"Ostavka Adžića nije mogla biti punovažno konstatovana, nismo odbili da verifikujemo mandat poslanici"

"Stava smo da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu"

23179 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Detalj sa sjednice, Foto: Screenshot
Detalj sa sjednice, Foto: Screenshot

Imajući u vidu činjenice na koje su nam ukazali pojedini klubovi poslanika Skupštine Crne Gore, u aktu dostavljenom Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a analizirajući odredbe Poslovnika Skupštine, stava smo da sjednica Skupštine nije mogla početi sa radom zbog nedostatka kvoruma, saopštili su danas članovi DIK Nataša Pešić, Mersudin Dautović, Andrija Radman, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić.

Oni su saopštili da shodno tome, ostavka poslanika koalicije "Crno na bijelo" Filipa Adžića nije mogla biti ni punovažno konstatovana, što je, kako tvrde, osnov da DIK odlučuje.

S obzirom da DIK nije verifikovao mandat poslanici koalicije "Crno na bijelo" Suadi Zoronjić, Skupština je u noći između ponedjeljka i utorka sama potvrdila taj mandat, nakon čega je usvojeno više propisa, među kojima i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Pešić, Dautović, Radman, Jovićević i Mekić su kazali i da nisu odbili da verifikuju mandat poslanici Zoronjić, već da su "zauzeli stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta".

"Stava smo da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi i to: podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja Državne izborne komisije o upražnjenom poslaničkom mjestu. Dakle, DIK nije odbila da verifikuje mandat poslaniku, nego zauzela stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, to iz razloga izostanka rješavanja prethodnog pitanja od strane Skupštine – pravno valjana konstatacija prestanka mandata poslaniku, usljed nepostojanja kvoruma za početak rada sjednice Skupštine", navodi se u zajedničkom saopštenju Pešić, Dautovića, Radmana, Jovićevića i Mekića.

Oni su kazali i da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika jasno utvrđena nadležnost DIK da jedino ona može izdati uvjerenje poslaniku i dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta Skupštini. "Mi, članovi DIK, informišemo javnost da smo u obavljanju svojih nadležnosti obavezni pridržaviti se pozitivno-pravnih propisa u Crnoj Gori. U tom smislu naš stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunjavanje poslaničkog mjesta u Skupštini Crne Gore, temeljimo na sljedećem:

- Poslaniku prestaje mandat danom podnošenja ostavke (član 101 Zakona o izboru odbornika i poslanika);

- O podnijetoj ostavci poslanik obavještava Predsjednika Skupštine, a Predsjednik Skuptšine ostavku dostavlja svim poslanicima;

- Ostavku i prestanak mandata poslanika konstatuje Skupština na sjednici na kojoj je ostavka podnijeta ili na prvoj narednoj sjednici, ako je podnijeta u vremenu između sjednica. O prestanku mandata Skupština obavještava Državnu izbornu komisiju (član 61 Poslovnika Skupštine Crne Gore);

- Predsjednik Skupštine otvara sjednicu skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja poslanika (kvorum). Kvorum je potreban za: početak sjednice, usvajanje zapisnika; utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje. ( član 90 Poslovnika Skupštine Crne Gore)", navodi se u saopštenju.

Bonus video: