The Best Off benda Laufer na vinilu

Djelo nastalo ratnih 90-ih godina koje prkosi vremenskim zakonima i zubu vremena

854 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Veliki albumi koji se pamte na ovim prostorima većinom su realizovani tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Ipak, u kasnijoj, ratom opterećenoj deceniji realizovano je nekoliko albuma koji su nesumnjivo obilježili i hrvatsku i regionalnu rock scenu. Jedan od njih je i prvijenac sastava Laufer, originalno realizovan na formatu CD-a. No, već u startu on je vapio za LP formatom jer ovo djelo prkosi vremenskim zakonima i zubu vremena. Da je tako, dokaz je Porin za prvo reizdanje, kao i ovaj dvostruki album koji posve definiše relevantnost Laufera u doba kad je nastajao, ali i svježinu te potentnost tri decenije kasnije.

Iako ime benda Laufer personifikuje šahovsku figuru koja se pomiče pravolinijski, njihova karijera više podsjeća na kretanje figure konja, odnosno skakača. Naizgled, Laufer je iznenada doskočio na hrvatskoj rock-sceni, potom se malo kretao protivno očekivanjima, da bi isto tako iznenada nestao u obliku slova L. Možda tako izgleda kad se pamti njihova dominacija hrvatskom rock-scenom sredinom devedesetih, no put do te pozicije nije bio iznenadan nego mukotrpan.

"Rastao u okrilju riječke rock-scene, najprije s glumcem Alenom Liverićem kao pjevačem, a kasnije s pridošlicom Damirom Urbanom kao basistom, te utemeljiteljem Veselitom Mudrinićem, Laufer je dijelio scenski usud -ne uspije li objaviti album, bend će se raspasti, a svo muzičko nasljeđe otići će u vjetar. Nekoliko objavljenih snimaka na kaseta-kompilacijama nije ukazivalo na uspješan ishod, no kompozicija 'Ona zove se nebo', objavljena na kompilaciji izvođača s festivala Omladina u Subotici 1988. godine, bilo je prvo pismo namjere benda. Basa se na toj pjesmi uspješnije latio književnik Zoran Žmirić, a Urban je preuzeo mikrofon. Sve veća podrška na koncertima nije bila znak raznim hrvatskim izdavačima da bi repertoar Laufera trebalo sublimirati u album koji neće proći nezapaženo", stoji u saopštenju izdavačke kuće "Dallas records" koja je zadužena za reizdanje ovog albuma na dvostrukom vinilu.

Ratna zbivanja u Hrvatskoj mijenjala su rock-scenu, favoriti iz osamdesetih su se polako gubili, dok su uz nove generacije stasavali oni koji su u takvim uslovima mogli i željeli da sviraju. Laufer je, uz čvrstu ritam-sekciju koju su činili Ljubo Silić i Alen Tibljaš, pojačan gitaristom Vladom Simcichem Vavom. Ta je četvorka kreirala pjesmu "Svijet za nas" koja je odjeknula, poput udara topova.

"Bila je to himna generacije kojoj je rat oduzeo mladost, koja nije imala pravo da odrasta u bezbrižnosti i vjeri u mirnu budućnost", napominju iz Dallasa te podsjećaju da su se na tom The Best Offu našle pjesme "Moja voda", "Lopov Jack", "Ljubav kao heroin", "Dio tebe", "Između neba i mora"...

Bonus video: