Teško je biti nezavisni umjetnik

Aleksandra Prelević aka Dolce Hera o novom singlu “Sweet & Bizarre” koji je snimila sa Vladanom Vučinić, a prezentovaće ga 27. otkobra u ponoć

3711 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nada Vojinović
Foto: Nada Vojinović

Crnogorska umjetnica Aleksandra Prelević koja muzičku solo karijeru gradi pod imenom Dolce Hera polako svojim autorskim radom ne osvaja samo region, već ima u planu da to bude i šire. Zato će narednu numeru koju je snimila sa pjevačicom Vladanom Vučinić- “Sweet & Bizarre” predstaviti na italijanskom jeziku.

Ovo je još jedan najavni singl Aleksandrinog solo prvijenca, a ovoga puta nije se predstavila samo kao autorka, već je u pjesmi imala ulogu naratora i sama osmislila kompletan video.

Ovu numeru njih dvije će premijerno izvesti na predstojećem Fashion Weeku, a kompletna pjesma sa videom biće dostupna na Youtube kanalu 17. oktobra u ponoć.

O svemu tome Dolce Hera priča za Vijesti...

S obzirom na to da si sa prvim spotom i pjesmom koju si snimila sa Ninom Žižić skrenula pažnju, a da su ove pjesme već bile u fazi izrade, koliko je bilo teško odabrati ko može sa tobom da nastavi priču i zajednički opravdate prethodni uspjeh?

Iskreno, svoj cjelokupni život zasnivam na spontanosti, a u muzici to naročito dolazi do izražaja. Odluke donosim osluškujući onaj prvi dobar osjećaj u vezi neke ideje, koji je obično onaj pravi i dalje je sve u povremenoj provjeri osjećam li da napravljeni izbor vremenom uvijek budi isti ili još jači osjećaj euforije. Za ovu pjesmu sam još u februaru, kad je nastala, znala da će biti moj prvi singl na italijanskom s kojim želim da se predstavim kao kantautorka u toj zemlji. Smatram da su snaga i autentičnost teksta i priče koju iznosi prilika da se stvori jedan kontekstualni okvir kao baza za upoznavanje autora, kao priprema za dalje tekstove i pravac njihovog razumijevanja.

Za razliku od prethodne pjesme koja je bila na engleskom, kao što si već napomenula, ova će biti na italijanskom, a odabrala si da vokalnu dionicu pjeva Vladana Vučinić. Zašto je izbor pao baš na nju?

Vladana je predstavljala Crnu Goru na posljednjem Eurosongu na kom je naša država učestvovala, i to u Torinu i sa uspjehom prezentovala svoju pjesmu i kroz verziju na italijanskom jeziku. To je privuklo moju pažnju i stvorilo želju da sa njom sarađujem. Pokazalo se kao stoprocentno uspješna zamisao, s obzirom na to da je svojim glasom u potpunosti uspjela da dočara atmosferu teksta i da ga interpretira prirodnim izgovorom kakav bi imali italijanski izvođači.

Dolce Hera
Dolce Herafoto: Nada Vojinović

U prošlom intervjuu najavila si da nećeš pjevati, ali da se eventualno možeš pojaviti u ulozi naratora. Upravo ta uloga namijenjena ti je u novoj pjesmi. Je li teško repovati s obzirom na to da te ipak znamo iz drugačijih žanrova?

Nova pjesma pod nazivom “Sweet & Bizarre” je u jednom sasvim novom žanrovskom ključu koji nije ni lako odrediti. Rekla bih najbliže da je u pitanju neka kombinacija pop rocka i indie dancea. U pjesmi dominira električna gitara na jedan vrlo upečatljiv način, a kao bubnjarka imala sam želju da se beat progresivno mijenja kako bi kontinuirano pojačavao groove pjesme.

Narativni djelovi pjesme su za mene predstavljali novi izlazak iz zone komfora, jer jedno je napisati tekst, a drugo je stati ispred njega svojim glasom.

U ovom neobičnom putovanju kroz žanrove u maniru plesa, koji je moj predstojeći album, sa ovim tekstom, koliko god da je negdje apstraktan, kao autorka zasigurno imam posebno blisku vezu. Stoga pojaviti se kao protagonista sa Vladanom vokalno i u spotu bilo je sasvim prirodan izbor.

No, ovoga puta sama si osmislila spot, te si bila zadužena za režiju. Interesantno je da u sređenim zemljama umjetnik samo treba da misli o izvođenju ili kompoziciji, ili režiji, dok kod nas često jedan čovjek završava sve. Kako je tebi pao ovaj zadatak i je li spot nastajao u glavi kad i pjesma?

Naučila sam da situacije koje mogu da djeluju ograničavajuće posmatram iz perspektive potencijalnih izazova i prilika za učenje kroz njihovo prevazilaženje, kroz koje prevazilazimo i sebe i svoje strahove. Spot za ovu pjesmu je moj debi nastup kao režisera. Pjesma Dolce Hera ft. Vladana Vučinić “Sweet & Bizarre” će izaći na digitalne platforme u petak 27. oktobra u ponoć. Posebno me raduje što će noć prije 26. oktobra, premijera spota biti dio programa crnogorske Nedjelje mode (Montenegro Fashion Weeka). U današnje vrijeme je sigurno teško biti nezavisni umjetnik sa ekonomske strane, jer su ulaganja u produkciju zaista velika. Međutim, za sluh za umjetnost u crnogorskom društvu sam ipak veliki entuzijasta, jer je za moj projekat ovog puta postojao čak i među institucijama kako je podržan od strane PAM-a i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji su oba sufinansirali kompletni album. Ne mogu kriti oduševljenje što je moj projekat spota (storyboard po mom scenariju i kompletna ideja režije) naišao na odobrenje Kraljevskog pozorišta “Zetski Dom” na Cetinju i Uprave za zaštitu kulturnih dobara za njegovo snimanje upravo na tako posebnoj lokaciji, odnosno jednoj od najznačajnijih institucija kulture Crne Gore koja odiše našom istorijom i umjetnošću kao najstariji crnogorski državni teatar. Ne samo da sam cjelokupni spot kao neku vrstu vizije imala odmah kada sam napisala tekst pjesme, dakle prije njenog samog muzičkog uobličenja, nego je još tada u mojoj glavi postojala slika jedinstvene scene i gledališta Zetskog Doma kao potajna želja i nada da bude lokacija spota. Kontrapoziciju radnji u zatvorenom prostoru imamo na plaži i jedrilici plažnog bara “Pino Del Mar” u Baru, kao lokaciju koja pokazuje Crnu Goru kroz ljepotu njenog mora, borova i stijenja, a kroz to i specifičnost nas protagonista, snage priče ove pjesme.

Kažeš da ti je cilj da kroz ovu pjesmu usmjeriš mlade generacije na istraživanje same umjetnosti. Smatraš li da je umjetnosti i opšte kultura u naletu čak i digitalizacije i vještačke inteligencije zapostavljena?

Umjetnost je po mom mišljenju jedna od rijetkih čovjekovih aktivnosti i djelatnosti koje ne rizikuju da budu ugrožene od strane vještačke inteligencije i digitalizacije.

Dok će roboti vjerovatno brzo moći zamijeniti čovjeka na pozicijama opasnih zanimanja i teških i rizičnih poslova, kao i generisati neke kreativne izražaje koji izazivaju oduševljenje, ipak je umjetnost toliko fascinantna zato što nastaje i čuči skrivena u umu i duši umjetnika koji je otkriva svijetu kroz sopstveni izražaj koji je kao otisak prsta, jedinstven.

Digitalizacija je opet omogućila puno toga muzičarima. Do juče maltene smo morali čekati na kapijama producente da ih preklinjemo da poslušaju naš garažni snimak ne bi li nas primijetili i pomogli da izdamo singl, dok smo evo danas u poziciji da možemo distribuirati svoje muzičko djelo u apsolutne sve krajeve svijeta kroz jedan klik, što bi se reklo, sami i sa smiješnim ekonomskim ulaganjem. S druge strane pregršt sadržaja i kvaziumjetnosti je za mnoge autore obeshrabrujući, treba biti ne samo autentičan nego i teški zaljubljenik u umjetnost i nepopravljiva umjetnička duša i optimista kako bi opstali u borbi sa tako jakom konkurencijom. Lično sam često inspirisana idejom da umjetnost generiše novu umjetnost. Naslov pjesme Sweet & Bizarre odaje moju inspirisanost idejama kulta i avangarde u umjetnosti, pa je ova pjesma konkretno oda Pop Surealizmu, za koji “sweet & bizarre” inače služi kao alternativni naziv ili način da se označi sva ona umjetnost koju nije moguće svrstati u postojeće kategorije. Tu spadaju umjetnici koji su u stanju da u nama probude emocije koje su prijatne i bizarne u isto vrijeme (Mark Ryden, Nicoletta Ceccoli itd.) pa je cilj ove pjesme da izazove isto, kao i da usmjeri mlade generacije na istraživanje same umjetnosti.

Bonus video: