Nikšićaninu Goranu Radojičiću treće mjesto na FEDU za bajku "Tajna zemlja i vitez sa čarobnim lukom"

„Nagrada koju sam dobio predstavlja priznanje struke, žirija koji čine renomirani književnici iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo mi je što i ove godine Crna Gora ima predstavnika među nagrađenima", kazao je Radojičić za „Vijesti“.

2409 pregleda 30 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Đorđe Cmiljanić
Foto: Đorđe Cmiljanić

Književnik Goran Radojičić iz Nikšića osvojio je treće mjesto na desetom sarajevskom Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) za bajku „Tajna zemlja i vitez sa čarobnim lukom“. Tako je odlučio žiri književnika u sastavu Muhidin Šarić, Fahrudin Kučuk i Lidija Sejdinović. Prvo mjesto pripalo je Jagodi Ilinčić, književnici iz Tuzle, za bajku "Najhrabrija djevojčica na svijetu", dok je bajka „Kliker Trčko“, književnika Ismeta Bekrića iz Ilirske Bistrice, osvojila drugo mjesto. Njima će nagrada biti dodijeljena na zatvaranju pomenutog Festivala koji će se održati od 3. do 7. maja.

Radojičić je predsjednik Književnog kluba „Poenta poetika“ koji djeluje pri JU „Zahumlje“, član Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, kao i odgovorni urednik dječijeg časopisa „Osmijeh“.

„Nagrada koju sam dobio predstavlja priznanje struke, žirija koji čine renomirani književnici iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo mi je što i ove godine Crna Gora ima predstavnika među nagrađenima. To je potvrda da crnogorska književnost za djecu ima kvalitet koji je uporediv regionalno. Činjenica da je prvu nagradu dobila Jagoda Iličić, jedna od najčitanijih književnica u BiH, a drugu pisac iz čitanke, čuveni Ismet Bekrić, oboje prijatelji 'Osmijeha' i Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade, što predstavlja dodatnu satisfakciju. Čast je biti u takvom društvu“, kazao je Radojičić za „Vijesti“.

FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera, na kojem se afirmiše stvaralaštvo za djecu, ali i dječije stvaralaštvo, pa u takmičarskom dijelu učestvuju autori iz čitavog regiona, dok je posebna kategorija namijenjena učenicima osnovnih škola.

Radojičićeva bajka „Tajna zemlja i vitez sa čarobnim lukom“ govori o borbi, istrajnosti, vječnom sukobu dobra i zla.

„Iako počiva na univerzalnim motivima, ova bajka donosi motive koji su bliski djeci, uvodi svijet tehnologije na jedan, možda, interesantan način, a sve u službi formiranja bajkovitog, fantastičnog hronotopa. Glavni junak Dam-Lu-jan, vitez sa čarobnim lukom, petogodišnji je dječak koga oblikuju savremeni trendovi, djedovi savjeti i prirodni poriv za istraživanjem i avanturom. To je okidač za njegovo putovanje u Tajnu zemlju“, dao je Radojičić naznake šta maleni čitaoci mogu očekivati od njegove bajke za koju još uvijek sa sigurnošću ne može reći da će biti publikovana.

Radojičić piše poeziju, prozu, naučne radove, eseje i književnu kritiku. Urednik je i lektor brojnih izdanja popularnih knjiga domaće i strane produkcije. Proučava period renesansne i barokne crnogorske književnosti, ali i savremenu regionalnu književnu scenu. U koautorstvu sa suprugom Milicom, objavio je zbirku poezije za djecu „Vrteška čuda“, a trenutno njih dvoje realizuju interaktivne radionice pod nazivom „Djetinjstvo je najljepša vrteška čuda“, uz podršku Ministarstva kulture i medije.

Bonus video: