Šoć: Targetirati Crnu Goru kao gejming destinaciju

Večeras u barskom Domu kulture počinje prvi Montenegro future festival u sklopu kojeg će biti održana i e-Adriatic liga u naslovu Fifa 23

24774 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Foto: SESCG
Foto: SESCG

Sve je spremno za prvi Montenegro future festival koji će se održati od 16. do 20 oktobra u barskom Centru za kulturu, tvrdi Filip Šoć, jedan od organizatora. Višednevna manifestacija u gradu pod Rumijom u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Turističke organizacije Bar i esport Adriatic lige (EAL) okupiće gejmere iz čitavog regiona, kao i IT stručnjake.

“Zasad je sve u najboljem redu. Delegati, igrači i ostali gosti stižu u Bar danas gdje će u Domu kulture od 19 časova biti održana ceremonija otvaranja. Od 17. do 19. oktobra vrata Doma kulture biće otvorena za sve posjetioce svaki dan od 12 do 22 sata i siguran sam da će uživati u svemu što smo im pripremili”, podsjeća u razgovoru za “Vijesti” Šoć. A organizatori su pripremili brojne panel diskusije, turnire u raznim naslovima od kojih je glavni onaj u naslovu Fifa 23 gdje je nagradni fond 10 hiljada eura.

“E-Adriatic liga je prva privatna liga u regionu, a to znači liga gdje igrači primaju plate da igraju igrice. Ovakvi turniri mogu dovesti samo do popularizacije e-sporta, a prije svega Fife i njenog novog naslova EA FC24 koji je izašao prije desetak dana. Za kvalifikacije je vladalo veliko interesovanje. O tome najbolje svjedoči činjenica da je u osam država gdje su se održavale LAN kvalifikacije imali blizu 1000 igrača, a ako uzmemo u obzir da je ovaj turnir ograničen na 18+, to znači da bi ih bilo mnogo više da je granica bila ispod. Iskreno, iznenađen sam, a i ujedno zadovoljan jer se pokazalo da ova igrica, a i mnoge druge, imaju veliki potencijal za dalji razvoj kroz ovakvu vrstu turnira”, objašnjava Šoć.

No, pored Fifa 23 turnira, tokom tri dana biće organizovano dosta mini turnira na PC, konzolama, simulatorima, VR-u, mobilnim telefonima.

“Igrice smo birali na osnovu prethodnog iskustva i turnira koje smo organizovali tokom ljeta. Za ovaj događaj izabrali smo one turnire za koje je vladalo najveće interesovanje. I zbog forme cijelog događaja prilagodili smo turnire da su svi u formi 1vs1. Publika će svaki dan moći da učestvuje na mini turnirima od 17 do 22 sata na svim platformama, samo će NBA2K24 se igrati 17. oktobra od 14 časova jer će reprezentacija Crne Gore u mode 5vs5 NBA2K24 eFIBA takmičenje igrati uživo sa festivala od 18 časova istog dana”, najavljuje Šoć.

Vodili su računa i o edukativnom segmentu festivala, ali i o drugim sadržajima zahvaljujući kojima će pridobiti publiku.

“Mimo gejming dijela sa konzolama, računarima, VR uređajima, simulatorima, gitar hero, biće dio sa starim konzolama gdje će posjetioci moći da se vrate kroz vrijeme i vide kako se to gejming razvijao posljednjih 60 godina. Imaćemo zanimljivu kolekciju burago automobila, pa izlagače stripova, zatim anime i mange koje su sigurno zanimljivi mlađoj, a isto tako i starijoj populaciji. Takođe, biće i štand sa izloženim skenerima i dronovima za snimanje puteva, a u stvari tu je povezanost sa igricom Assetto Corsa gdje se isti koriste za skeniranje staza i prebacivanje u modove za igrice”, nabraja Šoć, te izdvaja poseban segment takmičenja za ljubitelje muzike:

