MPŠV: Podržavamo razvoj poljoprivredne proizvodnje u Šavniku, a ne otuđivanje državnih automobila

"Poljoprivredni proizvođači u Šavniku za nas predstavljaju ravnopravnu i značajnu snagu crnogorske poljoprivrede"

1455 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) pomaže svim proizvođačima u skladu sa zakonom, bez diskriminacije, politizacije i zloupotrebe problema sa kojima se poljoprivrednici suočavaju.

To je saopšteno iz MPŠV, koje je reagovalo na navode Opštine Šavnik da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom posjete tom gradu "iznio niz neistina".

"Poljoprivredni proizvođači u Šavniku za nas predstavljaju ravnopravnu i značajnu snagu crnogorske poljoprivrede. U narednom periodu ćemo pružiti intezivnu podršku, naročito u vidu rješavanja problema vodosnadbijevanja, elektrifikacije katuna i izgradnje ruralne infrastrukutre u Šavniku, kao i u drugim opštinama što je prethodnih decenija izostajalo", navode iz MPŠV.

Dodaju da ih je iznenadila kritika od strane administracije "o izostanku podrške projektima u toj opštini".

"Jer smo upravo od strane Opštine Šavnik u tekućoj godini dobili zahtjeve koji su u ovoj godini i podržana. Ministarstvo je tokom ove godine kroz mjeru "razvoj sela i izgradnja infrastrukture" podržalo dva prioritetna projekta koja je kandidovala Opština Šavnik, a tiču se sanacije puteva. Takođe, podržali smo i nekoliko individualnih zahtjeva od strane naših poljoprivrednih proizvođača, a koji se odnose na rješavanja pitanja vodosnadbijevanja na katunima, što ćemo u narednom periodu, nezavisno od iznenađujećeg stava lokalne samouprave, još intenzivnije podržavati".

Iz MPŠV navode da je jedan od njihovih prioriteta jačanje sektora stočarstva.

"Pored zastupljenih mjera podrške kroz premije, plaćanja po grlu, po litru mlijeka, podrške za nabavke po grlu i jačanja otkupne cijene mlijeka, Ministarstvo je subvencionisalo nabavku stočne hrane i kreiralo niz drugih mjera u cilju zaštite naših stočara u kriznoj godini. Zaista je tačno da tokom posjete poljoprivrednicima u Šavniku nije bilo riječi o otuđenju bespravno prisvojenih vozila od strane Opštine, ali jeste o nabavci mehanizacije i razvoju poljoprivrednog sektora što će, nakon sistematskog uništavanja poljoprivrede u ovom kraju, biti prioritet Ministarstva u narednom periodu. S obzirom na to da insistirate na pitanju vozila, podsjetićemo vas, a u isto vrijeme upoznati javnost sa činjenicom da ste predmetni automobil protivpravno prisvojili. Naime, vozilo Dacia Duster koje je bilo dato na korišćenje Agrobiznis centru, nakon ukidanja centra traženo je nazad. Uprkos brojnim urgencijama, Opština ne samo da nije vratila vozilo, već je sa istog uklonila oznake Agrobiznis centra i promijenila registarske tablice pa i danas pomenuto vozilo upotrebljava predjednik Opštine u privatne svrhe", navodi se u reagovanju MPŠV.

Dodaju da su sa "takvim postupanjem nadležnih" u Opštini Šavnik bili prinuđeni da upoznaju nadležne institucije.

"Kada je u pitanju navedeni Agro biznis centar koji je, kako iz opštine Šavnik navode, funkcionisao uz podršku prethodnog Ministarstva, isti je kreiran bez zakonske osnove, pa je takvo djelovanje i finansiranje bilo protivzakonito. Angažovani u Agrobiznis centru nijesu bili prepoznati u sistematizaciji prethodnog Ministarstva niti su im isplaćivani porezi i doprinosi u skladu sa zakonom već samo neto zarada, što je nezakonita praksa koja se ne može tolerisati. Posebno ističemo da kriterijumi za posjete, pomoć i podršku od strane Ministarstva opštinama jesu isključivo naši poljoprivredni proizvođači i razvoj crnogorske poljoprivrede, bez obzira na političke okolnosti, čemu svjedoče izgrađeni vodovodi, popravljeni i izgrađeni putevi tokom ove godine u svim crnogorskim opštinama. Pozdravljamo svaki korak i aktivnosti koje su na korist poljoprivrednim proizvođačima, pri čemu ćemo biti istrajni u eliminisanju i procesuiranju svih vidova kršenja zakona, naročito onih koji su štetili ili čine štetu poljoprivrednicima, za šta od strane predstavnika lokalne samouprave očekujemo snažnu podršku", zaključuje se u reagovanju.