Preminuo Pol Oster, autor "Njujorške trilogije"

Pisac je preminuo u utorak od posljedica komplikacija prouzrokovanih rakom pluća, potvrdila je "Guardianu" njegova prijateljica i koleginica spisateljica Džeki Lajden

3787 pregleda 2 komentar(a)
Pol Oster, Foto: REUTERS
Pol Oster, Foto: REUTERS

Američki književnik Pol Oster, autor 34 knjige među kojima je i hvaljena "Njujorška trilogija", preminuo je u 77. godini života.

Pisac je preminuo u utorak od posljedica komplikacija prouzrokovanih rakom pluća, potvrdila je "Guardianu" njegova prijateljica i koleginica spisateljica Džeki Lajden.

Oster je postao poznat po "visoko stilizovanoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji u kojoj naratori rijetko bilo što osim nepouzdani dok se osnova zapleta neprestano mijenja", napisala je Džojs Karol Outs 2010. U svojim djelima Oster se često bavio temama slučajnosti, prilike i sudbine. Njegovi protagonisti su često bili pisci.

Oster je rođen 1947. u Njuarku, Nju Džerzi, studirao je na Univerzitetu Kolumbija da bi se preselio u Pariz početkom 70-ih, gdje se bavio raznim poslovima, uključujući prevođenje.

Pažnju na sebe skrenuo je 1985. romanom "Grad od stakla", prvom dijelu "Njujorške trilogije". Tokom 80-ih, 90-ih i 2000-ih je redovno objavljivao romane, a imao je i izlet u filmsku industriju kada je napisao scenario za film "Smoke". Njegova djela bila su čitanija u Evropi nego u Americi, a među onima koja se izdvajaju su "Mjesečeva palata", "Muzika slučaja", "Levijatan", "Knjiga iluzija" i "Proročka noć".

Bonus video: