AI: Izjave Leposavića neprihvatljive i potencijalno opasne, vlasti bi trebalo da priznaju zločine

Predstavnica AI zadužena za Balkan i Evropsku uniju, Jelena Sesar je poručila da su “istorijski revizionizam i negiranje genocida”, iako možda politički korisni, “protivni pravnim činjenicama” i da “predstavljaju uvredu za žrtve i njihove porodice, od kojih mnoge i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih voljenih”

15177 pregleda17 komentar(a)
Leposavić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Izjave crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kojima se dovode u pitanje događaji u Srebrenici, su u potpunosti neprihvatljive i potencijalno opasne, ocijenila je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešenal" (AI).

“Međunarodni sudovi su nedvosmisleno dokazali, na osnovu ubjedljivih forenzičkih i drugih dokaza, da ubistvo više od osam hiljada muškaraca i dječaka 1995. godine predstavlja genocid”, navela je u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike predstavnica Amnestija zadužena za Balkan i Evropsku uniju, Jelena Sesar.

Ona je poručila da su “istorijski revizionizam i negiranje genocida”, iako možda politički korisni, “protivni pravnim činjenicama” i da “predstavljaju uvredu za žrtve i njihove porodice, od kojih mnoge i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih voljenih”.

“Postoji opasnost da sve razvijenija kultura negiranja genocida koju vidimo u nekoliko bivših jugoslovenskih zemalja podstakne dalju netoleranciju i naslje i ozbiljno podrije bilo kakvu realnu šansu za pomirenje u regionu”, ukazala je Sesar.

Vlasti bi, kako je navela, umjesto što dovode u pitanje utvrđene činjenice i šire dezinformacije, trebalo da priznaju zločne.

“I javno osude opasni istorijski revizionizam kroz kampanju podizanja svijesti o genocidu i obrazovanje”, zaključila je Sesar.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Leposavić je danas rekao da nije relativizovao i negirao genocid i da neće podnijeti ostavku.