CeMI evidentirao više od 660 prijava nepravilnosti, fotografisani glasački listići, kršene mjere NKT-a

U Crnoj Gori se održavaju jedanaesti parlamentarni izbori, a lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. Na jednom mjestu pratite sve nepravilnosti

496559 pregleda28 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
30.08.2020. 20:17h
14:35h

U Podgorici na biračkom mjestu 78 JPU Dragan Radulović član biračkog odbora ne poštuje mjere NKT, ne nosi masku.

"Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu Opšte preporuke", poručuju iz CeMI-ja.

14:34h

U Nikšiću na biračkom mjestu 26 PTT- Ozrinići - osoba je javno glasala, rekavši za koga je glasala i ubacila papir unutar kutije. Na ovaj način povrijeđena je tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

14:33h

U Budvi u JU SMŠ Danilo Kiš na biračkom mjestu 15 članovi biračkog odbora ne poštuju mjere NKT i Tehničke preporuke za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

"Ne nose pravilno maske i ne opominju glasače koji ne nose maske", kažu iz CeMI-ja. 

14:32h

Prema podacima CeMI-ja u Podgorici na biračkom mjestu 78 JU OŠ Pavle Rovinski ne postoji održavanje distance niti poštovanja mjera protiv suzbijanja virusa COVID19.

"Ogromne gužve i čekanja ispred biračkog mjesta. Ovo je nepoštovanje Tehničkih preporuka u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta", kažu iz CeMI-ja.

14:28h

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović je kazao da je DIK-u opštinski odbor Socijalističke narodne partije Nikšić prijavio da na biračkim mjestima 108, 118, 105 birački odbori ne dozvoljavaju opounomoćenim predstavnicima da prate izborni proces koji se odvija putem pisma.

“O ovim i sličnim dilemama smo raspravljali i na Državnoj izbornoj komisiji ovih dana i jendo od rješenja koje smo pripremili i objavili je da “imajući u vidu odredbe zakona i pravila glasanja putem pisma, a cijeneći transparentnost izbora, kao i povjerenje u izborni proces, DIK preporučuje da tim povjerenika za glasanje putem pisma bude sastavljen na paritetan način od predstavnika vlasti i opozicije, kako bi se dodatno unaprijedilo povjerenje u izborni sistem”, rekao je Ivanović na konferenciji za medije.

13:48h

Prema riječima predsjednika OIK Nikšić, Rada Perišića, izborni proces u gradu pod Trebjesom protiče bez značajnijih neoravilnosti.

"Možemo samo reći da je bilo nesnalaženja u pojedinim slučajevima biračkih odbora, međutim izborna komisija je to na licu mjesta rješavala,tako da za sada protiče bez ikakvih problema", kazao je Perišić. Prema njegovim riječima birački odbor je sastavljen paritetno, kao i sastav Skupštine opštine.

"U Skupštini opštini Nikšić nema opozicije, pa su izborna komisija i birački odbori sastavljeni od predstavnika vlasti.Takođe ,u glasanju putem pisma učestvuju povjerenici koje imenuje birački odbor od zamjenika članova biračkog odbora. U konsultacijama sa DIK-om, glasanju putem pisma mogu prisustvovati opunomoćeni predstavnici podnosioca izbornih lista. Isto kao na izbornom.mjestu kako učestvuju posmatrači, tako će i opunomoćeni predstavnici da učestvuju glasanju putem pisma.Mogu prisustvovati čitavom postupku što se tiče glasanja putem pisma", kazao je predsjednik OIK Nikšić.

Perišićfoto: Svetlana Mandić

Birački odbor, kako je dodao, obezbjeđuje prevoz za članove koji vrše glasanje putem pisma, odnosno povjerenika.

"Obzirom da će tu biti prisutno pet, šest lica, moraće biti u dva vozila.Moguće je da u istom vozilu budu predstavnici vlasti i opozicije, ako se dogovore.To je stvar biračkog odbora, kako će se organizovati na terenu,odnosno glasanju putem pisma", kazao je Perišič.

13:30h

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić kazala je da im je do sada pristiglo više od 400 prijava nepravilnosti, što je značajno više u odnosu na prethodne godine.

"Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije zbog čega još uvijek na sajtu nije prisutan ukupan broj“, pojasnila je Bjelić. Ona je pozvala građane da nastave da prijavljuju nepravilnosti putem aplikacije Ferizbori, koja je dostupna svim android i ISOS uređajima, a moguće je preuzeti sa sajta www.ferizbori.me.

12:57h

Posmatrači CeMI-ja navode da je sa biračkog mjesta 68 Dom Vojske CG - Muzicki centar, knjiga sa imenima birača na kratko iznesena iz zgrade gdje se odvija glasanje.

Izmjena: 14:38h
12:54h

Na biračkom mjestu broj 45 u Podgorici birački odbor nije imao dovoljan broj obrazaca za glasanje putem pisma, zbog čega je vraćena osoba koja je došla da zahtijeva glasanje putem pisma za dva člana porodice, uz uputstvo da pokuša kasnije.

12:50h

Na biračkom mjestu broj 5 u Rožajama birač koji ne može glasati sam je glasao uz pomoć asistenta, koji je umjesto njega ispunio listić. Iz CDT-a su saopštili da je birački odbor taj glasački listić proglasio nevažećim.

"Podsjećamo da prema zakonu birač koji, zbog nepristupačnosti biračkog mjesta, informacija i komunikacija (lice sa invaliditetom) ili nepismenosti (nepismeno lice) nije u mogućnosti da na BM lično glasa, ima pravo da to učini uz pomoć asistenta kojeg on sam odredi. A asistent je dužan da listić popuni, odnosno glasanje obavi na način na koji mu birač naloži", saopšteno je iz CDT-a.

12:49h

Na biračkim mjestima broj 28 u Tuzima, 69-C i 63 u Podgorici, broj 30 u Danilovgradu i broj 14 u Nikšiću krše se pravila tako što se glasno izgovaraju imena i prezimena birača, javljaju posmatrači CDT-a

12:30h

Kandidati za poslanike koalicije Crno na bijelo sa Cetinja oduzeli su spiskove izašlih koje su, kako tvrde, aktivisti DPS-a iz automobila, registarskih oznaka (CT AF 328), bilježili ispred biračkih mjesta br. 15 i 16 i u naselju Bogdanov kraj.

"Sramotan je postupak DPS-a da na ovaj način prati i etiketira sve građane koji su izašli na birališta, nezavisno od toga za koga su glasali, pa čak i ljude koji su prepoznati opozicioni aktivisti", saopštili su iz cetinjske URE.

Oni zahtijevaju od nadležnih da hitno reaguju i da sankcionišu kršenje ustavih prava građana.

12:27h

U Nikšiću, Školski centar biračko mjesto 8 jedan od članova biračkog odbora napušta biračko mjesto, a nema zamjenu čime je prekršen član 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

12:14h

Posmatrači CeMI-ja javljaju da u Nikšiću na BM Sportski centar 110 ulaz br. 2 - predsjednik biračkog odbora izgovara ime glasača i imena njegovog oca i strica za koje je donio zahtjev za glasanje putem pisma. Otac jednog od članova biračkog odbora sa sinom, nalazi se u krugu BO i kontroliše ko od građana dolazi da glasa.

11:46h

Iz koalicije "Mir je naša nacija" saopštili su da glavna medicinska sestra Doma Zdravlja u Kotoru, Marsela Mirošević i kandidatkinja za odbornicu na listi DPS-a Kotor, "zloupotrebljava svoj položaj na način što zahtjeva od svojih kolega da joj javljaju kada su izašli na izbore".

foto: Koalicija Mir je naša nacija
11:39h

Iz koalicije "Mir je naša nacija" u Kolašinu tvrde da "aktivista DPS-a na deset metara od biračkog mjesta broj dva popisuje građane koji izlaze na glasanje".

 "Skandalozna je činjenica da otac načelnika Komunalne policije u Kolašinu Marka Matovića, Grujica Matović, na samo 10-ak metara od biračkog mjesta evidentira izlazak glasača zarad DPS. Još je skandaloznije da je to radio pet metara od lokala koji je u vlasnistvu predsjednika Opstine Milosava Bulatović a. " - saopštili su iz izbornog štaba "Mir je naša nacija".

Izmjena: 11:53h
11:22h

U Sutomoru na biračkom mjestu 15 član biračkog odbora preklapa birački listić umjesto birača, čime su prekršeni članovi 71a i stav 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika, javljaju posmatrači CeMI-ja.

11:04h

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović kazao je da su na jednom biračkom mjestu u Tuzima pogrešnim pečatom pečatirani glasački listiću. Kazao je i da će na biračkom mjestu OŠ Ilino brdo u Pljevljima glasanje biti produženo do 21.15 časova jer je biračko mjesto otvoreno sa preko sat zakašmnjenja.

10:54h

U Nikšiću u MZ Dom Trubjela, biračko mjesto 42 osoba koja je opunomoćena za glasanje putem pisma, ispunila je glasački listić ispred biračkog mjesta u prisustvu jednog od članova biračkog odbora, u suprotnosti sa članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

10:35h

Iz CDT-a su upozorili da se na šest biračkih mjesta u njihovom uzorku ne poštuju epidemiološke mjere.