DIK htio da poništi odluku građana: Čuli nešto na TV-u, pa glumili sud

Aleksandar Jovićević (SD) u ime Skupštine tražio od DIK-a da popuni upražnjeno poslaničko mjesto, a zatim kao član državne izborne komisije odbio da glasa za to, kaže član dugogodišnji sekretar tog tijela Milisav Ćorić

79730 pregleda 297 reakcija 53 komentar(a)
“Nije bilo pokušaja da se utiče na moj stav”: Ivanović, Foto: Luka Zeković
“Nije bilo pokušaja da se utiče na moj stav”: Ivanović, Foto: Luka Zeković

Državna izborna komisija (DIK) je samo trebalo tehnički da konstatuje mandat poslanici liste “Crno na bijelo” Suadi Zoronjić i ni na koji način nije mogla da ga ospori. Eventualni propusti u radu Skupštine koji su prethodili tome, posao su Ustavnog suda a ne DIK-a, reklo je više sagovornika “Vijesti” upućenih u ovih problematiku.

DIK je u ponedjeljak odbila da verifikuje mandat Zoronjić, nakon što je Skupština obavijestila da je Filip Adžić sa iste liste podnio ostavku. Pet članova DIK-a izjasnilo se negativno, četvoro pozitivno dok je predsjednik Aleksa Ivanović bio uzdržan. Tako se prvi put desilo da DIK osporava mandat i to funkcionerki GP URA, koja je posljednjih sedmica na meti DPS-a zbog navodne izdaje Crne Gore. Takve poruke slane su juče sa protesta ispred parlamenta, koji je podržala ta partija.

Skupština je u noći između ponedjeljka i utorka sama potvrdila mandat Zoronjić i time omogućila kvorum, nakon čega je usvojeno više propisa, među kojima i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zbog odluke DIK-a juče je predsjednik Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić podnio Višem državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića zbog, kako je naveo, sumnje u zloupotrebu službenog položaja, nesavjestan rad u službi i protivzakoniti uticaj.

Krivičnu prijavu je najavila i URA, a proaktivno reagovanje Specijalnog državnog tužilaštva izrazio je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević. Iz SDT- juče su “Vijestima” kazali da nijesu formirali predmet u vezi sa postupanjem DIK-a, dok iz podgoričkog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Sekretar u ranijem sazivu, a sada član DIK-a Milisav Ćorić (SNP), rekao je “Vijestima” da je ovo prvi put od kako postoji DIK da se ona bavila načinom na koji je radila Skupština, odnosno, sagledavanjem procedure i poštovanja poslovničkih odredbi Skupštine prilikom popune upražnjenih poslaničkih mjesta.

Ćorić
Ćorićfoto: SNP

On je istakao da je na sjednici u ponedjeljak uveče napravljen i jedan izuzetak da se članovi Komisije DIK iz DPS-a, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke nisu ni bavili ispunjenošću uslova za popunu poslaničkog mjesta i da su postupili na potpuno suprotan način od onoga što propisuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“Napominjem da je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević kao član DIK-a, odbio da glasa, a prethodno je u ime parlamenta potpisao i proslijedio akt DIK-u. U njemu kaže da je ‘Skupština na sjednici konstatovala prestanak mandata poslaniku koalicije Crno na bijelo Filipu Adžiću, pa vas molimo da u skladu sa zakonom izvršite popunu upražnjenog poslaničkog mjesta’. Da bi se desilo da on prilikom popune kaže da Skupština nije konstatovala, nije imala uslove za rad...”, naveo je Ćorić.

Ističe da je generalni sekretar Skupštine zadužen da vodi računa da rad u Skupštini bude u skladu sa Poslovnikom, zakonom i Ustavom:

“Ali onda uradi sljedeće - na Komisiji kaže da je protiv da se verifikuje mandat sljedećem poslaniku jer nije ostavka ovom poslaniku urađena u skladu sa zakonom”.

On je istakao da u aktu DIK-a koji je otišao prema Skupštini, nije ukazano da nisu ispunjeni uslovi da se verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa aspekta zakona, nego da Komisija nije u mogućnosti da dostavi izvještaj jer je dio članova glasao protiv.

Predstavnik Građanske alijanse i član DIK-a Zoran Vujičić bio je saglasan da se verifikuje mandat Zoronjić i da je to samo formalno-pravna stvar koja do sada nije dovođena u pitanje. Ali, navodi, dio članova DIK-a je to izdigao na veći nivo jer su “čuli na TV-u da se tamo nešto dešava i da kvorum nije legitimno utvrđen”.

Vujičić
Vujičićfoto: Savo Prelević

Vujičić je rekao da DIK ne treba da interesuje utvrđivanje kvoruma, to je posao za Ustavni sud. “Nije to nadležnost DIK-a, samo je tehnički trebalo da konstatujemo mandat, a ako kvorum nije legitimno utvrđen, onda je na političkim partijama ili Skupštini da se obrate Ustavnom sudu”, kazao je Vujičić. Profesor Đorđije Blažić rekao je za Radio Crne Gore da je to što je DIK učinila nedopustivo i da se ne smije desiti da organi ne ostvaraju svoje funkcije. On pojašnjava da je pitanje popunjavanja poslaničkih mjesta uređeno Zakonom o izboru odbornika i poslanika, u kojem je jedan dio nadležnosti vezan za DIK, a drugi za Skupštinu.

“DIK samo konstatuje na osnovu člana 104 koji je sljedeći kandidat, koji treba da bude poslanik, da stupa na mjesto poslanika koji je podnio ostavku, i ona to obavještenje dostavlja Skupštini. DIK tu ništa ne odlučuje, kazao je Blažić. Kako navodi, u takvim situacijama postoje samo deklarativne odluke, bez donošenja bilo kakvog akta kojim bi odlučivali - DIK ili Skupština. “Iz jednostavnog razloga, jer o tome ne odlučuju ni DIK, ni Skupština, o tome su odlučili građani na izborima i tu se završava sva procedura”, naveo je Blažić. Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u ponedjeljak veče je na sjednici Skupštine objasnio da su pitanje kvoruma riješili na osnovu izmjena i dopuna Poslovnika koje su usvojene u novembru i na osnovu njih je poslanica Maja Vukićević (DF), saglasno članu 222a, stav 2, tražila da učestvuje u radu sjednice na daljinu.

“Kvorum smo takođe utvrdili u skladu sa Poslovnikom saglasno članu 90 stav 4, nakon što je deset poslanika zatražilo da to učinimo prozivkom”, naveo je Bečić.

Podsjetio je i da je u prvoj polovini godine, prethodni saziv Skupštine, sa starim Poslovnikom koji nije omogućavao onlajn glasanje, imao 20-ak ljudi u glavnoj sali, dok se njih 40 ili 50 uključilo iz raznih prostorija putem informacione tehnologije.

Skupština je sinoć usvojila izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, zbog čega opozicija nije željela da učestvuje u radu parlamenta, a ispred parlamenta su se okupili građani koji su usvajanje tog akta okarakterisali “izdajom i posrbljavanjem Crne Gore”.

Oni su se razišli nakon što im je poslanik DPS-a Duško Marković garantovao da izmjene Zakona neće biti usvojene.

Nakon što je parlament usvojio izmjene i dopune zakona o slobodi vjeroispovijesti, on se šalje predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji treba da ga proglasi ukazom i to u roku od sedam dana.

Ako odluči da ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, za to ima rok od tri dana. U slučaju da poslanici ponovo usvoje izmjene Zakona, predsjednik države je u obavezi da ga proglasi.

Da li će Đukanović potpisati zakon, koji osporavaju i on i njegova partija, “Vijestima” nije odgovoreno iz njegovog kabineta.

DPS podnosi inicijativu za ocjenu ustavnosti

Poslanici DPS-a najavili su juče da će nadležnim sudskim instancama uputiti inicijative za ocjenu ustavnosti odluka koje su u ponedjeljak donijete u Skupštini.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević naveo je da su za DPS sporne odluke o utvrđivanju kvoruma kao i verifikovanje mandata poslanici Suadi Zoronjić. “Da bi se utvrdio kvorum neohodno je fizičko prisustvo 41 poslanika. Poslanici su imali samo 40 prisutnih, jedan je bio u izolaciji. Mi smo i tada kazali da predlažemo da odgode sjednicu za januar ili februar, kada bi nesumnjivo imali 41 poslanika fizički prisutnog u Skupštini. Druga veoma važna stvar je to da je flagrantno prekršen Zakon o izboru poslanika i odbornika na način što je Skupština potvrdila mandat novoj poslanici, kojoj DIK prethodino nije utvrdila”, rekao je Rakočević na konferenciji za novinare.

Kazao je da postoji sudska praksa iz 2012. kada je DPS na sličan način, kako je sud zaključio, neustavno i nezakonito ponašao i donio odluku da su sve odluke koje su na takvoj sjednici donesene ništavne.

Ivanović: Nije bilo pokušaja da se utiče na moj stav

Aleksa Ivanović rekao je da je DIK 28. decembra primjenjujući ovlašćenja propisana Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kao i Poslovnika o radu DIK-a, obavijestila predsjednika Skupštine da nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o popuni poslaničkog mjesta iz razloga što je rezultat odgovora DIK-a- četiri za verifikaciju mandata, pet protiv i jedan uzdržan.

Ivanović
Ivanovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

Ivanović je kazao da je proceduru sproveo u skladu sa članom osam Poslovnika o radu DIK-a, na način što je svim članovima mejlom dostavio svu dokumentaciju koju je dobio od Skupštine i da je zahtijevao pisani odgovor bez odlaganja.

“U toku cijelog postupka sam vodio računa da se ponašam nezavisno i nepristrasno prema svim članovima i bez pomisli da o tome na bilo koji način utičem na njihovo izjašnjavanje”, rekao je Ivanović.

On je istakao da ne prihvata izjave da je izvršio opstrukciju procesa, “zato što je sve sprovedeno u skladu sa članom 8, stav 4 Poslovnika o radu DIK-a”. U tom članu piše da “kada odlučuje po zahtjevu za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, Komisija može na predlog predsjednika Komisije i bez održavanja sjednice odlučiti na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Komisije, izjašnjavanjem elektronskim putem ili putem faksa, s tim što se to na prvoj narednoj sjednici Komisije zapisnički konstatuje. Saglasnost članova pribavlja sekretar Komisije”.

“Kategorički tvrdim da nije bilo pokušaja da se utiče na moj stav po ovom pitanju ni od koga. Posebno nisam osjećao ugroženost za moju porodicu, jer za to nisam imao nikakvu indiciju”, rekao je Ivanović.

Što se tiče izjava o pokretanju krivičnih postupaka, Ivanović je kazao da “potpuno miran čeka odgovor državnih organa kada te prijave budu podnesene”.

“Neko će se pitati da li je ovako rađeno i prije. Ovako je rađeno, samo sad sa još strogo jačim formalizmom. Jedino što je razlika sada, da je prije ovoga postupanja bivši sekretar DIK-a podnio ostavku i Skupština mu je usvojila ostavku... i ja sam kao predsjednik morao da preuzmem i dio tih ovlašćenja”.

Klarić: Poslanici bili svjedoci iniciranja dešavanja koja su bila na granici incidenta

Savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić kazao je “Vijestima” da je generalni sekretar Skupštine saopštio predsjedniku Aleksi Bečiću da neće prisustvovati nastavku četvrte sjednice Drugog redovnog zasjedanja u 2020. godini, te da će ga zamjenjivati pomoćnica generalnog sekretara Jelena Radonjić.

To je saopšteno kao odgovor na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević odbio da prisustvuje sjednici Skupštine u ponedjeljak na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o verifikaciji mandata poslanici koalicije “Crno na bijelo” i da je ‘zabranio’ i zamjenicama da prisustvuju sjednici.

“Ovom prilikom ističemo da su pojedini poslanici Skupštine bili svjedoci pokušaja opstrukcije i iniciranja određenih dešavanja koja su bila na granici incidentnih situacija, u trenutku neposredno prije početka sjednice, a kada predsjednik Skupštine nije bio u sali”, kazao je Klarić.

Iz kabineta predsjednika Skupštine naglašavaju da je Radonjić, pomoćnica generalnog sekretara Skupštine, sve obaveze i radne zadatke izvršila profesionalno, saglasno Poslovniku Skupštine. Uoči nastavka sjednice preksinoć, oko 22 sata, došlo je do verbalnog sukoba između Radonjić i Jovićevića, što je i poslanik Marko Milačić javno saopštio tokom sjednice.

Bonus video: