno osjetljiv u ovo doba godine.

Odgađanje alarma

Ako ste jedna od onih osoba koje ovo rade, , to znači da svako jutro remetite prirodno stvorenu tačku buđenja. Odgađanjem i ponovnim buđenjem svakih 5 do 10 minuta ona se konstantno mijenja i tako narušava san, ali i otežava buđenje svako jutro.

Hrana

Naravno da ono što jedete prije spavanja utuiče na kvalitet sna. Možete svakako večerati, no ne preblizu odlaska na spavanje i ne nešto što sadrži šećer, jer će se tako aktivirati organi i varenje. Pojedite nešto bogato proteinima za miran san.

Bonus video: