Monografija “Rožaje na izvoru Ibra”

Knjiga o zavičaju profesora dr Safeta Kalača i magistra Irfana Kalača uskoro će biti štampana u izdanju Centra za kulturu Rožaje. Trudili su se da analiziraju prošlost i sadašnjost, ali i da daju preporuke za budućnost, kaže Safet Kalač za “Vijesti”

2191 pregleda 304 reakcija 3 komentar(a)
Safet Kalač, Foto: Borko Ždero
Safet Kalač, Foto: Borko Ždero

Monografija “Rožaje na izvoru Ibra”, autora profesora dr Safeta Kalača i magistra Irfana Kalača, a u kojoj su analizirali svoj zavičaj, uskoro će biti štampana. Izdavač je Centar za kulturu Rožaje, štampa je povjerena firmi “Merkator International” iz Bijelog Polja, uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje prava manjina u Crnoj Gori.

Monografija je podijeljena u šest poglavlja, odnosno na: Istoriju Rožaja, Prirodu i prirodne resurse, Ekonomiju, Društvo, Perspektive razvoja Opštine i dodatke, gdje su autori predstavili popis stanovništva i domaćinstava u Rožajama sa istorijsko-kulturološkim pregledom prezimena.

Po obimu, najveće poglavlje je treće, koje se tiče ekonomije, gdje su analizirana ekonomsko-socijalna, infrastrukturna, sektorsko-razvojna i razvojno održiva stanja Opštine Rožaje u kontekstu ekonomsko-razvojnih performansi Crne Gore. Kako je za “Vijesti” kazao Safet Kalač - u monografiji su se trudili da analiziraju prošlost i sadašnjost njihovog rodnog kraja, ali dali su i preporuke za budućnost.

“Bavili smo se načinom korišćenja raspoloživih prirodnih i ljudskih resursa. Obradili smo brojne teme, uvrstili more podataka. U monografiji se može naći podatak o najtoplijem i najhladnijem danu u Rožajama, stanovništvu”, navodi Kalač.

Monografija u pripremi
Monografija u pripremifoto: Borko Ždero

U Rožajama je, što je navedeno u knjizi, postojala jedna od prvih industrijskih pruga u Crnoj Gori, kojima je transportovana drvena građa. “Kada sam pisao monografiju imao sam u vidu ovu i sve buduće generacije, kojima sam poželio podariti jedan putokaz, za profesionalni i privredni razvoj”, istakao je Kalač.

Recenzenti monografije su profesor dr Božo Mihailović sa Univerziteta Crne Gore, profesor dr Kadrija Hodžić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i profesor istorije i viši bibliotekar Edin Smailović. “Za pisanje monografije, koja iscrpno i prije svega, originalno reafirmiše i repozicionira privredu sjevernog regiona Crne Gore, sa osvrtom na opštinu Rožaje, prof. dr Safet Kalač i mr Irfan Kalač su veoma kompetentne ličnosti”, navodi između ostalog u recenziji Mihailović.

S relevantnim teorijskim i praktičnim okvirom za rješavanje problema zaostajanja, kako navodi Hodžić, ali i otvaranja perspektiva održivog socioekonomskog razvoja opštine Rožaja, knjiga neprocjenjivo doprinosi osvjetljavanju društveno-ekonomskog stanja i određivanja perspektiva razvoja opštine Rožaja.

“Publikacija obiluje slikovito kazano ‘morem’ podataka, ali to ne da smeta čitaocu, nego mu razbija monotoniju ‘čistog’ teksta, a takođe i omogućava da se podaci brže percepiraju. Publikacija je namijenjena svim slojevima stanovništva, od istraživača do običnog znatiželjnog čitaoca”, napisao je Smailović.

Profesor dr Safet Kalač je diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, a doktorirao na Univerzitetu u Novom Pazaru. Bio je na raznim rukovodećim mjestima u privredi, dobitnik je između ostalih, nagrade “30. septembar”, koju dodeljuje Opština Rožaje za postignute rezultate u oblasti nauke za 2014. godinu. Za asistenta na predmetu osnove marketinga izabran je 2007. godine, a u zvanje docenta je unaprijeđen 2009. godine.

Bonus video: