Promocija i afirmacija savremenog domaćeg filma: Besplatan ulaz na sve projekcije

Filmom “Poslije zime” otvoren program “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”

3691 pregleda 0 komentar(a)
Nakon projekcija filmova biće organizovani i razgovori sa rediteljima: Bakrač i Višnjić, Foto: Privatna arhiva
Nakon projekcija filmova biće organizovani i razgovori sa rediteljima: Bakrač i Višnjić, Foto: Privatna arhiva

Projekcijom dugometražnog filma “Poslije zime”, crnogorskog reditelja Ivana Bakrača otvoren je program “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023”, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka realizuju u partnerstvu sa digitalizovanim bioskopima i centrima za kulturu.

Filmovi se prikazuju u sali Crnogorske kinoteke “Gojko Kastratović”, a realizaciju ovog projekta direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandre Božović smatra veoma značajnom, te ne krije da realizacija istog predstavlja veliki dan za savremenu crnogorsku kinematografiju.

“Sigurna sam da će se pokretanjem, kao i realizacijom projekta “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023” otvoriti vrata za novi crnogorski film i da će se domaća publika na pravi način zbližiti sa svojom kinematografijom. Tokom trajanja programa, od 14. marta do početka juna, biće prikazana ostvarenja koja je Filmski centar Crne Gore podržao tokom prethodnih šest godina”, napomenula je Božović i istakla da će osim u Podgorice, filmovi biti prikazivani i u opštinama koje nijesu imale bioskop, ali su ih dobili zahvaljujući programu digitalizacije bioskopskih sala koje je Filmski centar Crne Gore sproveo u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama.

“Pored toga, filmove će, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore moći da pogleda i publika u svim opštinama u kojima proces digitalizacije još uvijek nije završen. Sigurna sam da ćemo nakon realizacije ovog programa u svim crnogorskim gradovima imati novu publiku, koja će da raste u budućem periodu, a da će savremeni crnogorski film naći put do svojih gledalaca”, dodaje je Božović.

Cilj ovog programa, prema riječima rukovodioca programskog sektora Crnogorske kinoteke Pavla Simovića, jeste promocija i afirmacija savremenog domaćeg filma publici širom Crne Gore.

“Svakog narednog četvrtka, u Crnogorskoj kinoteci, u sali “Gojko Kastratović”, publika će moći da pogleda filmove koje su simljeni i sufinansirani na konkursima Filmskog centra Crne Gore od njegovog osnivanja 2017. godine, zaključno sa 2023. godinom. U pitanju su dugometražni i kratkometražni igrani filmovi, dokumentarci, animirani filmovi i manjinske koprodukcije”, objasnio je Simonović.

Kao mladi reditelj i scenarista, te selektor festivala, Ivan Bakrač, kako je kazao u razgovoru nakon projekcije filma “Poslije zime” u programu “Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023” vidi veliki potencijal i bitnost.

“Ovaj program je mnogo važan, a na njega ne gledam samo kao neko ko se bavi režijom i pisanjem scenarija, već i kao selektor festivala. Mnogo sam razgovarao i sa kolegama iz regiona o tome zašto naš film odskače u odnosu na ostatak Evrope, u smislu posjećenosti bioskopa kada je u pitanju domaća kinematografija. Zajedničko nama i regionu je to da je nedostajala promocija, da se mladi autori, ali i afirmisani, što bolje predstave domaćoj publici. Svi ostaju u sjenci blokbastera i onlajn platformi, a koliko god da se trudimo, pravimo reklame, ostajemo nevidljivi”, smatra Bakrač te dodaje da ova inicijativa i zbog toga ima ogroman značaj.

“Filmovi koji imaju premijere u svojoj zemlji podrazumijeva se da će biti prikazani u većim gradovima, ali ovakav program je važan zbog manjih mjesta. Koliko je samo novih, crnogorskih filmova koje publika u tim gradovima nije do sada mogla da pogleda. Na ovaj način će se ljudima dati prilika da pogledaju sva ta ostvarenja, a onda da se postepeno osvješćuje publika, da joj se dokaže da ima šta da pogleda”, istakao je Bakrač.

Glavni cilj projekta je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledalaca. To se naročito odnosi na opštine, koje godinama nijesu imale bioskope, a koje su zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopskih sala, koji Filmski centar Crne Gore sprovodi sa Ministarstvom kulture i medija i lokalnim samoupravama dobile ili će dobiti, nove digitalizivane bioskopske sale.

Sredinom aprila, kao dio programa Filmski centar Crne Gore sa Crnogorskom kinotekom i KIC Budo Tomović organizovaće i crnogorske premijere filmova “Supermarket” reditelja Nemanje Bečanovića.

Filmovi će biti prikazani u salama centara za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i medija, završio proces digitalizacije - u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Nikšić, Kotor, Tivat, Bar, Herceg Novi i Podgorica. Osim toga, tokom aprila i maja 2024. godine, zahvaljujući putujućem bioskopu Filmskog centra Crne Gore, projekcije će biti upriličene i u gradovima koji još nemaju digitalizovane bioskopske sale - u Rožajama, Gusinju, Petnjici, Andrijevici, Plavu, Kolašinu, Plužinama, Žabljaku, Šavniku, Danilovgradu, Zeti, Tuzima, Cetinju i Ulcinju.

Od 14. marta do 6. juna 2024. godine, projekcije u Podgorici, biće organizovane svakog četvrtka u 19 sati, u maloj sali Crnogorske kinoteke “Gojko Kastratović”. Nakon projekcije, svakog četvrtka na istom mjestu biće organizovani i razgovori sa umjetnicima koji su učestvovali u stvaranju filma, a razgovore će moderirati novinarka Svetlana Višnjić.

Ulaz na sve projekcije u Crnogorskoj kinoteci, kao i u svim centrima za kulturu u kojima će biti puštani filmovi je besplatan.

Bonus video: