HRA: Najoštrije osuđujemo grubo ometanje rada ekipe TV Vijesti i vrijeđanje i prijetnje Tamari Nikčević

"Samo u posljednjih 10 dana desila su se najmanje tri incidenta na štetu novinara, dok je u prvoj polovini ove godine zabilježeno 14 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, najčešće dok su obavljali uobičajene radne zadatke. Pojačane tenzije u društvu i nova protestna okupljanja znatno povećavaju rizik da će takvih slučajeva biti još više"

3301 pregleda0 komentar(a)
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije osuđuje najnovije incidente prema novinarima, grubo ometanje rada novinarke Ljubice Milićević i kamermana Draga Matovića Televizije Vijesti na Cetinju od strane pojedinih učesnika protesta, kao i vrijeđanje i prijetnje koje je novinarki Tamari Nikčević jedna osoba uputila u Risnu, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Očekujemo djelotvorno procesuiranje svih odgovornih u skladu s postojećim propisima, ali i sistemsku reakciju države na društvenu klimu u kojoj su novinari sve češće na udaru. Samo u posljednjih 10 dana desila su se najmanje tri incidenta na štetu novinara, dok je u prvoj polovini ove godine zabilježeno 14 slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, najčešće dok su obavljali uobičajene radne zadatke. Pojačane tenzije u društvu i nova protestna okupljanja znatno povećavaju rizik da će takvih slučajeva biti još više", ističe se u saopštenju HRA.

Iz te NVO apeluju na sve političke aktere da promovišu demokratsku kulturu, u kojoj kako su dodali nema mjesta verbalnom i fizičkom nasilju prema novinarima i ostalima koji se ne doživljavaju kao istomišljenici.

"Pozivamo sve političke aktere na usvajanje izmjena Krivičnog zakonika u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara, u skladu s predlogom 9 NVO koji je poslanik Marko Milačić procesuirao u Skupštini", zaključuje se u saopštenju HRA.