“U pitanju je takmičenje u popularnoj igrici “Gitar Hero” gdje ćemo povezati jedan muzički brend sa gejmingom. Tokom tri dana imaćemo i neizostavni edukativni dio, u pitanju su panel diskusije i edukacije koje će održati 4Future, SESCG i FIVEG na temu- Anime i manga, e-sport i potencijali gejminga za ekonomiju i turizam države, a govoriće se i organizaciji gejming događaja i pravljenju igrica. Edukacije i panel diskusije na rasporedu su svakog dana od 17.30 do 19 časova na prvom spratu Doma kulture u Konferecijskoj sali”, otkriva Šoć te dodaje da će u sklopu Montenegro future festivala biti organizovan i kviz znanja.

“Riješili smo da provjerimo znanje ljubitelja gejminga, pa će se 18. oktobra u 18 časova biti održan kviz znanja u holu Doma kulture gdje smo pripremili set od 30 do 40 različitih pitanja koje su pripremili svi naši izlagači, a pobjedniku turnira je obezbijeđena vrijedna nagrada T-phone”, kaže Šoć i dodaje da će svi gosti, pogotovo gledaoci Fife 23 e-Adriatic finals turnira imati mogućnost da dobiju razne poklone tokom strima od voditelja programa.

U planu je da se još tri ovakva turnira organizuju godišnje u različitih državama Aadria regiona, a Šoć napominje da je Crna Gora uvijek prva u svemu da testira i proba.

“Nakon e-Festa koji se organizovao prošle godine u Podgorici, mislimo da ovo može biti samo još jedan korak dalje. Interesovanje je već sad veliko, a cilj je da svi odavde ponesu najbolje iskustvo i da zajedničkim snagama napravimo neke slične događaje i u državama regiona. Trenutno je dogovoreno da je Bar domaćin ovog turnira i sljedeće godine i zahvaljujemo se TO Bar koji je prepoznao potencijal ove industrije. Njihova podrška pomaže da što bolje ispromovišemo Bar kao grad i targetiramo ga kao gejming siti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. Ko zna, možda Evropsko prvenstvo sljedeće godine bude upravo organizovano u Baru”, nada se Šoć koji tvrdi da su upravo ovakvi događaji odlično iskustvo da se odradi jedan regionalni brainstorming i da zajedničkim snagama targetiraju Adrija region kao centar gejminga u Evropi.

Osvrnuo se i na to što će i u drugim naslovima biti organizovani turniri isključivo u modui 1vs1.

“Za organizovanje timskih igrica poput CS:GO, DOTA 2, ‘Leauge of Legneds’, Valorant morali bismo imati mnogo veći broj takmičara, mnogo više ljudi, bina, opreme, produkcije, organizacije i mnogo drugih segmenata za koje moramo ići nivo po nivo. Možda već sljedeće godine možemo očekivati i jedan takav turnir u DOTA 2 igrici ili CS2, pa regionalnog ili možda čak evropskog karaktera. Trenutno za 2025. i 2026. godinu pregovaramo za nekoliko projekata, ali to je nešto za šta mora i država da ima sluha i pomogne u samom donošenju odluka. Od takvih događaja treba napraviti strateški plan da se Crna Gora razvija kao turistička destinacija za gejmere, bot kamp destinacija, festivalska destinacija i mjesto gdje mogu doći gaming IT firme da rade i proizvode. A ta dva događaja su Evropsko prvenstvo u svim igricama gdje bismo imali sedam naslova i preko 700 takmičara iz cijele Evrope. No, krenuli smo iz Bara da Crnu Goru targetiramo kao gejming destinaciju i nadamo se da će to iz godine u godinu samo da raste i širiti se. Iako sve izgleda lako, kad dođete na ovakve festivale, iza toga stoji veliki rad, trud i iskustvo. A iskustvo je nešto što svima nama treba pogotovo za velike događaje. Zato narednih dana neka vaša destinacija bude Bar i Dom kulture da zajedno uživamo u svemu što smo vam pripremili”, zaključuje Šoć.

Bonus video: