Jovićević prije dva dana sam dostavio rješenje o Adžićevoj ostavci, danas tvrdi da Skupština to nije riješila

Jovićević je bio među članovima DIK koji su danas potpisali saopštenje u kome se navodi da ostavka Adžića na mjesto poslanika nije mogla biti punovažno konstatovana jer Skupština to pitanje nije riješila

59813 pregleda67 komentar(a)
Foto: Luka Zeković

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore i član Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Jovićević potpisao je i poslao predsjedniku DIK Aleksi Ivanoviću 28. decembra, rješenje kojim je Skupština konstatovala prestanak mandata poslaniku koalicije "Crno na bijelo" Filipu Adžiću.

foto: Vijesti

Jovićević je bio među članovima DIK koji su danas potpisali saopštenje u kome se navodi da ostavka Adžića na mjesto poslanika nije mogla biti punovažno konstatovana jer Skupština to pitanje nije riješila.

"Stava smo da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu. Dakle, DIK nije odbila da verifikuje mandat poslaniku, nego zauzela stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, to iz razloga izostanka rješavanja prethodnog pitanja od strane Skupštine – pravno valjana konstatacija prestanka mandata poslaniku, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine", navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju koje su pored Jovićevića potpisali i članovi DIK Nataša Pešić, Mersudin Dautović, Andrija Radman i Haris Mekić.

S obzirom da DIK nije verifikovao mandat poslanici koalicije "Crno na bijelo" Suadi Zoronjić, nakon Adžićeve ostavke, Skupština je u noći između ponedjeljka i utorka sama potvrdila mandat Zoronjić, nakon čega je usvojeno više propisa, među kojima i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.