Marinesku podnio ostavku, Princ Faisal na čelu IESF-a

Pod vođstvom Vlada IESF se proširio, te danas ova organizacija broji 140 članica nacionalnih federacija

64898 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik svjetske e-Sport federacije IESF Vlad Marinesku podnio je ostavku na tu funkciju. Narednih godina ovu funkciju obavljaće Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Faisal iz Saudijske Arabije.

"Vjerujem da je on prava osoba koja će nas voditi ka jedinstvenosti esporta na međunarodnom nivou, što će dovesti do priznanja od strane Olimpijskog komiteta i bližih odnosa sa izdavačima. On je osoba koju poštujem i cijenim, koja živi i diše e-Sporto. Svojim radom i zalaganjem pokazao je šta nacionalna federacija Saudijske Arabije može postići. On je visoko poštovan i takođe obavlja visoke pozicije u Globalnoj federaciji e-sporta. On je prijatelj kojem vjerujem da će obaviti ovaj težak zadatak i dalje razvijati i promovirati IESF", kazao je povodom imenovanja novog predsjednika Marinesku.

On je istakao da se pod njegovim vođstvom IESF proširio, te da ova organizacija broji 140 članica nacionalnih federacija.

Podsjetio je i da je nedavno Svjetsko prvenstvo u esportu održano u njegovoj Rumuniji, te da su organizacijom ove manifestacija u Jašiju postavili nove standarde.

"To je bio mega događaj s učešćem 110 zemalja u sedam disciplina i šest igara, uz prisustvo više od 700 sportista tokom 11 dana. Više od 150,000 fizičkih posjetilaca, dok je online takmičenje pratilo preko 700,000 ljudi tokom više od 4.8 miliona sati! Bio je sjajan i propratni program-trodnevna završna ceremonija s koncertima vrhunskih umjetnika, uključujući Armina van Burena. Njegova veličina i jedinstvenost, zajedno s masovnim interesovanjem mladih, neosporni su", kazao je Marinesku te dodao da mu je bila čast što je proteklih godina bio na čelu IESF-a.

"Bila je čast biti vaš izabrani predsjednik. Posvetio sam svoje vrijeme, energiju, resurse i strast našem pokretu gotovo deset godina, jer vjerujem da esport i zajednica zaslužuju poštovanje, divljenje svih, istovremeno vođeni principima koji će učiniti svijet boljim mjestom. Tokom ovog perioda, IESF je postao ozbiljna međunarodna federacija i uspjeli smo povećati Svjetska prvenstva iz godine u godinu, od Seula do Ejlata, do Balija, i sada Jašija. Sljedeće godine Svetsko prvenstvo održaće se u Saudijskoj Arabiji, gdje sam siguran da će se nivo ovog takmičenja još više podići. Time će Svjetsko prvenstvo u e-sportu postati mega događaj svijeta", istakao je Marinesku.

Marinesku predaje zastavu IESF-a Princu Faisal bin Bandar bin Sultan Al Sauda
Marinesku predaje zastavu IESF-a Princu Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saudafoto: IESF

"Velika mi je čast što mi je ukazano povjerenje za ovu ključnu poziciju unutar Federacije i radujem se nastavku veličanstvenog rada koji je vođen pod izuzetnim vođstvom Vlada posljednjih godina. Izuzetno sam uzbuđen zbog mogućnosti da podignemo svijet e-sporta na viši nivo. S naglaskom na strategiji, upravljanje i dalji rast, IESF će nastaviti da organizuje izuzetne turnire i događaje i ujedinjava elitne e-sportiste svijeta, te na taj način unaprijedićemo našu industriju", obećao je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Faisal.

On je istakao da je bilo zadovoljstvo raditi sa Marineskuom, te da IESF ne bi bila u sjajnoj poziciji u kojoj je danas bez njegovih ideja, uticaja i doprinosa.

Pored svog privremenog predsjedavanja, Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Faisal će zadržati poziciju potpredsjednika Globalne federacije e-sporta.

On je bio na čelu i Saudijske federacije e-sporta (SEF) i Arapske federacije e-sporta (AEF) od njihovog osnivanja 2017. godine, kombinujući svoje uloge i odgovornosti s onima Globalnog potpredsjednika IESF-a.

Povodom ostavke Marineskua i imenovanja princ Faisala za novog direktora IESF-a oglasio se i Filip Šoć, predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore.

"Hvala gospodinu Vladu Marineskuu na svemu što je uradio za IESF i gaming zajednicu i što je pomogao Crnoj Gori i cijelom Adria regionu kroz svoje djelovanje da e-sport bude na nivou na kojem je. Nadamo se da ćemo u budućnosti sarađivati i na drugim frontovima i da je ovo početak neke nove priče. IESF je za četiri godine koliko ga je gospodin Marinesku vodio, uspio da dođe sa 60 članica na 140 i organizuje tri velika Svetska prvenstva (Izrael, Indonezija, Rumunija). Nagradni fondovi na Svjetskom prvenstvu su iznosili pola miliona dolara, a broj učesnika i igrača je rastao iz godine u godinu. Uradio je mnogo za promociju e-sporta i želimo mu puno sreće u daljem radu. Novom predsjedniku IESFa Princu Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saudu želimo puno sreće u radu i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama e-sport podići na novi nivo, te da ćemo nakon IESF WEC koji će biti u Rijadu naredne godine postati i dio Olimpijske porodice. Crna Gora i cijela Adria federacija kao i uvijek stoje na raspolaganju IESF-u i cijeloj e-sport zajednici u daljem radu i razvoju e-sporta u Evropi i svijetu. A mi nastavljamo s gaming događajima i već od 17. do 19. oktobra Bar će biti domaćin Montenegro Future Feativala i e-Adriatic finala s nagradnim fondom od 10.000 eura, a u saradnji SESCG, To Bar i e-Adriatic lige", kazao je Šoć.

Bonus video: