Microsoft Flight Simulator: Živopisno ubjedljiv i foto-realistični svijet

Njegova naprednost ogleda se u mogućnosti da posjetite čitav svijet: svaki kontinent, aerodrom, grad, rijeku, pa čak i šumu s izvanrednim detaljima i realističnim okruženjem

6639 pregleda 0 komentar(a)
Majkrosoftov simulator leta pruža bezbroj mogućnosti, Foto: Printscreen
Majkrosoftov simulator leta pruža bezbroj mogućnosti, Foto: Printscreen

Majkrosoftov simulator leta (Microsoft Flight Simulator) je jedan od najnaprednijih i najljepših simulatora letjenja koji je izašao početkom 2020. godine. Njegova naprednost ogleda se u mogućnosti da posjetite čitav svijet: svaki kontinent, aerodrom, grad, rijeku, pa čak i šumu s izvanrednim detaljima i realističnim okruženjem.

Razvoj igrice

Razvoj same video-igrice nije bio nimalo jednostavan. Naime, Majkrosoftov simulator leta generiše svoj teren od sakupljene baze podataka satelitskih fotografija i uz pomoć fotografija snimljenih iz vazduha. Sam “ virtualni svijet” pohranjuje se na na Majkrosoftovim serverima i sadrži preko dva petabajta podataka.

Međutim, toliki broj podataka nije bio dovoljan se napravi živi svijet. Uz pomoć vještačke inteligencije (AI) i partnerstva sa kompanijom Blackshark.ai i Asobo Studio; Majkrosoft je uspješno kreirao jedan živopisno ubjedljiv i foto-realistični svijet koji čak sadrži i automobile, dinamičnu promjenu vremena i ubjedljivu grafiku, kao i realistični prikaz detalja.

Možda se pitate koliko gigabajta sadrži ova igrica? U vrijeme pisanja ovog članka, za preuzimanje igrice neophodne su dvije stvari: 200 gigabajta prostora na disku i solidna internet konekcija. Prema tome, Majkrosoftov simulator leta aktivno preuzima čitav “teren” sa servera i pruža korisniku da bi mogao da “putuje” kroz prostor.

Gdje biste prvo išli?

Po lansiranju igrice igrači su imali neograničenu slobodu da putuju gdje god žele - da li je to bio Veliki kanjon, Pariz, Rim ili Antarktik. Međutim, ono što donekle nije iznenađujuće, jeste činjenica da je 75% igrača po svom prvom letu, imajući u vidu da imaju svu slobodu da idu kuda god žele, otišlo nigdje drugo nego do “svoje kuće”.

Tako sam i ja, po prvom polijetanju s aerodroma Golubovci, napravio oštar zaokret udesno i uputio se ka Podgorici - da bi se uvjerio kako je predstavljena u igrici.

Prva emocija je svakako euforija - mogućnost da letite iznad vašeg grada. Sa foto realističnim teksturama koji se prostiru kroz grad, igrica izgleda ubjedljivo. Ali kako kažu, đavo je u detaljima. Na prvi pogled izgleda spektakularno, ali kako se primičemo sve bliže Podgorici, nije teško ne uočiti neke sitnije nedostatke. Jedan od njih jeste da trenutna verzija igrice nema most Milenijum. Pored toga, sve zgrade nijesu potpuno identične kao i u realnosti.

Virtuelna Podgorica bez simbola - mosta Milenijum
Virtuelna Podgorica bez simbola - mosta Milenijumfoto: Printscreen

Da li treba da cjepidlačimo?

Mada sama igrica teži realizmu, moramo da joj oprostimo ako neki detalj nedostaje i pogledamo širu sliku. Nije u potpunosti moguće da su svaka zgrada i svako drvo preslikani onako kako je u stvarnom životu. Razlog za to je vrlo jednostavan. Da bi se Podgorica, kao primjer, identično preslikala neophodan je tim dizajnera koji bi “rukom” dorađivao detalje.

Smatram da je ovo odlično odrađena simulacija i pored ovih mana, pruža bezbroj mogućnosti od same fizike do komunikacije sa kontrolnim tornjem, dijapazonom aviona i ostalih letjelica i mogućnostima koje pruža AI.

Malo južnije posjetio sam i Aerodrom Tivat koji isto tako pruža jedan nezaboravni pejzaž.

Pomoć stiže

Razvoj ove igrice ne zasniva se samo na Majkrosoftu i partnerskim kompanijama, već i na korisnicima koji dobrovoljno modifikuju djelove igrice kako bi ih uljepšali, poboljšali, itd. Njih nazivamo moderima (engl. modders) i svakako su prisutni i u Majkrosoftovom simulatoru leta.

Igrači imaju mogućnost da preuzmu “sređenu” verziju Podgorice i tako upotpune realistični prikaz. Doduše, neki od paketa “dodataka” su besplatni dok neke možete da kupite. Po mom mišljenju, svakako da izgledaju bolje i sama cijena je u potpunosti korektna.

Majkrosoftov simulator leta možete da igrate na XBOX i PC uređajima a dostupan je i na Game Pass-u.

Bonus video: