Radna grupa za borbu protiv nelegalnog ribolova: Zajedno možemo stati na put svim oblicima krivolova

Kako su saopštili iz ministarstva, Uprava policije je efikasnom reakcijom, potvrdila da se koordinisanim aktivnostima nadležnih može stati na put svim oblicima nelegalnog ribolova, a naročito kada je u pitanju krivolov eksplozivom i agregatom

1019 pregleda5 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: NP Skadarsko jezero, NP Skadarsko jezero

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao koordinator Radne grupe za borbu protiv svih oblika nelegalnog ribolova, pozdravlja uspjeh kolega iz Uprave policije povodom otkrivanja i privođenja lica osumnjičenih za krivolov na Skadarskom jezeru, saopštili su oni.

"Za pohvalu su i primjeri odgovornog odnosa građana Crne Gore kada je u pitanju i problem krivolova, koji su objavljivanjem snimka o krivolovu uz pomoć agregata, doprinijeli da Uprava policije preduzme korake i dođe do saznanja o počiniocima ovog nedjela", kaže se u saopštenju.

Kako su saopštili iz ministarstva, Uprava policije je efikasnom reakcijom, potvrdila da se koordinisanim aktivnostima nadležnih može stati na put svim oblicima nelegalnog ribolova, a naročito kada je u pitanju krivolov eksplozivom i agregatom.

"Kontrola i borba protiv nelegalnog ribolova je odgovornost svih zajedno i to prvenstveno institucija koji obavljaju inspekciju i nadzor, ali i svih ostalih, uključujući i same ribare. Na taj način ćemo sačuvati naše dragocjene resurse riba i drugih vodenih organizama od neželjenih uticaja nelegalnog ribolova, koje ostavljaju trajne posljedice kako na ribu tako i na čitav ekosistem rijeka, jezera i mora", kaže se u saopštenju.

Oni su podsjetili da je Ministarstvo poljoprivrede 2017. godine formiralo radnu grupu u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnoh ribolova.

"Članovi radne grupe su predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija kao i predstavnici NVO sektora i grupe građana. Cilj je bio da se u Crnoj Gori napravi široki front za zajedničku borbu protiv nelegalnog ribolova. U prethodnom periodu naročito uspješna saradnja je ostvarena sa civilnim sektorom koja je iskazana u saradnji sa grupom građana STOP KRIVOLOVU a i bolji rezultati na zaštiti Skadrskog jezera u značajnoj mjeri rezultat su nesebične podrške predstavnika NVO Carp security team i drugih volontera koji su pomagali u akcijama kontrole", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja..

Radna grupa za borbu protiv nelegalnog ribolova nastaviće, kako su zaključili u saopštenju, sa koordinisanom i intezivnom saradnjom na prevenciji i sprečavanju svih oblika nelegalnog ribolova.