Dobitnica Gonkurove nagrade uvodi publiku u 18. Sajam knjiga

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biće održan u garažnom prostoru TC Big fashion od 10. do 17. maja, iako je ranije najavljena druga lokacija

5703 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić
Sa konferencije za medije, Foto: Jelena Kontić

Više od stotinu izdavačkih kuća, više od 80 umjetničkih programa i oko 200 književnih autora, kritičara, izdavača koji će u njima učestvovati, očekuje posjetioce ovogodišnjeg Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Iako je prvobitno najavljeno da će 18. izdanje manifestacije biti održano u montažnoj hali kod hrama na početku Dalmatinske ulice, mjesto Sajma će ponovo biti garažni prostor tržnog centra Big fashion, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

Do promjene prostora došlo je zbog tehničkih problema, obrazložio je Vijestima direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević u ime organziatora. On je dodao i da su odlučili da će Sajam "još ove godine buti u prostoru Big fashion", na koji je publika i navikla.

Međunarodni podgorički sajam knjiga zvanično će biti otvoren 10. maja u 13 časova kada će se prisutnima obratiti: ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maske i Predrag Uljarević, a program će voditi glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović, uz muzičku pratnju.

Uvod u Sajam knjiga je, pak, prvi književni program ovogodišnje manifestacije, a biće upriličen osmog maja u biblioteci Gimnazije "Slobodan Škerović" kada će se prisutnima predstaviti dobitnica prestižne Gonkurove nagrade 2020. godine Majlis Besri. Tom prilikom govoriće i: ministarka Vujović, ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, ambasadorka An-Mari Maske, Predrag Uljarević i direktorica Gimnazije Biljana Vučurović. Sajam traje do 17. maja, a u najavljeni program obećava cjelodnevni repertoar. Dnevna cijena ulaznice je dva eura, za studente i đake važi popust od 50 odsto, dok je za djecu ulaz besplatan, najavljeno je na konferenciji za medije.

Najavljeni su brojni gosti na štandu Francuske koja je ovogodišnja Zemlja počasni gost, a među njima su: Žan Fransoa Galtu, Žan Arno Derans, Kristijan Laks, Paskal Delpeš. Biće upriličene panel diskusije, filmske projekcije, radionice na različite teme, kvizovi i slično, a biće predstavljen i frankofoni turistički vodić, o čemu je na konferenciji za medije više govorila ambasadorka Maske.

Među gostima koje je Uljarević najavio su, između ostalih, i: Kristijan Novak, Nenad Šaponja, Velibor Čolić, Pero Zubac, Vladimir Pištalo, Vladimir Tabašević, Aleksandar Bečanović...

Sajam knjiga biće tradicionalno zatvoren svečanom dodjelom nagrada u petak 17. maja u 20 časova.

Bonus video: